Čeští hokejisté hráli poprvé pod koučem Jalonenem. Nad Rakouskem v přípravě vyhráli

První přípravný zápas na mistrovství světa, které se letos od 13. května bude konat ve Finsku, odehráli ve středu vpodvečer čeští hokejoví reprezentanti. Byl to také první zápas české reprezentace, ve kterém ji vedl nový kouč Fin Kari Jalonen. A pro něj to byla vydařená premiéra. Od začátku zápasu to byli právě Češi, kteří táhli za delší konec provazu a kteří měli tlak na soupeřovu branku. Postupem času sice tempo české hry opadalo, nic to ale neměnilo na výhře 5:1 nad Rakouskem.

Na začátku přípravy má realizační tým v čele s Kari Jalonenem k dispozici mladý výběr včetně devíti nováčku v národním týmu. A těm všem dal příležitost ve středečním zápase ve Znojmě. Nejenže se na ledě objevilo všech osm obránců ve všech čtyřech pětkách, ale také i třináctý útočník Matěj Blümel.

Úvod zápasu byl možná z českého pohledu poněkud nervózní, ale časem se tým na ledě rozkoukal a začal na něm postupně dominovat. To bvše za klidného pohledu Kariho Jalonena, přičemž jinak oba jeho asistenti a celý tým očividně na lavičce žili zápasem. Rakušani postupem času nenacházeli vůbec recept na českou rychlost a již výše zmiňovaný tlak do branky, což byla viditená změna, kterou do mužstva přinesl finský stratég. Právě díky těmto skutečnostem se Češi dostali k prvnímu gólu poté, co na branku v tandemu jeli Fridrich s Černochem, přičemž druhý jmenovaný byl ten, který dokončil předešlou Fridrichovou akci,1:0.

Černoch nebyl pak jediným českým hokejistou, který se v národním mužstvu trefil poprvé v kariéře. To setejné si po tomto zápase může totiž říct i Hladoník, jemuž se podařilo zvýšit zakončením z pravého kruhu na 2:0 ve 13. minutě poté, co mu nevyšel jeho předešlý brejk. Pak byl blízko gólu i Martin Lang, jenže ten trefil tyč, ovšem pak tu byl další brejk, ze kterého byl úspěšný pro změnu Patrik Zdráhal, 3:0.

Ve druhé dvacetiminutovce si mohli zkontrolovat diváci práci jednoho z nových asistentů Martina Erata. Právě on má totiž na starost přesilové hry a těch bylo právě v této části hry dostatek. Ovšem až ve třetí přesilovce se podařilo překonat rakouského gólmana Madlenera, přičemž se to povedlo tvrdou střelou z pravého kruhu Ciencalovi, 4:0. Byla to ale jediná přesilovka, kterou Češi využili, v dalších byla k vidění z české strany spíše nedotažené kombinace. Minutu po Ciencalově trefě se i tak mohli Češi v zápase popáté radovat z gólu, když se pro změnu z levého kruhu trefil další debutant v týmu Fridrich.

Co měly všechny třetiny v tomto zápase společné, tak to byly jejich nepodařené začátky z pohledu českého týmu. Díky gólmanu Lukešovi ale žádný začátek třetiny neskončil inkasovaným gólem. ten přeci jen v zápase přišel. Ve 48. minutě se z mezikruží odhodlal ke střele Feldner a jeho zakočení zaplulo za Lukešova záda, 5:1.

Aktivní hra Čechů se sice postupem času ze zápasu vytrácela a ve třetí třetině pomalu nebyla moc k vidění, ale i tak Češi nakonec dovedli první přípravný zápas do vítězného konce a postarali se tak tedy o vítěznou premiéru pro kouče Kariho Jalonena.

Konečný výsledek zápasu Euro Hockey Challenge ve Znojmě (6.4.2022):

ČR - Rakousko 5:1 (3:0, 2:0, 0:1)Branky a nahrávky: 8. Černoch (Fridrich), 13. Hladonik (Navrátil), 15. P. Zdráhal, 31. Cienciala (P. Zdráhal), 32. Fridrich (Černoch) - 48. Feldner (Haudum, Unterweger). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - Hlavatý, Rampír. Vyloučení: 0:7. Využití: 1:0. Diváci: 4200.

Sestavy:

ČR: Š. Lukeš - Ščotka, Jordán, Demel, Kaňák, Krejčík, Budík, Bartejs, Kučeřík - Cienciala, P. Holík, Flek - O. Beránek, Černoch, Fridrich - P. Zdráhal, Kodýtek, M. Lang - Bambula, Hladonik, Navrátil - Blümel. Trenéři: K. Jalonen, Zábranský a M. Erat

Rakousko: Madlener - Lindner, Unterweger, Jakubitzka, Kirchschläger, Schnetzer, Kragl, Steffler, Kernberger - Feldner, Haudum, Ganahl - Macierzynski, Van Ee, Bär - Preiser, Obersteiner, Kraus - Pöschmann, Bretschneider, Antonitsch. Trenéři: Bader, Del Curto, Latusa a Lukas

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 
Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Více souvisejících

hokej Hokej ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy