Florbalisté se chystají do Polska. V čtvrtek narazí na Finsko

Praha - Česká florbalová reprezentace se chystá na Světové hry. Těm se přezdívá "olympiáda pro neolympijské sporty" a často jsou brány jako povinný krůček před vstupem nové disciplíny na největší sportovní svátek. Češi vstoupí do turnaje s novým trenérem, Finem Kettunenem.

Už 20. července v polské Vratislavi odstartovaly jubilejní 10. Světové hry. Na této akci začínaly již dnes olympijské sporty jako jsou například taekwondo, badminton či plážový volejbal. Olympiáda neolympijských sportů, jak se události často přezdívá, přivítá letos poprvé florbal jakožto plnohodnotný medailový sport. Představil se tam už jednou v roce 1997 jako sport ukázkový.

Tehdy ve finském dresu nastoupil i Petri Kettunen. „Před dvaceti lety jsem si nedovedl vůbec představit, že by se florbal jako plnohodnotný sport na Světové hry dostal a mluvili bychom i o olympijské budoucnosti,“ zavzpomínal Kettunen.

Dnes sedí na lavičce českého národního týmu coby trenér a těší se na výzvu, kterou mu přinese střetnutí s týmem své vlasti hned v úvodním zápase, který se hraje už tento čtvrtek od 12.00. Souboj bere vážně, ale také vtipkoval, že na Finy se těší, ale zda se Finové těší na něj, to už se prý musíme zeptat jich.

Pro Kettunena je to také první ostrý start v pozici kouče českého týmu. „Pro trenéry i hráče bude turnaj cennou zkušeností i s ohledem na dlouhodobé cíle. Ale chceme i bojovat o medaile,“ popsal očekávání od turnaje předseda Komise reprezentace a mezinárodního rozvoje David Zlatník. Trenér i celý realizační tým za hlavní dlouhodobý cíl označili Mistrovství světa 2018, které se bude konat v Praze.

Turnaj je specifický časem konání i upravenými pravidly.

Akce se koná uprostřed léta, kdy obyčejně sezóna neprobíhá. Tým se tak připravoval na dvou speciálních soustředěních na začátku června a července. Navíc se zúžila soupiska. Oproti běžné dvacítce hráčů pro mistrovství světa je na ní pouze 14 borců.

Manažer marketingu českého florbalu Roman Urbář to vysvětlil tím, že pro florbal jakožto sport byl vyměřen pouze omezený počet sportovců. „To je jako rugby, které se ze stejných důvodů hraje na olympiádě pouze jako sedmičkové,“ přirovnal Urbář. (každý tým má pouze 7 hráčů v poli místo obvyklých 15, pozn. red.)

Další změnou pro florbalové reprezentanty je délka zápasu. Namísto klasických 3x20 minut se bude hrát 3x15, což je délka typická spíše pro juniorská utkání. „Nikdo přesně neví, jak nová pravidla ovlivní hru. Snažili jsme se vybírat univerzální hráče, kteří dokáží zahrát více pozic.Všechno budeme vědět po neděli,“ usmíval se dobře naladěný trenér a bývalý vynikající útočník.  

Do nedaleké Vratislavi jedou s optimismem i hráči. „Já i celý tým se hodně těšíme,“ řekl útočník a asistent kapitána Milan Tomašík. Tomu bylo trochu líto, že se kvůli umístění v programu s týmem nedostal na slavnostní zahájení a neprošel se s ostatními sportovci po stadionu. „Ale půjdeme se podívat i na jiné sporty a těšíme se i na slavnostní ukončení. Je to něco úplně nového,“ doplnil Tomašík. 

Hráči i trenéři se spoléhají na podporu fanoušků. Popularita tohoto sportu u nás  v posledních letech roste a právem - naše florbalová reprezentace patří společně se Švédskem, Švýcarskem a Finskem mezi světovou špičku. Zápasy bude živě vysílat Česká televize. Zástupci Českého florbalu však doufají i v hlasitou podporu přímo na místě, protože Vratislav není daleko. „Vstupenky jsou ještě k dispozici,“ zdůraznil Zlatník

ROZPIS UTKÁNÍ ČESKÉ REPREZENTACE

Hrají se dvě skupiny. V té první je Finsko, Česko a domácí Polsko. V druhé Švédsko, Švýcarsko a USA. Ze skupiny postupují vždy první dva.

Čtvrtek 27.7. 12:00, Finsko - ČeskoPátek   28.7. 17:30, Česko - Polsko

Sobota 29.7. 14:30, 17.00, 20:00, semifináleNeděle 30.7. 11:00, souboj o 3. místo                     14:30, finále 

Související

Česká florbalová reprezentace (ilustrační foto)

První medaile z MS po sedmi letech. Čeští florbalisté získali v Helsinkách bronz

Čeští florbalisté nechtěli z letošního světového šampionátu odjet s prázdnou, když došli tak daleko, tedy do bojů o medaile, a rozohodně se tak chtěli vrátit s prvním cenným kovem od roku 2014. Během sobotního odpoledne ve finských Helsinkách se tak v boji o bronz postavili proti Švýcarům a rozhodně to jednoduchý souboj pro český výběr nebyl. V duelu sice ztráceli, následně ale dokázali nepříznivý stav srovnat a duel tak muselo rozhodnout až prodloužení. V něm se Čechům podařil vstřelit vítězný gól a po vítězství 4:3 tak mohla radost propuknout naplno.

Více souvisejících

Floorball (florbal) Česká republika Polsko Světové hry sport

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy