LOH 2024: Česku nezajistil medaili ani obhájce zlata z Tokia Lukáš Krpálek

Právě probíhající letní olympijské hry v Paříži se podle všeho nezapíší mezi ty nejpovedenější z českého pohledu, alespoň co se týká medailových úspěchů, a ani jedné z největších českých nadějí judisty Lukáše Krpálka. Tomu se v kategorii nad 100 kilogramů nepodařilo obhájit zlato z posledních her v Tokiu, když v cestě za obhajobou nestačil v osmifinále na Japonce Tacurua Saitóa, který na českého dvojnásobného olympijského vítěze vyrukoval s osudným chvatem učimata.

Úvodní kolo pro třiatřicetiletého reprezentanta přesto probíhalo více než dobře, když Nizozemce Jelleho Snippeho dokázal porazit ještě před vypršením limitu. V následujícím kole však Krpálek narazil na opravdu těžkou váhu, jelikož jeho soupeř  Tacuru Saitó váží až 170 kilogramů. Tento jejich vzájemný a váhově nerovný duel tak trval minutu a půl do doby, než Krpálka Japonec hodil na zem a technikou učimata ho zneutralizoval natolik, že už nedokázal reagovat.

"Dneska jsem se cítil dobře. Od rána jsem byl nastavený, že budu chtít v každém zápase nechat všecko a budu chtít každého soupeře porazit. Není jednoduché hlavu nastavit a já musím říct, že jsem byl stoprocentně koncentrovaný. Měl jsem chuť a dravost. Bohužel jsem zaspal jeden chvat a doplatil jsem na to. Rozhodně jsem s tímhle úplně nepočítal. I když člověk je na olympiádě, jsou tady ti nejlepší, co na světě jsou. Takovéhle věci se stávají," prozradil Krpálek, proč se mu v osmifinále nakonec vyhrát nepodařilo, a pokračoval: "Nejsem jediný, kdo takhle prohrál. V hlavě tohle člověk nemá, snaží se jít si za tím a udělat maximum, aby o medaili bojoval. Já jsem vždycky měl rád turnaje v Paříži, ať už to byly grandslamy, mistrovství Evropy, mistrovství světa. Vždycky mě to hrozně nakoplo a motivovalo udělat medaili. Stejně tak mě to motivovalo i teď. Bohužel se to nepovedlo."

Poprvé od Londýna 2012 tak Krpálek nedošel k bojům o cenné kovy. Tehdy soutěžil ve váhové kategorii do 100 kilogramů a poté, co tam prohrál ve čtvrtfinále s Tagirem Chajbulajevem z Ruska, následovaly opravy, v nichž nestačil pro změnu na Nizozemce Henkeho Groleho. Co se týče Japonce, tak tento šestý judista světa si připsal svou dvanáctou výhru v řadě.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži Lukáš Krpálek Judo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy