Krpálek si vyznamenání zatím nepřevezme. I kvůli kamarádům, kteří bojují na Ukrajině

Judista Lukáš Krpálek se rozhodl, že v pondělí nepřevezme na Pražském hradě státní vyznamenání. Fanouškům vysvětlil, že tak činí kvůli probíhající válce na Ukrajině, v níž bojují i podle jeho slov bojují i kamarádi.

Krpálek má obdržet Medaili Za zásluhy I. stupně, kterou se mu prezident Miloš Zeman rozhodl loni udělit u příležitosti státního svátku 28. října. Na sociální síti dnes vysvětlil, proč se na pondělní ceremonii nedostaví.

Judista uvedl, že ačkoliv si udělení státního vyznamenání váží, protože jde podle jeho názoru o největší nesportovní ocenění jeho činnosti, musí se ze slavnostního předávání omluvit.

"Nedovedu si představit, že bych si na sebe bral slavnostní oblek v této době, kdy na Ukrajině umírají lidé, sportovci a mí osobní kamarádi tam bojují v maskáčích za svou vlast," napsal dvojnásobný olympijský vítěz.

"Vždy jsem hrdě a rád reprezentoval naši zemi a vždy budu, ale moc si přeji, aby sportovní souboj byl jediný způsob soupeření mezi státy," dodal jihlavský rodák.

Krpálek triumfoval v judu na olympijských hrách v Riu 2016 v polotěžké a Tokiu 2021 v těžké váze. Je rovněž dvojnásobným mistrem světa a trojnásobným mistrem Evropy.

Prezident Zeman v pondělí předá státní vyznamenání udělená v letech 2020 a 2021. Ceremonie se nekonaly v řádném termínu kvůli pandemii covidu-19 a zdravotním problémům hlavy státu. 

Související

Lukáš Krpálek, judista

Anketu Sportovec roku ovládl potřetí v kariéře judista Lukáš Krpálek

Ve středu se v pražském hotelu Hilton uskutečnilo vyhlášení výsledků již 63. ročníku tradiční ankety Sportovec roku, ve které tuzemští sportovní novináři hlasují o nejlepších sportovcích České republiky. Tím vůbec nejlepším za letošní rok 2021 se stal potřetí ve své kariéře judista Lukáš Krpálek, jemuž se na letošních Letních olympijských hrách v Tokiu podařilo získat zlatou medaili. O 202 bodů za ním pak skončila tenistka Barbora Krejčíková, třetí skončil vodní slalomář Jiří Prskavec. Nejlepším kolektivem byl pak vyhlášen národní tým basketbalistů.
Lukáš Krpálek se zlatou olympijskou medailí z Tokia. (30.7.2021)

Fantazie. Judista Krpálek je podruhé v řadě olympijským vítězem

Judista Lukáš Krpálek porazil ve finále olympijského turnaje ve váze nad 100 kilogramů Gruzínce Gurama Tutišviliho a stal se dvojnásobným šampionem. Pět let poté, co dominoval na hrách v Riu de Janeiro v nižší kategorii do 100 kg, bere nyní zlato i ze "supertěžké" váhy v Tokiu.

Více souvisejících

Lukáš Krpálek státní vyznamenání

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 21 minutami

před 48 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu. Biden slíbil rychlé doručení

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy