Kvůli angíně přijde oštěpař Veselý o Berlín, nahrazuje ho Jílek

Praha - Na letošním mistrovství Evropy v atletice, které se bude od pondělí během příštího týdne konat v Berlíně, bude chybět jeden z nejlepších českých atletů posledních let oštěpař Vítězslav Veselý. Tento mistr světa z roku 2013 a držitel stříbrných medailí z posledních dvou evropských šampionátů se letošní největší atletické akce nezúčastní kvůli angíně, která byla i příčinou jeho nepřítomnosti na nedávném mistrovství republiky v Kladně. Český atletický svaz uvedl, že Veselého na ME v Berlíně nahradí Jaroslav Jílek.

Jaroslav Jílek se sice v kvalifikačním období ukázal splněním potřebného limitu k tomu, aby se do Berlína mohl podívat, protože ale v letošních českých tabulkách figuroval až na čtvrté pozici. Nyní se tedy nakonec do německé metropole podívá spolu s dalšími českými oštěpaři Jakubem Vadlejchem a Petrem Frydrychem.

Co se týče Vítězslava Veselého, tak ten se kvalifikoval do Berlína svým výkonem dalekým 82,30 metru, přičemž přes osmdesátimetrovou metrovou se se svým oštěpem dostal letos třikrát. Do nedávného zmiňovaného republikového mistrovství byl v českých tabulkách celkově druhý za nedostižným Jakubem Vadlejchem (89,02). Před týdnem na Kladě však zazářil svým hodem dlouhým 83,35 Petr Frydrych, díky čemuž tak právě Frydrych na mítinku ve středočeském městě triumfoval.

I proto se i přes svůj výkon 81,44 metru do Berlína v tu chvíli nemohl podívat čtvrtý Jaroslav Jílek, osmadvacetiletý atlet ale přeci jenom tedy nakonec do Německa zavítá. Naváže tak tím na svou účast na loňské světovém šampionátu v Londýně, kam se dostal díky tomu, že dostal pozvání ze strany samotné Mezinárodní atletické federace IAAF. Do finále se ale tehdy nedokázal probojovat. Na ME byl přítomen před dvěma lety v Amsterdamu, kde skončil desátý.

Dodejme, že do Berlína podle již dříve schválené nominace odcestovalo celkem 49 reprezentantů.

Nominace ČR na ME v atletice v Berlíně:

Muži: Zdeněk Stromšík, Dominik Záleský, Jan Veleba (všichni 100 a 4x100 m), Jan Jirka (200 a 4x100 m), Pavel Maslák (400, 4x100, 4x400 m), Michal Desenský, Patrik Šorm (oba 400 a 4x400 m), Filip Šnejdr, Lukáš Hodboď (oba 800 m), Jakub Holuša (1500 m), Vít Müller (400 m př. a 4x400 m), Michal Brož, Martin Tuček (oba 400 m př.), Jan Kudlička (tyč), Radek Juška (dálka), Tomáš Staněk (koule), Jakub Vadlejch, Jaroslav Jílek, Petr Frydrych (všichni oštěp), Jan Doležal, Marek Lukáš (desetiboj), Lukáš Gdula (50 km chůze), Jiří Kubeš (4x100 m), Roman Flaška, Jan Tesař (oba 4x400 m).

Ženy: Klára Seidlová (100 a 4x100 m), Marcela Pírková (200 a 4x100 m), Lada Vondrová, Zdeňka Seidlová, Alena Symerská (všechny 400 m), Simona Vrzalová, Diana Mezuliáníková, Kristiina Mäki (všechny 1500 m), Eva Vrabcová Nývltová (maraton), Zuzana Hejnová (400 m př.), Lucie Sekanová (3000 m př.), Lada Pejchalová, Michaela Hrubá (výška), Amálie Švábíková (tyč), Markéta Červenková (koule), Eliška Staňková (disk), Kateřina Šafránková (kladivo), Nikola Ogrodníková, Irena Šedivá (obě oštěp), Kateřina Cachová (sedmiboj), Anežka Drahotová (20 km chůze), Lucie Domská, Jana Slaninová, Barbora Dvořáková (obě 4x100 m)

Související

Atletika

Další medaile z oštěpu. Po bronzové Špotákové získal stříbro Jakub Vadlejch

O posledním soutěžním dni na letošním mistrovství Evropy v atletice v Mnichově se česká atletika dočkala své třetí medaile. O tu se tentokrát postaral oštěpař Jakub Vadlejch, jenž tak navázal na svou reprezentační kolegyni ze stejné disciplíny Barboru Špotákovou, která v sobot získala bronz, a zísal tak nyní stříbro. A to díky svému hodu dalekému 87,28 metru, který byl nakonec o 38 centimetrů kratší než nejdelší pokus Němce Juliana Webera.
Oštěpařka Barbora Špotáková

Další český bronz na atletickém ME. Špotáková si ho zajistila až posledním hodem

Po koulaři Tomáši Staňkovi se může česká atletika radovat z další bonzové medaile, kterou získala na letošním mistrovství Evropy v Mnichově. O tu se totiž postarala největší legenda letošní atletické výpravy na této akci oštěpařka Barbora Špotáková. Ta ve svých 41 letech, tedy v době, kdy už začíná uvažovat o konci kariéry, vybojovala tento cenný kov svým posledním hodem dalekým 60,68 metru. Radost měla obrovskou i přesto, že sahala po stříbru. To nakonec získala osmnáctiletá Srbka Adriana Vilagošová.

Více souvisejících

ME v atletice Atletika Vítězslav Veselý (oštěpař)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy