Karel Abraham je v ostré přípravě na novou sezonu MotoGP

Brno - Chci, aby mě zase bavilo závodit, říká Abraham na prahu své desáté sezony.

Po desáté stojí Karel Abraham na prahu nové sezony mistrovství světa silničních motocyklů. V roce 2005 do ní nastupoval jako patnáctiletý nováček. Na prahu roku 2014 se stále zotavuje z těžkého zranění ramene a říká: „Nemá smysl říkat, co chci nebo nechci dokázat. Důležité teď je, aby mě závodění bavilo. Věřím, že to ostatní pak přijde samo," říká čerstvě čtyřiadvacetiletý jezdec, který ve čtvrtek odhalil nový motocykl pro sezonu 2014.

Karel Abraham se na novou motorku poprvé posadí první únorový týden na zimních testech v malajském Sepangu. „Že jsem se na ní nesvezl na podzim ve Valencii, neberu jako sportovní hendikep, ale mrzí mě to. Člověk je samozřejmě zvědavý a hlavně tohle byla úplně nová motorka. Ani se nemám koho zeptat, jaká vlastně je," říká jezdec s úsměvem. Po podzimu, který strávil rehabilitací po operaci ramene, začal opět naplno trénovat. Parťáka mu v přípravě dělá kickboxer Tomáš Hron. „Musím teď nabrat co nejvíc síly a když vás někdo motivuje, jde trénink vždycky líp. I tak je pro mě podzimní pauza hendikep, který mě bude limitovat. Věřím, že ne v rychlosti, ale ve výdrži určitě. Dřív jsem na testech běžně odjezdil kolem padesáti kol denně. To minimálně na prvních testech ještě nepůjde," odhaduje Abraham. „Všechno směřujeme k tomu, abych byl stoprocentně připravený na oficiální březnové testy v Kataru. A samozřejmě na první závod," doplnil jezdec.

Šampionát MotoGP čeká hned na začátku delší zámořské turné, než bylo obvyklé. Po tradičním večerním závodu v Kataru a po texaském Austinu zamíří paddock do Argentiny. Tam naposledy jezdci světového šampionátu závodili v roce 1999. „Zatím to vypadá docela dobrodružně, okruh je úplně nový a je hluboko ve vnitrozemí. Už jen doprava tam je docela komplikovaná, tak jsem zvědavý, co nás čeká," podotkl Abraham. Teprve poté – na začátku května – se šampionát přemístí na evropský kontinent. Domácí Grand Prix České republiky pak českého jezdce MotoGP se dalšími dvěma Čechy – Jakubem Kornfeilem a nováčkem Karlem Hanikou v Moto3 – čeká od 15. do 17. srpna.

Související

Více souvisejících

Karel Abraham MotoGP

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy