Grand Prix v Brně: Čeká se na dotaci od vlády

Zástupci Jihomoravského kraje a Brna jednali dnes s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a dalšími zástupci vlády o podpoře státu pro letošní ročník motocyklové Grand Prix Brno. ČTK to řekla hejtmanova náměstkyně Taťana Malá (ANO). Spolek kraje a města, který závody letos počtvrté pořádá, žádá o dotaci 65 milionů korun. Vláda ale v pondělí jednání o poskytnutí dotace ze strany ministerstva pro místní rozvoj přerušila. Malá věří, že vláda Velkou cenu podpoří už na následném zasedání.

S Babišem a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO) a ministrem školství Robertem Plagou (ANO) jednali kromě Malé i hejtman Bohumil Šimek (ANO), bývalý primátor Brna Petr Vokřál (ANO), jeho předchůdce a nynější poslanec Roman Onderka (ČSSD) i současná primátorka Brna Markéta Vaňková spolu se svým náměstkem Robertem Kerndlem (oba ODS). "Na jedné straně stolu seděli dva exprimátoři Brna a současná primátorka stejně jako já s hejtmanem. Všichni bojovali za stejnou věc. Je důležité umět v klíčových okamžicích táhnout za jeden provaz bez ohledu na politickou příslušnost," uvedla Malá.

Podle ní zástupci vysvětlili vládě možnosti podpory ze strany kraje a města a požádali o podporu akce ze strany státu. Podle Vaňkové se mluvilo například o tom, zda lze ušetřit nějaké peníze na nákladech, nebo zda může být podpora ze strany kraje a města vyšší. Jihomoravský kraj už letos zvýšil tradiční podporu z 20 na 25 milionů a město z 10 na 15 milionů korun. Vaňková už dříve řekla, že město a kraj nezvládne akci pořádat bez podpory státu. Malá věří, že vláda Grand Prix podpoří už na následném zasedání vlády.

Loňské závody skončily ve ztrátě 31 milionů korun. Náklady byly kolem 170 milionů. Kraj dal loni 20 milionů, město 10 milionů, 70 milionů vynesly vstupenky a 39 milionů poskytlo ministerstvo školství, od kterého ale pořádající spolek žádal 100 milionů. Na ztrátu 31 milionů dal zpětně dalších více než devět milionů kraj a skoro pět milionů město. Ztráty vznikají kvůli vysokému zalistovacímu poplatku na získání licence pro pořádání závodů od promotérské společnosti Dorna. Spolek jí teprve v březnu uhradil poslední část peněz, Dorna mu předtím poslala vytýkací dopis.

Velké ceně hrozil v minulosti zánik, protože ji její předešlý pořadatel Automotodrom Brno nechtěl organizovat kvůli její ztrátovosti. Politici z kraje a města se proto dohodli, že založí spolek na pořádání Grand Prix. S Dornou má smlouvu na pět ročníku, poslední se uskuteční příští rok. Pokud spolek bude plnit závazky, Dorna bude jednat o dalších ročnících, v opačném případě Grand Prix v Brně nejspíš skončí.

Související

Masaryk Racing Days

OBRAZEM: Masaryk Racing Days & BOSS GP 2020

Na Masarykově okruhu v Brně se o minulém víkendu (04. - 06.09.2020) konal jediný automobilový závodní víkend v tomto roce pod hlavičkou Masaryk Racing Days. Jako vždy nabídl souboj středoevropské okruhové elity a atraktivní formulový šampionát BOSS GP, ve které byl hlavní hvězdou Ingo Gerstl s Toro Rosso STR1. Diváci si užili nefalšovanou porci adrenalinové podívané.
MotoGP

MotoGP v Brně bude letos bez diváků. V areálu platí přísná pravidla

Letošní MotoGP v Brně se uskuteční bez diváků. Po dohodě s promotérem nebude na okruh vpuštěn žádný fanoušek motocyklového sportu. Přibližně 22 tisíc prodaných vstupenek budou lidé moct uplatnit příští rok. Na konání plnohodnotného ročníku v roce 2021 se organizátoři dohodli s hlavním pořadatelem šampionátu. První trénink jezdců proběhne na Masarykově okruhu v pátek, kvalifikace se pojedou v sobotu.

Více souvisejících

Automotodrom Brno Vláda ČR grand prix MotoGP

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy