Slavia bojuje před derby s marodkou. Nežádala ani o prominutí trestu pro Olayinku

Dnes večer je na programu v rámci fotbalové Fortuna ligy již 305. derby pražských „S“, které se bude hrát na Letné. Vzhledem k tomu, že Slavia v posledních venkovních zápasech vždy ztratila a nyní se představí na hřišti suverénní Sparty, musí právě na Letné zabojovat, aby mohla nadále pomýšlet na zisk ligového titulu. Jenže do karet jí vůbec nehraje skutečnost, že bojuje se širokou marodkou, přičemž kouč Jindřich Trpišovský má k dispozici jen třináct hráčů a pevně doufá v další tři až čtyři fotbalisty, se kterými bude moct počítat pro ostře sledovaný sobotní šlágr. 

Sešívané totiž v posledních dnech zasáhla viróza a to i včetně distancovaného Petera Olayinky, u kterého hodlal klub požádat o prominutí zbytku čtyřzápasového trestu, ale tato úvaha přišla vniveč. 

Připomeňme, že Olayinka se vyřadil na čtyři zápasy zákrokem hlavou do obličeje libereckého Gigliho Ndefeho. Na základě toho tak nebyl k vidění již v zápasech proti Olomouci, Mladé Boleslavi (oba liga) a Bohemians 1905 (semifinále poháru). Mimochodem, hned po vyřčení trestu disciplinární komisí Ligové fotbalové asociace (LFA) se klub snažil proti tomuto trestu odvolat, ale marně. 

"Disciplinární komise dopoledne obdržela žádost hráče Olayinky o podmíněné upuštění od výkonu zbytku trestu. Následně na zasedání komise přišel zástupce klubu a také právní zástupce Olayinky, který vzal tuto žádost zpět. K projednávání vůbec nedošlo," uvedl ve čtvrtek šéf disciplinární komise Richard Baček. 

Peter Olayinka však není jediným slávistickým fotbalistou, kterého trápí zdravotní potíže. Už proti Mladé Boleslavi totiž chybělo hned několik dalších hráčů v čele s kapitánem Tomášem Holešem, které trápí zmiňovaná viróza. Kvůli tomu sešívaní v předešlých dnech museli odmítat tvrzení, že by snad uvažovali o odložení derby. "Je to velké téma, spousta hráčů je zasažená tou virózou. Někteří se teď už postupně vracejí, někteří odpadli. Průběhy jsou různé. Doktoři dělají vše možné, každý den podstupujeme různá vyšetření, výsledky. Takové definitivní resumé padne až po sobotním rozcvičení. Teď nás aktuálně trénovalo třináct, věřím, že takoví tři čtyři hráči se ještě připojí," nechal se k tomu slyšet kouč Jindřich Trpišovský. 

Zatímco do útoku má čtyři svěřence v plné síle, střed pole bude pro Trpišovského daleko větší oříšek. "Budeme strašně moc vycházet z aktuálního stavu. Kdo se nám třeba po viróze vrátí, v jakém stavu bude a jestli to vůbec bude na to, aby měl sílu, aby šel od začátku zápasu nebo až v jeho průběhu," řekl Trpišovský a pokračoval: "Každopádně chceme dát prioritu na hráče, které to nezasáhlo, kteří trénovali a jsou v takovém fyzickém stavu, abychom od nich mohli očekávat takový výkon, který k takovému zápasu a stylu naší hry patří. Popravdě s hráči, kteří virózou prošli a teď se vracejí do týmu, budeme počítat jen na postech, kde to bude úplná nutnost. Nastoupí třeba na postu, který není úplně běžecky exponovaný.“ 

Přes všechny útrapy se Trpišovský na derby těší a to i z toho pohledu, že půjde po delší době o souboj prvního s druhým, tedy o souboj mezi největšími aspiranty na titul. "Je to pro všechny zajímavé, pro veřejnost, pro fanoušky, pro nás, pro hráče. Každý chce tyhle velké zápasy vidět, je na ně vyprodáno. To, že jde liga do finále, je pro týmy dobře, že mohou hrát mezi sebou. Já mám vždy nejraději, když o tom nejlepším rozhodnou zápasy mezi sebou. Když si to ti dva rozdají mezi sebou, než když o tom rozhoduje jiné utkání. Myslím i v jiných sportech. To, že se potkáme třikrát, je jen dobře. Jednou v přímém souboji o trofej, to je to nejlepší, a ve dvou ligových zápasech, které pravděpodobně hodně napoví o celkovém výsledku," řekl konkrétně Trpišovský. 

Ten doufá, že právě Slavia dá v derby první branku, neboť právě první branka bude podle něho důležitým faktorem. "Pro každý tým v jakémkoliv zápase je dobré dát první gól a dostat se do vedení. Zvlášť pro náš styl, máme hodně rychlých a brejkových hráčů a vždy je pak výhodnější hrát do otevřené obrany. To se ukazuje v zápasech, kde dáme první gól a hru otevřeme. Už by bylo záhodno, aby se nám to venku povedlo," sdělil Trpišovský, jenž ví, že venkovní zápasy jsou poslední dobou pro Slavii problém. "Venkovní zápasy jsou poslední dobou podobné jak vejce vejci. My hrajeme a z první střely na bránu je většinou aspirace na gól roku. Teď se nám to stalo čtyřikrát za sebou. V derby je první gól o to extrémnější. Co si pamatuji za poslední dobu, první gól hodně napoví o rázu utkání. Týmy jsou kvalitní, mají velmi dobré kádry a hráče. První gól vám pomůže nejen psychologicky, ale i ke strategii na hřišti, která vás může dovést k vítěznému konci," zakončil slávistický stratég. 

Související

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Potvrzeno. Do Slavie se přesouvá Chorý z Plzně, tam si už za něj našli náhradu

Největší tuzemský fotbalový transfer tohoto léta je u konce. Z plzeňské Viktorie skutečně přestupuje do pražské Slavie jeden z nejvýraznějších útočníků české ligy a reprezentant Tomáš Chorý. S novým zaměstnavatelem se devětadvacetiletý fotbalista, jenž do Edenu přišel za téměř 100 milionů korun, dohodl na tříleté smlouvě. Mezitím už na západě Čech hlásí příchod náhrady za Chorého, a to konkrétně třiadvacetiletého Brazilce Ricardinha. Ten naposledy působil v bulharském Levski Sofia.
SK Slavia Praha

Největší přestup letní pauzy se blíží. Plzeň a Slavia řeší přesun Chorého do Prahy

Na fotbalovém Euru v Německu sice byl, ale nastoupil až v závěru zápasu s Tureckem, navíc dostal červenou kartu za zapojení do rvačky s tureckými fotbalisty. Přesto právě jeho absence, především pak v zápase s Gruzií, mnoho fanoušků i fotbalová veřejnost vnímali jako největší chybu kouče Ivana Haška. Řeč je o plzeňském hromotlukovi v útoku Tomáši Chorém. Jeden z nejnepříjemnějších hráčů české fotbalové ligy se nejspíše přesune z Plzně do Slavie, přičemž zákulisní informace hovoří o tom, že oba kluby už se měly na tomto transferu dohodnout.

Více souvisejících

sk slavia praha AC Sparta Praha Fotbalová 1. liga ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy