Překážkář Svoboda semifinále poběží. S odvoláním nakonec uspěl

Rio de Janeiro - Ve večerním (dle brazilského času) atletickém programu se v úterý představí v semifinálovém běhu na 110 metrů překážek český reprezentant Petr Svoboda. Ten byl po svém rozběhu, ve kterém doběhl do cíle v postupovém čase 13,65 sekundy, diskvalifikován a to konkrétně za chybně přeskočenou jednu z překážek. Následně česká výprava podala proti této diskvalifikaci protest a Svoboda tak bude přítomen i v semifinále.

Strastiplná byla samotná cesta Petra Svobody od startu k cíli v samotném rozběhu, jenž se konal za ne úplně nejpříznivějšího počasí, ještě strastiplnější pak byla cesta k úspěšnému výsledku odvolání k jury. Ta totiž musela o osudu českého závodníka rozhodnovat hned dvakrát. Ještě před prvním rozhodnutím o Petru Svobodovi dala druhou šanci poraženým sprinterům z prvních dvou rozběhů, které se konaly za velmi husttého deště a tudíž se tak jednalo o skoro až neregulérní závody. Právě v tomto dodatečném běhu byl nejúspěšnějším Dauce Carter z Jamajky, čímž se tak podruhé stalo, že se český závodník ocitl mezi nepostupujícími.

Z české strany byl tak podán druhý protest, jenž se však tentokrát týkal výsleedku jamajského sprintera. Rozhodnutí nakonec bylo šalamounské. V semifinále se totiž objeví jak Jamajčan Carter, tak i Svoboda a to jako závodník č. 25. Konkrétně bude účastníkem druhého semifinále a bude běžet tak v jinak obvykle volné první dráze. Postupový klíč do finále 110 metrů překážek je pak následující: z každého semifinále (budou  jich celkem tři) postoupí dva nejllepší, další dva pak na čas.

Proč česká výprava svůj druhý protest proti jamajskému sprinterovi Carterovi, tak to vysvětloval Tomáš Janků, vedoucí atletické výpravy. Podle něj totiž tento Jamajčan neměl vůbec nastoupit ve zmiňovaném dodatečném běhu. "Podle nás neměl Jamajčan nastoupit v 'rerunu', ale oni ho tam nechali a dobře vědí, že udělali chybu. Aby se neshodili, tak tam Jamajčana nechali a zároveň nám uznali protest," řekl a dále kritizoval atletické rozhodčí. "Špatné počasí může způsobit špatná rozhodnutí a to, co se dělo včera při rozbězích překážek, je pro mě neuvěřitelné."

Po neúspěšném prvním protestu propadal samotný Svoboda skepsi, jestli se vůbec do semifinále podívá. "V úspěch druhého protestu jsem už moc nevěřil, hlavně po tom, kolik protestů bylo podáno. A já už měl to štěstí a jeden vyhrál, tedy vyhrálo za mě vedení." Ráno se ale dozvěděl šťastnou novinu. "Jsem strašně šťastný. Děkuji všem, co za mě celou noc a ráno bojovali."

Zažil tak tedy podobný zážitek jako na loňském mistrovství světa, kdy byl podán protest tentokrát kvůli ulitému startu v rozběhu. Tehdy Češi argumentovali tím, že se český atlet stále dotýkal jak rukama, tak nohama podložky a to i přesto, že zátěžové bloky zaznamenaly jeho zhoupnutí. I loni byl v semifinále zařazen jako 25. závodník.

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016 Atletika

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 41 minutami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

Peskov nechtěl komentovat tvrzení Kyjeva, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí ruská FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy