Sparta krátce před startem ligy představila dvě posily. Přicházejí Dán a Španěl

Nadcházející ročník české nejvyšší fotbalové soutěže, která ponese nově název Chance ligy, začne v pátek večer soubojem mistrovské Sparty s Pardubicemi a bude v lecčems výjimečný. Především pak v tom, že ten, kdo ligu vyhraje, bude hrát v další sezóně automaticky v Lize mistrů. Proto bude fanoušky jistě čekat ještě zajímavější boj o nejvyšší příčku, neboť vlčáků prahnoucích po milionářské soutěži je více. Mezi nimi nechybí Sparta, která hrála LM naposledy v roce 2005. Proto posiluje kádr a na Letnou vábí hráče ze zahraničí. Od nové sezóny budou v jejím dresu k vidění dánský stoper Mathias Ross a další obránce, tentokrát Španěl Imanol García z Bilbaa.

Co se týče třiadvacetiletého stopera a odchovance Aalborgu Mathiase Rosse, tak ten přichází z Galatasarye Istanbul, kde však poslední rok nehrál, jelikož byl na hostování v nizozemském Nijmegenu. Stane se tak dalším Dánem ve sparťanském kádru a doplní tak z tohoto pohledu gólmana Petera Vindahla, obránce Aspera Sörensena, kouče Larse Friise nebo jeho asistenta Jense Askoua.

"Mathias je hráč s velmi dobrými fyzickými parametry. V tomto ohledu vhodně doplní naši skladbu defenzivní části kádru," uvedl k Rossově příchodu na Letnou klubový sportovní ředitel Tomáš Rosický, jenž připomněl, že Rosse trenér Friis zná již z minulosti. "Mathiase určitý čas trénoval Lars, a tak zná jeho schopnosti a charakter. Jsme rádi, že dáváme hlavnímu trenérovi další možnosti, jak složit obranu pro náročnou část sezony, ve které nás čeká hned třináct zápasů," dodal Rosický.

Pokud se vrátíme k hostování Rosse v Nizozemsku, tak za tamní Nijmegen odehrál v poslední sezóně 21 zápasů, během nichž zaznamenal dvě přesné trefy. S Nijmegenem se mu pak podařilo postoupit do finále nizozemského poháru, kde však nestačil tento klub na Feyenoord Rotterdam. Dodejme, že do Galatasaraye přišel Ross předloni, přičemž tam podepsal smlouvu až do roku 2026.

Ještě zajímavější novou akvizicí ve Spartě je jistě čtyřiadvacetiletý obránce Imanol García ze španělského Bilbaa, za který dosud odehrál devět zápasů v rámci La Ligy, přičemž za tento baskický klub nastoupil i do jednoho pohárového duelu. Mimochodem, právě španělský pohár naposledy Bilbao dokázalo ovládnout. Často však hostoval v dalších španělských klubech, jako jsou druholigové kluby Mirandés a Eibar. Do Prahy přichází García i přesto, že v Bilbau měl smlouvu ještě na další rok, tamní trenér Ernesto Valverde však s jeho službami nadále nepočítal.

S letenským klubem García tak podepsal víceletou smlouvu, a jak informují španělská média, Pražané za něj zaplatili půl milionu eur (v přepočtu 12,7 milionu korun). "Imanol je technicky vyspělý hráč. Svojí schopností adaptovat se na kombinační hru se velmi dobře hodí do našeho stylu hry. Budeme chtít využít jeho rychlost, pohyb a dobrý centr," dodal k němu Rosický.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Fotbalová Sparta zlomila prokletí. Po devatenácti letech se vrací do hlavní fáze Ligy mistrů

Po prvním zápase v Malmö, kde sparťani vyhráli 2:0, věřili dost možná i ti nejzarytější odpůrci pražské Sparty, že se úřadujícímu českému mistrovi konečně podaří postoupit do milionářské Ligy mistrů. Nakonec si výhru 2:0 sparťani zopakovali i doma, když se ve druhé půli nejprve trefil ze třetí penalty v zápase Haraslín, aby na něj navázal krátce po příchodu na hřiště svou první přesnou trefou v novém působišti Rrahmani. Zbývalo tak jen dočkat se závěrečného hvizdu, aby mohly propuknout oslav, dá se říct, historického postupu pražské Sparty do Ligy mistrů.
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta je blízko k první účasti v hlavní fázi Ligy mistrů od roku 2005. V Malmö vyhrála 2:0

Oproti Slavii, která v úterý ve svém venkovním zápase s Lille v rámci 4. předkola Ligy mistrů prohrála 0:2, se Spartě dařilo o poznání lépe, jelikož ta ve svém středečním venkovním zápase v rámci stejné fáze bojů o Ligu mistrů vyhrála 2:0 nad švédským Malmö. Vedle kontrolovaného bezchybného výkonu jí k této cenné výhře dopomohl vlastní gól Larsena a v závěru pak svým přízemním zakončením zpoza vápna Ryneš.

Více souvisejících

AC Sparta Praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 57 minutami

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

EU vycvičí dalších 15 tisíc ukrajinských vojáků

Výcvik ukrajinských vojáků v rámci mise Evropské unie by měl probíhat co nejblíže Ukrajině, ale mimo její území. Na tomto postupu se shodli ministři obrany členských zemí během neformálního setkání v Bruselu, uvedl šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americká armáda, ilustrační fotografie

Při operaci v Iráku bylo zraněno sedm amerických vojáků

Při společné operaci amerických a iráckých ozbrojených sil v západním Iráku bylo zraněno nejméně sedm amerických vojáků. V pátek pozdě večer o tom informovalo Ústřední velitelství americké armády (CENTCOM), podle stanice NBC News.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Nora Fridrichová

Nora Fridrichová v České televizi končí

Televizní moderátorka Nora Fridrichová odchází z České televize (ČT). S vedením veřejnoprávní televize se dohodla na ukončení spolupráce ke konci srpna. Fridrichová, která moderovala zrušený pořad 168 hodin, o svém odchodu informovala na svém Facebooku.

včera

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Podoljak se opravil. Ukrajina ropovod Družba nestopne

Ukrajina bude plně plnit své závazky týkající se tranzitu ruské ropy do Evropy až do ukončení platnosti smluv. Prohlásil to v pátek poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Popřel tak své dřívější prohlášení, podle kterého tranzit ropy do Evropy přes tento ropovod končí 1. ledna 2025. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel: Podporovat Ukrajinu je nejen správné, ale také v zájmu Evropy

Nadále podporovat Ukrajinu je nejen správné, ale také v zájmu Evropy a transatlantického společenství, prohlásil český prezident Petr Pavel na úvod konference Globsec v Praze. Podle něj stále existuje prostor pro zvýšení podpory Kyjevu a efektivnější prosazování sankcí proti Rusku.

včera

včera

včera

Škody po výbuchu jsou minimální, potvrdili hasiči i policisté. Litvínov se vrací do normálu

Situace se po řízené explozi pumy v Litvínově vrací do normálu. Zatímco hasiči i policisté potvrdili jen minimální škody, auta už mohou jezdit normálně. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy