Fed Cup: Titul je blízko! Češky ve finále vedou 2:0

Praha - Českým tenistkkám chybí už jen jediné vítězství k Fed Cupu! Petra Kvitová rozjela finále vítězně, v úvodní dvouhře porazila v pražské O2 areně Andreu Petkovicovou 6:2, 6:4. Druhý bod přidala Lucie Šafářová, která zdolala Angelique Kerberovou 6:4 a 6:4.

"Holky předvedly dobré, skvělé výkony a je dobré vést po prvním dnu dva nula. Ještě nám chybí ale jeden (bod) a nebude to snadné. Musíme být připraveni," řekl kapitán Petr Pála, jehož tým má v neděli tři možnosti finále rozhodnout.

Od 13:00 nastoupí wimbledonská vítězka Kvitová proti Kerberové, pak případně Šafářová proti Petkovicové, kterou by teoreticky mohla nahradit Sabine Lisická. Na závěr případně rozhodne čtyřhra, na kterou jsou na domácí straně připraveny Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou.

Před zraky prezidenta Miloše Zemana i bývalé světové jedničky Martiny Navrátilové vletěla současná domácí hvězda Kvitová do zápasu s velkou vervou. Hrála rychle a přesně a měla úvodní set pod kontrolou. Záhy vedla 5:1, pak sice na chvíli vypadla z role a ztratila servis, ale vzápětí úvodní sadu získala.

Na začátku druhého setu přišla Kvitová znovu o podání, ale hned si vzala brejk zpět. Petkovicová hru vyrovnala a působila jistěji, ale nezvládla koncovku. Už za stavu 4:3 pro Kvitovou nabídla světové čtyřce při svém servisu dvojchybou brejkbol, ale situaci ještě ustála. O dvě hry později po další dvojchybě německé dvojky už měla Kvitová mečbol, který využila a po 77 minutách oslavila s fanoušky první bod.

"Jsem ráda, že jsem přinesla první bod do šatny, a doufám, že se Lucka teď může cítit líp a může do toho vletět," řekla Kvitová v televizi a dodala, že byla nervózní. "Lehce je slabé slovo, byla jsem hodně, ale jsem ráda, jak jsem to zvládla."

"Povrch je rychlý, Petře svědčí a řekl bych, že rozhodl její servis," řekl trenér Kvitové David Kotyza a pochválil hráčku za pestrou hru. Jeho svěřenkyně vedle své tradiční agresivní hry chodila i na síť pro voleje a úspěšně zkracovala míče.

Oproti prvnímu utkání se hrály v duelu Šafářové s Kerberovou delší výměny a ze začátku více chybovala domácí hráčka. I proto v páté hře přišla o servis, ale od stavu 2:4 zpřesnila hru. Trpělivě si připravovala míče a první set získala 6:4. Set skončil kuriózně, jelikož Kerberová při setbolu zakřičela v domnění, že zahrála vítězný úder, jenomže Šafářová míč vybrala a dostala technický fiftýn.

Ve druhém setu Šafářová dotahovala ztrátu dvakrát, nejdříve srovnala z 0:2 na 2:2 a pak z 2:4 otočila na 6:4. Kerberová podobně jako Petkovicová udělala v rozhodující chvíli dvojchyby. Za stavu 5:4 pro Šafářovou dala dvě po sobě, čehož Češka využila a po prohozu proměnila třetí mečbol.

"Byl to skvělý zápas a je úžasné porazit doma ve vyprodané hale hráčku světové desítky. Každý míček byl těsný, koncentrovala jsem se na každý míček a jsem ráda, že jsem vyhrála," řekla Šafářová.

Svěřenkyně kapitána Pály vyhrály ženskou obdobu Davisova poháru v letech 2011 a 2012. Předloni slavily titul právě v O2 areně po výhře nad Srbskem. Němky jsou ve finále po 22 letech, v roce 1992 naposledy triumfovaly.

Finále tenisového Fed Cupu v Praze (O2 arena, tvrdý povrch):

ČR - Německo 2:0 po prvním dnu

Kvitová - Petkovicová 6:2, 6:4 Šafářová - Kerberová 6:4, 6:4

Související

Tenis, ilustrační fotografie.

Problém pro český tenis. Národní sportovní agentura vyšetřuje kam šly peníze z dotací

Když v roce 2021 Praha pořádala finále Poháru Billie Jean Kingové, byla to velká sláva. Nyní to ale vypadá, že z růžového snu se stává pro český tenis noční můra. Jak totiž zjistil Radiožurnál, Národní sportovní agentura (NSA) má v tuto chvíli v hledáčku Český tenisový svaz a jeho šéfa Iva Kaderku. Je totiž otázkou, kam se zatoulala část peněz z dotace v celkové výši 65 milionu korun určené na pořádání zmiňovaného mezinárodního turnaje. 
Tenis, ilustrační fotografie

Až závěrečná čtyřhra rozhodla o postupu Češek na Pohár Billie Jean Kingové

V sobotu pokračovala na pražské Štvanici kvalifikace na listopadový závěrečný turnaj Poháru Billie Jean Kingové. Po prvním pátečním dni byl stav v souboji mezi Českami a Britkami nerozhodný 1:1 a každému týmu tak zbývaly dvě výhry k tomu, aby na závěrečný turnaj postoupil. Nejprve k tomu měly blíže svěřenkyně nehrajícího kapitána Petra Pály poté, co nejprve česká jednička Markéta Vondroušová navázala na pátek a i v sobotu si dokázala poradit se svou soupeřkou, tentokráte s britskou hvězdičkou Emmou Raducanuovou, kterou porazila jasně dvakrát 6:1. Do dalšího sobotního zápasu nasadil Pála šestnáctiletý talent Lindu Fruhvirtovou a přestože v souboji s Herriet Dartovou bojovala jako lvice, nakonec byla Britka nad její síly. A tak se ke slovu musela přihlásit čtyřhra, do které nastoupila Vondroušová s Karolínou Muchovou. České duo nakonec nad tím britským Dartová-Swanová vyhrála ve dvou setech 6:1 a 7:5 a oslavy z postupu tak mohly propuknout naplno.

Více souvisejících

Fed Cup Petra Kvitová

Aktuálně se děje

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy