Italský cyklista Scarponi zemřel po srážce s nákladním vozem

Filottrano (Itálie) - Vítěz Gira d'Italia z roku 2011 Michele Scarponi zemřel dnes ráno při dopravní nehodě. Sedmatřicetiletý italský cyklista se při tréninku v okolí městečka Filottrano čelně srazil s nákladním vozem a těžkým zraněním podlehl ještě před převozem do nemocnice. Informaci zveřejnila závodníkova stáj Astana.

Sedmapadesátiletý řidič nákladního auto bude čelit obvinění z usmrcení z nedbalosti. K dopravní nehodě došlo na křižovatce, podle italských médií šofér Scarponiho vůbec nezaregistroval.

Stáj Astana nešťastnou událost oznámila během sobotního dopoledne: "Narozen 25. září 1979, manžel a otec dvou dětí. Tato tragédie je příliš velká, abychom ji mohli vyjádřit slovy. Michele jenom včera dokončil závod Kolem Alp na celkovém čtvrtém místě. Večer už trávil doma s rodinou. Dnes časně ráno vyjel na trénink a na křižovatce u obce Fillottrano nedaleko jeho domova ho srazil nákladní vůz. Ztratili jsme velkého šampiona a mimořádného člověka, který za jakékoliv situace rozdával úsměvy."

Michele Scarponi mezi profesionály závodil od roku 2002 a za léta si vybudoval pověst výborného vrchaře. Jeho největším úspěchem byl titul z Gira 2011, jehož se dočkal zpětně po diskvalifikaci původního vítěze Alberta Contadora za doping. Při zranění týmového kolegy Fabia Arua měl být lídrem Astany na letošním Giru. Italský podnik patří mezi tři nejprestižnější etapové závody v cyklistice.

I Scarponiho minulost byla pošramocena dopingovým skandálem. V roce 2007 potvrdil svou účast v kauze Operación Puerto a byl suspendován na 18 měsíců. Druhý trest si odpykal v roce 2012, distanc na tři měsíce dostal za přiznanou spolupráci s nechvalně proslulým lékařem Michelem Ferrarim.

Zpráva o nehodě otřásla Scarponiho kolegy z profesionálního pelotonu, v němž patřil díky své bodré povaze a smyslu pro humor mezi oblíbené jezdce. "Jsem zprávou o tragédii Michele Scarponiho úplně zničený. Jeden z nejmilejších chlapíků, jaké jste mohli potkat," tweetoval britský cyklista Mark Cavendish. "Nemůžu tomu ani uvěřit," dodal další Brit Geraint Thomas, jenž se Scarponim do pátku bojoval na trati a závod Kolem Alp ovládl.

"Nekonečná tragédie. Neexistují slova. Odpočívej v pokoji, příteli," napsal na sociálních sítích Aru. "Úplně jsem oněměl, drahý příteli," dodal krajan Vincenzo Nibali, kterému Scarponi po přestupu do Astany v roce 2014 pomohl k triumfu na Tour de France. "Jsem tou zprávou úplně paralyzován a beze slov. Skvělý člověk a vždy s nakažlivým úsměvem," napsal Alberto Contador.

Vzpomínku přidal i český cyklista Roman Kreuziger. "Je těžké najít slova, jsem zdrcený tím, co se stalo Michele Scarponimu. Myslím na jeho ženu Annu a jejich dvojčata," napsal a retweetoval i Scarponiho páteční fotografii, jak si hraje se syny na zádech.

Německý cyklista John Degenkolb přidal ke kondolenci na facebooku i výzvu k ohleduplnosti. "Cyklistika je outdoorový sport, auta a cyklisté se společně dělí o stejné ulice. Prosím, respektujme se navzájem, pro naše bezpečí," napsal jezdec, jenž před rokem utrpěl po kolizi s autem vážná zranění, ale dokázal se vrátit do špičky.

Související

Cyklistika, ilustrační fotografie.

Přelomový vynález dnes slaví svůj den. Jízdní kolo je s námi už stovky let

Od roku 2018 je třetí červnový den Světovým dnem jízdního kola. Má mimo jiné zvýšit popularitu cyklistiky a jízdního kola coby ekologického dopravního prostředku, který může i díky cenové dostupnosti využívat většina lidí na celém světě. Jízdní kolo patří mezi přelomové vynálezy s dlouhou historií, jezdí se na něm již déle než 200 let! 

Více souvisejících

Cyklistika úmrtí Michele Scarponi (cyklista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy