Kde uvidíme exrychlobruslařku Erbanovou? Co takhle drahová cyklistika?

Praha - Bronzová olympijská medailistka z letošních Her, již bývalý rychlobruslařka Karolína Erbanová by mohla být k vidění zanedlouho na jiném sportovním kolbišti. Sportovkyně, která kvůli údajnému nátlaku ze strany reprezentačního kouče Petra Nováka skončila ve svých 25 letech svou kariéru rychlobruslařky, totiž podle serveru iRozhlas.cz uvažuje stát se součástí dráhové cyklistiky. Alespoň o tom jednají zástupci ASC Dukla a hlavní trenér brněnských dráhařů Svatopluk Buchta, jenž tuto informaci taktéž potvrdil. „Karolína Erbanová si vybrala, že nejideálnější by byla dráhová cyklistika, došla ke specialistům, což je dráha v Brně, jestli by to u nich mohla vyzkoušet,“ řekla pro iRozhlas.cz mluvčí ASC Dukla Ivana Roháčková.

Pokud jde o reakci na tuto situaci od samotné Karolíny Erbanové, ta zatím nepřišla. Jak však prozrazují zástupci ASC Dukla, Erbanová přemýšlela i o dalších odnožích vcyklistického sportu, tedy nejenom o dráhové cyklistice. „Dráhový sprint je pro ni vzdálená hudba jako pro mě rychlobruslení. Naznačili jsme jí, co by ji čekalo, a do 30. září by se měla rozhodnout, kam chce kariéru směřovat dál. Pokud by to klaplo, tak bychom začali spolupracovat od 1. 10,“ řekl k průběhu jednání s ASC Dukla Svatopluk Buchta, hlavní trenér dráhových cyklistů.

Spojení kola bruslí s dlouhými noži není nikterak výjimečné. Zná to velmi dobře Clara Hughesová, Sven Kramer i Martina Sáblíková, která mohla dokonce na posledních Letních olympijských hrách v cyklistice i reprezentovat, nebylo jí to ale nakonec dovoleno. „Svalovou koordinací jsou to velmi podobné sporty. Vím, že v Nizozemsku jezdila dost na kole, takže cyklistka to je. Ale jízdu na dráhovém kole a na velodromu by se musela učit,“ vysvětluje mimo jiné Buchta, proč tomu tak může být.

V případě, že by přestup do světa dráhové cyklistiky Karolíně Erbanové klapl, mohla by se v Brně setkat s hlavními hvězdami týmu dráhových cyklistů Pavlem Kelemenem a Tomášem Bábkem, mistry Evropy v keirinu.

Svatopluk Buchta si je vědom, že nebude pro Erbanovou jnic jednoduchéh, dostat se do života dráhových cyklistů a aby setak stala součástíé její elitry, bude jí to určitě trvat. „Uvidíme, jak se adaptuje na pevný převod. Jak bude zvládat klopení atd. Rozjezdu té nové kariéry bych dal rok, aby si to všechno sedlo. Ale to musí mít opravdu chuť a velmi tvrdě pracovat,“ řekl Svatopluk Buchta, jenž už pomalu tuší, kde by mohlo být Erbové místo v jejím možném novém sportu. „Sprint těžko, keirin těžko, to jsou kontaktní disciplíny. Ale třeba týmový sprint, kde se jede na dvě kola, nebo 500 metrů s pevným startem, to bych viděl jako začátek, kam by se to dalo směřovat. A po získání zkušeností pojďme dál.“

Související

Cyklistika, ilustrační fotografie.

Přelomový vynález dnes slaví svůj den. Jízdní kolo je s námi už stovky let

Od roku 2018 je třetí červnový den Světovým dnem jízdního kola. Má mimo jiné zvýšit popularitu cyklistiky a jízdního kola coby ekologického dopravního prostředku, který může i díky cenové dostupnosti využívat většina lidí na celém světě. Jízdní kolo patří mezi přelomové vynálezy s dlouhou historií, jezdí se na něm již déle než 200 let! 

Více souvisejících

Cyklistika Karolína Erbanová (rychlobruslařka)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy