Australian Open: Šest českých tenistů postoupilo do druhého kola. Šafářová s Veselým končí

Melbourne - V pondělí začal v australském Melbourne první grandslamový turnaj a to Australian Open. Českým tenistům se vstup do tohoto prestižního podniku vydařil, vždyť jich hned šest má po dnešku jasnou účast i v kole druhém. Mezi nimi například Tomáš Berdych, Klára Koukalová či Karolína Plíšková. Jedinými, kterým se nepodařilo prodrat se do druhého kola, byli Lucie Šafářová, která nestačila ve svém duelu na tenistku z Kazachstánu Jaroslavu Švedovovou a Jiří Veselý, který pro změnu nestačil na Troického.

O největší překvapení 1. kola letošního Australian Open se postarala Lucie Hradecká, která dokázala přejít přes pátou nasazenou tenistkou na tento turnaj Srbku Annu Ivanovičovou. Češka, která se do hlavního turnaje dostala přes kvalifikaci, sice nejprve se Srbkou prohrála jasně první sadu, ovšem v té druhé vedla až nečekaně 3:0, brejk si v následujících chvílích udržela a tak vyhrála druhý set výsledkem 6:3. Srbka si pak s Češkou nevěděla ani v rozhodujícím třetím setu. "Pořád nemůžu uvěřit, že to je pravda," kroutila nevěřícně hlavou tenistka, která okupuje v současnosti 142. příčku žebříčku WTA. Za hodinu a půl bylo k vidění z její strany hned šest es a 27 vítězných míčků.

"Jsem šťastná a pořád se směju," pokračovala očividně šťastná tenistka, která se nyní pokusí o to, aby se prodrala do 3. kola tenisového mistrovství Austrálie, tedy do kola, kam se ještě nikdy před tím v rámci tohoto turnaje neprobojovala. "Na další zápas ještě nemyslím. Užívám si tuhle chvíli," uzavřela rozhovor Hradecká. Ta se v dalším utkání střetne se Slovinkou Hercogovou.

O jiné překvapení, ovšem už ne tak veselé, se postarala jiná česká tenistka a to Lucie Šafářová. Ta se utkala v rámci 1. kola tohoto grandslamu s Jaroslavou Švedovou z Kazachstánu. Čekalo by se ze strany 16. nasazené hráčky, že by mohla přes tuto asiatku postoupit dál, ovšem nestalo se tak. Se Švedovou Šafářová prohrála výsledkem 4:6, 6:2 s 6:8. Neúspěšný duel odehrál v mužské části turnaje Jiří Veselý. Tenista, jenž dokázal v sobotu vyhrát turnaj v Aucklandu, nyní v 1. kole Australian Open nestačila na srbského tenistu Viktora Troického. S ním prohrál následujícím způsobem: 3:6, 6:3 a 2:6. Nedařilo se ani další Češce, tentokrát Renatě Voráčové. Ta nestačila na Španělku Arruabarrenaovou, se kterou prohrála 1:6 a 2:6.

Do turnaje dnes vstoupil i semifinalista loňského ročníku Tomáš Berdych. Nad kolumbijským reprezentantem Alejandrem Fallou zvítězil ve třech setech 6:3, 7:6 a 6:3. Úspěšná byla nová vycházející kometa Karolína Plíšková, která zaujala zvlášť australské komentátory a to svým výtečným servisem. Ta se utkala s Rodinovovou z Ruska a vyhrála nad ní 7:5 a 6:1. Další neznamé české jméno, Siniaková, se taktéž radovalo. A to když vyhrála nad další ruskou tenistkou, tentokrát Vesninovou 6:2 a 7:5. A tak se Siniaková mohla poprvé v kariéře radovat z postupu do 2. kola Australian Open. Poprvé v této sezóně vyhrála svůj soutěžní duel i Klára Koukalová, která byla v 1. kole soupeřkou domácí tenistky Sandersovou. Nad tou zvítězila 7:5, 6:4.

A posledním tenistou z Čech, který se po dnešku může radovat z toho, že zvládnul první překážku v rámci tohoto otevřeného mistrovství, je Lukáš Rosol. Tento osmadvacetiletý hráč odehrál ze všech českých tenistů vůbec nejdramatičtější duel. Jeho soupeřem byl pro 1. kolo De Schepper z Francie, s ním prohrával už dokonce 1:2 na sety, jenže utkání nakonec dokázal obrátit ve svůj prospěch a tak zvítězil 4:6, 6:2, 6:7, 6:3 a 6:4.

Konečné výsledky:

Australian Open, 1. kolo - dvouhra (muži):

Berdych (7-ČR) - Falla (Kol.) 6:3, 7:6 (1), 6:3Rosol (28-ČR) - De Schepper (Fr.) 4:6, 6:2, 6:7(4), 6:3, 6:4Troicki (Srb.) - Veselý (ČR) 6:3, 3:6, 6:2, 6:3

Australian Open, 1. kolo - dvouhra (ženy):

Hradecká (ČR) - Ivanovičová (5-Srb.) 1:6, 6:3, 6:2Arruabarrenaová-Vecinová (Šp.) - Voráčová (ČR) 6:1, 6:2Koukalová (ČR) - Sandersová (Austr.) 7:5, 6:4Kar. Plíšková (22-ČR) - Rodinovová (Rus.) 7:5, 6:1Siniaková (ČR) - Vesninová (Rus.) 6:2, 7:5Švedovová (Kaz.) - Šafářová (16-ČR) 6:4, 2:6, 8:6

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Lucie Hradecká (tenistka) Australian Open

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 2 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 3 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy