Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

Součástí dohody mezi Spartou a Feyenoordem Rotterdam, který bude mimochodem v příští sezóně hrát jistě v Lize mistrů, je pochopitelně odstupné. To se po jednání obou stran zastavilo na výši 2.5 milionu eur (zhruba něco přes 60 milionů korun).

"Brian dal Spartě dva krásné roky, ve kterých jsme byli opravdu úspěšní. Získali jsme tři trofeje a v druhé sezoně jsme se úspěšně prezentovali i v Evropě. Máme za sebou období, které nás všechny obohatilo, posílilo a přineslo spoustu radosti," nechal se slyšet ke změně na sparťanské trenérské lavičce klubový sportovní ředitel Tomáš Rosický a pokračoval: "Měli jsme jasnou představu, jak se v této situaci zachovat, protože zájem o Briana jsme vnímali už v minulosti. Klíčem je kontinuita v našem jasně nastaveném systému, a to jak v dodržování standardů dennodenní práce všech složek A týmu, tak i v dalším budování na základě jasných herních principů."

Při příležitosti opouštění pražské Letné natočil Priske video, v němž se rozloučil jak s klubem, tak i s fanoušky. "Velké díky, kluci! Všichni z vás jste absolutně nejlepší. I vy, fanoušci. Byli jste úžasní, jak jste mě a můj realizační tým vzali mezi sebe. Bylo to skvělé a je to něco, za co budu navždy vděčný. Naneštěstí, tohle je mé sbohem," řekl v něm konkrétně sedmačtyřicetiletý stratég, jenž na Spartu vrátil ligový titul po devíti letech, a ještě se mu ho podařilo v následující sezóně obhájit.

Priske, jenž do Nizozemska odešel i navzdory tomu, že loni v říjnu prodloužil se Spartou smlouvu až do roku 2026, teď podepsal vedením Feyenoordu kontrakt až do roku 2027. "Brian už v několika klubech ukázal, že dělá hráče lepšími. Hraje útočný fotbal, který lidé na De Kuip rádi uvidí, a také dosahuje výsledků. Příjemným bonusem navíc je, že mluví holandsky," uvedl k příchodu Priskeho generální ředitel nizozemského klubu Dennis te Kloese.

Zpátky ale na Letnou. Tam se novým koučem stává podle očekávání dosavadní Priskeho asistent Lars Friis. "Nejdůležitější pro nás bylo pokračovat v práci podle jasně nastaveného klubového systému. Proto jsme zvolili Larse. Je to právě on, kdo má všechny předpoklady, aby se stal úspěšným koučem Sparty. Mluvím o jeho vnímání tréninkového procesu, způsobu koučinku, představě o obrazu hry a jeho taktické vybavenosti. Zároveň už víme, že má přesah i směrem k práci v dalších našich kategoriích. Je to velmi pracovitý člověk, který měl na našem herním projevu v posledních osmnácti měsících velký podíl. Lars velmi dobře zná naše prostředí, hráče, herní schéma, prakticky ihned po svém příchodu se plynule začlenil do našeho systému. Budeme pokračovat v nastavené cestě. Od této chvíle s Larsem v čele," uvedl na adresu nového sparťanského hlavního stratéga Rosický.

"Fakt, že znám prostředí a všechny kolem, celý přesun do pozice hlavního kouče výrazně usnadňuje. Vím, jak jsou nastavené interní procesy, jaké tu jsou cíle a očekávání. Když navíc dostanete takovouto nabídku od klubu, jako je Sparta, není nad čím přemýšlet. Na první dobrou se mi hlavou honí tři věci. Samozřejmě velké nadšení, pocit hrdosti, že jsem vůbec dostal příležitost, a v neposlední řadě přesvědčení, že jsem ready. Naše filozofie je jasně nastavena. Nejen co se týče dlouhodobých cílů, ale i malých detailů, které řešíme na každodenní bázi. Pevný základ, z kterého vycházíme, je velmi důležitý, jen díky němu můžeme totiž naši dosavadní práci ještě pozvednout. Přestože to budu nyní já, kdo stojí v čele, pořád je nejzásadnější kolektivní výkon celého realizačního týmu," prohlásil při nástupu do nové funkce osmačtyřicetiletý Dán Friis.

Ten je na Letné od prosince roku 2022 jako náhrada za Thomase Nörgaarda. Dosud neměl velké zkušenosti na pozici hlavního trenéra. Kromě dánských klubů Viborgu a Aalborgu stál u kormidla anglického Brentfordu.

Vedle Friise by měl být členem nového realizačního týmu také mimo jiné důležitý vedoucí fyzické přípravy Christian Clarup. Jak ale bude realizační tým pod Friisem vypadat, to klub zveřejní během příštího týdne, kdy odstartuje letní příprava.

Související

Spartu čeká změna trenéra.

Už to zbývá jen oficiálně potvrdit. Priske měl s Feyenoordem podepsat smlouvu až do roku 2027

Sága kolem oficiálně stále ještě sparťanského trenéra Briana Priskeho pokračuje. Podle posledních informací dánských médií už má být v podstatě ve věci odchodu tohoto dánského stratéga do Feyenoordu Rotterdam hotovo. Vedení obou klubů se mělo dohodnout podle deníku Bold na odstupném 1,7 milionu eur (zhruba 42 milionů korun), což potvrdil i italský fotbalový novinář známý tím, že je dobře informován, Fabrizio Romano. Navíc měl již s Feyenoordem podepsat smlouvu až do roku 2027. Přestože se spekulovalo i o odchodu asistenta Larse Friise, právě on by se měl stát nakonec Priskeho nástupcem na Letné.
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta je blíže svému novému útočišti. FAČR souhlasila s nabídkou na vybudování stadionu na Strahově

Mistrovský klub fotbalové pražské Sparty dostal na posledním jednání valné hromady Fotbalové asociace ČR (FAČR) zelenou pro výstavbu nového stadionu na místě dnes chátrajícího areálu na Strahově. Sparta tak uspěla jako jediný zájemce v rámci mezinárodní soutěže o využití areálu se stadionem Evžena Rošického na Strahově s nabídkou ve výši zhruba 1,8 miliardy korun. Připomeňme, že tento areál je ve vlastnictví FAČR. Nyní její výkonný výbor bude jednat se Spartou, přičemž cílem těchto jednání bude uzavření smlouvy o budoucí realizační smlouvě. Spartu jako vítěze této soutěže pak asociace schválila téměř jednomyslně, jen čtyři delegáti se hlasování zdrželi.

Více souvisejících

AC Sparta Praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Česko chce co nejsilnější portfolio v Evropské komisi, naznačil Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) chce na neformálním unijním summitu v Bruselu usilovat o co nejsilnější portfolio v budoucí Evropské komisi. Řekl to před odletem na jednání, na němž se chce kandidátů na nejvyšší posty v Evropské unii ptát na jejich vize dalšího směřování bloku.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy