Čeští florbalisté si na MS zahrají o bronz. V semifinále neudrželi náskok dvou branek

V pátek v podvečer se finských Helsinkách, kde se v těchto dnech koná mistrovství světa ve florbale mužů, se v rámci tohoto šampionátu v semifinále utkali češt reprezentanti s domácími Finy. Český výběr usiloval o senzačním postupu do finále a jistotu prvního cenného kovu od roku 2014. Našlápnuto k tomu měl výborně, neboť ještě po první třetině vedl 2:0, ovšem poté se domácím nejenže podařilo dvoubrankový náskok Čechů smazat, ale dokonce pak i stav otočit a to v úplně poslední minutě na konečných 2:3. Finové tak tedy v sobotu budou ve finále se Švédskem útočit na zlatý hattrick, v boji o bronz se ještě před tím utkají Češi se Švýcarskem.

Pikantní duel to byl především pro kouče českého národního týmu, kterým je totiž Fin Petri Kettunen. Právě ten mohl být po první třetině naprosto spokojen se svými svěřenci, jelikož ti po ní vedli 2:0 zásluhou přesných tref Adama Hemerky a Marka Beneše.

A to i přesto, že v úvodu měli Seveřané jednoznačnou převahu, ze které však vzešel pouze rána do břevna v 5. minutě a to z hokejky Justuse Kainulainena. Následně musel být ošetřován český gólman Lukáš Bauer, na jehož hlavu nepřjemně spadl Jonne Junkkarinen. Protože toho ale ze své úvodní převahy Finové mnoho nevytěžili, Češi střelecké nemohoucnosti soupeře dokázali naopak využít. Nejprve tedy Filip Forman zpoza finské svatyně bekhendem přihrál Hemerkovi a ten pak dokázal překonat Kaltiainena i přesto, že mu dýchal na záda obránce Kainulainen. Za chvíli tu byla brejková situace, do které se dostal Jiří Besta a následně si Češi zahráli přesilovku, kterou dokázali naplno využít. Marek Beneš v ní totiž zužitkoval nejlepším možným způsobem přihrávku kapitána Toma Ondruška.

Druhá třetina začala zakončením zblízka v podání Kivilehta, ale ten tehdy neuspěl. Poté e čeští hráči snažili co nejdéle držet balónek na svých hokejkách, aby se tak soupeř nedostal do nebezpečných kombinací. Když běžela 29. minuta, kapitán Ondruška zahájil akci, kterou nakonec střelou mimo zakončil Adam Delong. To nakoec Čechy mrzelo, neboť ve 33. minutě se na druhé straně radoval po přesné trefě k pravé tyči Justus Kainulainen, 1:2 pro Česko. Přestože pak český muž s maskou Bauer dělal co mohl, například vychytal Villeho Lastikku, ve 38. minutě se stejně domácím podařilo vyrovnat na 2:2. To totiž Matyáš Šindler rozehrával tak nešťastně, že se za českou brankou k míčku dostal Lastikka, nahrál na levou stranu Kotilainenovi a ten měl se zakončením do prazdné branky jednoduchou práci.

Zatímco v úvodu druhé třetiny měli šanci Finové, tu třetí začali aktivně Češi. Hemerka přihrál tehdy Marku Benešovi, ovšem ten svou možnost v gól nepřetavil. Beneš pak byl ve 44. minutě vyloučen, naštěstí ale Finové přesilovku nevyužili. Své šance měli na české straně Šindler s Delongem, na té finské zase Heikkilä a Lastikka. Až když do závěrečné sirény zbývalo 49 sekund, se Finům podařilo vstřelit vítěznou branku. Z pravé strany se totiž rozhodl vypálit Johansson, jenž tak přesně vymetl protější orní roh české branky a bylo vymalováno. Češi se snažili sice uspět v závěrečné power-play ale marně a tak budou v sobotu hrát pouze o bronz.

Mistrovství světa florbalistů v Helsinkách (10.12.2021):

Semifinále:

Finsko - ČR 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)Branky a nahrávky: 33. J. Kainulainen (Pylsy), 38. Kotilainen (Lastikka), 60. S. Johansson (Väänänen) - 14. Hemerka (F. Forman), 16. Marek Beneš (Ondrušek

Související

Česká florbalová reprezentace (ilustrační foto)

První medaile z MS po sedmi letech. Čeští florbalisté získali v Helsinkách bronz

Čeští florbalisté nechtěli z letošního světového šampionátu odjet s prázdnou, když došli tak daleko, tedy do bojů o medaile, a rozohodně se tak chtěli vrátit s prvním cenným kovem od roku 2014. Během sobotního odpoledne ve finských Helsinkách se tak v boji o bronz postavili proti Švýcarům a rozhodně to jednoduchý souboj pro český výběr nebyl. V duelu sice ztráceli, následně ale dokázali nepříznivý stav srovnat a duel tak muselo rozhodnout až prodloužení. V něm se Čechům podařil vstřelit vítězný gól a po vítězství 4:3 tak mohla radost propuknout naplno.

Více souvisejících

Floorball (florbal)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy