Skifař Fleissner postoupil bez větších potíží do čtvrtfinále, české dvojskify pak do semifinále

První čeští sportovci se představili na letošních Letních olympijských hrách v Tokiu hned v jejich první soutěžní den. Hned několik se jich představilo ve veslařských závodech a konkrétně se jednalo o rozjížďky skifu mužů, dvojskifu žen a mužskéhob dvojskifu lehkých vah. Ve všech těchto kategorií mají Češi své zástupce a všem se podařilo postoupit do další fáze závodu. Zatímco skifař Jan Fleissner postoupil z prvního místa opravné jízdy do čtvrtfinále, tak do semifinále si zajistily svým třetím místem dvojskifařky Kristýna Fleissnerová a Lenka Antošová. Přímo z druhého místa pak ve dvojskifu lehkých vah postoupilo do semifinále duo Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek. Nedařilo se akorát českému dvojskifu mužů ve složení Jakub Podrazil, Jan Cincibuch, jenž v opravné jízdě skončil čtvrtý a na Hrách tak celkově skončili třináctí.

Dvojskif lehkých vah ve složení Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek potěšili české fanoušky svou povedenou jízdou, díky které nestačil akorát na irskou dvojici Fintan McCarthy a Paul O'Donovan, tedy na úřadující světové i evropské šampiony. Z druhé pozice se tak Češi přímo probojovali do semifinále a nebudou tak muset v neděli absolovat opravnou jízdu.

Tu ve skifu už v sobotu absolvoval třiadvacetiletý Jan Fleisnner a tento náhradník Ondřeje Synka, jenž musel účast na letošních Hrách kvůli zdravotním potížím oželet, s přehledem z prvního místa postoupil do čtvrtfinále, když potvrdil svou roli favorita ve své jízdě. Vždyť jeho soupeři byli především reprezentanti rozvojových veslařských zemí.

Jedinými, kdo měl s postupemb poněkud větší problémy, byly Antošová s Fleissnerovou, které tak od začátku své jízdy musely absolvovat tuhý boj. Vždyť na prvním mezičase se ocitaly až na posledním čtvrtém místě, až pak se jim postupem času podařilo předjet čínské duo Šen Šuang-mej, Liou Siao-sin a třetí postupovou pozici už dokázaly udržet až do cíle.

Naopak český mužský dvojskif Podrazil, Cincibuch tak úspěšný nebyl, neeboť ve své opravné jízdě na své tři silné soupeře nestačil a je to jediný český dvojskif, který se v olympijském semifinále nepředstaví. A tio i přesto, že tito čeští reprezentanti v polovině závodu ještě vedli, nakonec ale ztratili na třetí postupové místo skoro tři vteřiny.

Veslování (jízdy s českou účastí) - (24.7.2021):

Muži:

Rozjížďky:

Dvojskif lehkých vah: 1. McCarthy, O'Donovan (Ir.) 6:23,74, 2. Vraštil, Šimánek (ČR) 6:28,10 - postup do semifinále

Opravy:

Skif: 1. Fleissner (ČR) 7:29,90 - postup do čtvrtfinále

Dvojskif: 1. Krüger, Weber (Něm.) 6:26,64, ...4. Podrazil, Cincibuch (ČR) 6:32,86 - vyřazeni

Ženy:

Dvojskif: 1. Pitirimová, Kuročkinová (Rus.) 7:13,77, ...3. Antošová, Fleissnerová (ČR) 7:16,96 - postup do semifinále

Související

Ondřej Synek

Veslař Ondřej Synek ukončil kariéru. Učinil tak ze zdravotních důvodů

Ve svých osmatřicet letech se ve čtvrtek rozhodl ukončit svou bohatou kariéru veslař Ondřej Synek. Učinil tak poté, co mu lékaři v červnu diagnostikovali tzv. syndrom nejasného snížení výkonu. Právě kvůli těmto zdravotním potížím se český sportovec nezúčastnil letošních Letních olympijských her v Tokiu. I tak se ale Obndřej zapsal do české olympijské historie výrazně, z olympijských her máhned tři medaile a zároveň je i pětinásobným světovým šampionem na skifu.
Olympiáda, ilustrační foto

Vraštil se Šimánkem ve dvojskifu lehkých vah sahali po medaili. Skončili těsně čtvrtí

Blízko k další, v pořadí již třetí, medaili měla ve čtvrtek brzy ráno středoevropského času česká olympijská výprava a to zásluhou dvojskifu lehkých vah ve složení Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek. Ti totiž až do konce finálového závodu sahali po bronzové medaili, nakonec za ni zaostali o pouhých 2,12 vteřiny. Zlatou medaili získali podle očekávání Irové Fintan McCarthy a Paul O'Donovan, kteří jsou nejen úřadujícími mistry světa, ale i Evropy.

Více souvisejících

Veslování Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy