Přijde snaha vniveč? Sáblíková bojovala o účast v Riu, teď hrozí, že tam nepojede

Praha - Tahle zpráva přišla jako blesk z čistého nebe. Martina Sáblíková, která je tedy známá spíše jako rychlobruslařka, se již delší dobu snaží v časovce o účast na nadcházející Letní olympijské hry, které se budou konat v brazilském Riu de Janeiro. Ovšem nyní se může o účast v Riu Sáblíková strachovat, Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zveřejnila seznam kvalifikaných zemí v této disciplíně na zmiňovaný sportovní svátek a byl to šok, když vyšlo najevo, že Česko mezi těmito zeměmi nefiguruje.

Právě UCI ve čtvrtek podvečer zveřjnil na svých webových stránkách seznam zemí i počet závodnic, které můžou pomýšlet na účast v závodech pod pěti kruhy a to jak v hromadném silničním závodě, tak právě i v časovce. Zatímco do zmiňované první disciplíny své zástupkyně vyslat 20 zemí, do časovky, o kterou jde i Martině Sáblíkové, pouze 18.

Vzhledem k dosavavdním výsledkům na různých mezinárodních závodech, ve kterých se bojovalo o účast v Riu, to vypadalo, že Sáblíkovou už nic zastavit nemůže a že se v srpnu v Brazílii skutečně objeví. A to zvlášť poté, co česká sportovkyně zajela vloni v září na mistrovství světa v časovce desáté místo v redukovaném pořadí. A právě umístění do 10. místa na tomto závodě byla jedna z podmínek, jak se dostat do Ria. Dalších 15 jmen bylo na olympiádu vybráno na základě světového žebříčku vydaného k 31. březnu tohoto roku. Vzhledem k tomu, že v tomto žebříčkku Česko figurovalo až na 46. pozici, start v Riu by se ho netýkal a proto tak všichni spoléhali na 10. misto z mistrovství světa.

Když se seznam ve čtvrtek zveřejnil, nešetřil trenér Sáblíkové Petr Novák jadrným výrazivem. „Tak my jsme se honili na hov.. a utratili miliony na přípravu a pro nic? A cyklistický svaz není ani schopný znát pravidla?" A s podivem reagoval na nemilou informaci i generální sekretář Českého svazu cyklistiky Stanislav Kozubek. „To místo tam jednoznačně mělo být. Prvních deset zemí z časovky v Richmondu ho má přece zaručené. Nedokážu si to vysvětlit. Požádáme UCI o vysvětlení. V životě by mě nenapadlo, že by něco takového mohlo nastat. I ostatní země si vyložily pravidla stejně jako my, všichni nám k postupu Martiny gratulovali," uvedl konkrétně.

Samotný prezident Českého svazu cyklistiky Marián Stětina se na podrobnosti zeptal šéfa silniční komise UCI Matthewa Knighta, nic bližšího se však nedozvěděl. „Bylo mi řečeno, že se na to Matthew Knight ještě jednou podívá a pošle české asociaci oficiální stanovisko," řekl.

Podle generálního sekretáře Kozubka může být na vině i nejednoznačně psaná kritéria,  která musí sportovkyně splnit. „Dají se totiž často vykládat dvěma směry. Také dráhaři do poslední chvíle nevěděli, jak to přesně bude. Dokonce ani britští funkcionáři, kteří by měli anglicky napsaná kritéria pochopit nejlépe, nám je nebyli schopni jednoznačně vyložit."

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016 Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

před 55 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy