Williamsová je královnou Wimbledonu! Slaví už čtvrtý Grandslam v řadě, Garbine ale byla skvělá

Londýn - Světová tenisová jednička Serena Williamsová získala šestý wimbledonský titul a zkompletovala nekalendářní Grand Slam. Třiatřicetiletá Američanka v dnešním finále na trávě v All England Clubu v utkání plném tvrdých úderů porazila mladou Španělku Garbiňe Muguruzaovou dvakrát 6:4.

Na wimbledonském trůnu vystřídala Petru Kvitovou, která při obhajobě titulu vypadla ve třetím kole.

Williamsová loni triumfovala na US Open a letos na Australian Open, na Roland Garros a ve Wimbledonu. Čtyři grandslamy v řadě ovládla podruhé v kariéře - poprvé slavila tzv. "Serena Slam" v roce 2003 jako jednadvacetiletá.

V září může Williamsová na US Open získat jako čtvrtá v historii i Grand Slam. Jako poslední to dokázala Němka Steffi Grafová v roce 1988 a před ní Australanka Margaret Smithová Courtová v roce 1970 a Maureen Connollyová z USA v roce 1953.Dohromady už má Williamsová na kontě 21 grandslamových titulů ve dvouhře a jen jeden ji dělí od Grafové a tři od Courtové.

Zápas s Muguruzaovou přinesl ostrou přestřelku. Jednadvacetiletá Španělka hrála první grandslamové finále, ale do favoritky se pustila zhurta. Američanka sice udělala v první hře tři dvojchyby, ale byla to soupeřka, která si svou hrou vybojovala v sedmiminutovém gamu brejk. V prvním setu vedla ještě 4:2.

Agresivita Williamsové pak byla dominantnější, což Američance přineslo devět z dalších deseti her - zisk první sady 6:4 a vedení ve druhé 5:1. Muguruzaová ale zabojovala, získala další tři gamy, ale víc už jí Williamsová nepovolila.Američanka využila druhý mečbol a chvíli se dívala, jako by nevěřila, že skutečně zvítězila. Znejistila i svého kouče Patricka Mouratogloua, který v hledišti jásal nadšením a pak přestal. Williamsová se ale vzápětí začala smát, chytla se za pusu, podala ruku soupeřce, a když odložila raketu, skákala na kurtu radostí.

Za triumf získala 1,88 milionu liber (okolo 72 milionů korun) a upevnila si pozici světové jedničky. Muguruzaová bude poprvé v desítce na devátém místě.

V celkovém žebříčku tenisových výdělků už je na třetím místě (72,59 millionů dolarů) přičemž dýchá na záda Rafaelu Nadalovi (73,23 milionů dolarů) a nedostižnému Rogeru Federerovi (92,39 milionů dolarů).

Související

Americká tenistka Serena Williamsová a její přítel Alexis Ohanian přijíždějí na Met Gala do Metropolitního muzea umění v New Yorku. Gala vybírá peníze pro Institut kostýmů Metropolitního muzea umění. (New York, 1. května 2023).

Serena Williamsová oznámila druhé těhotenství

Serena Williamsová v pondělí oznámila, že čeká druhé miminko. Novinářům na hvězdně obsazeném Met Gala v New Yorku řekla, že na červený koberec přijeli už "tři" včetně manžela Alexise Ohaniana.
Serena Williamsová

O Serenu Williamsovou nakonec ve Wimbledonu nepřijdou. Tenistka se po roce vrací

Ještě před nedávnem to vypadalo, že se letos na Wimbledonu poprvé od roku 1996 nepředstaví ani jedna ze sester Williamsových. Nakonec ale diváci, kteří letos zavítají do All England Clubu, o umění jedné ze sester Williamsových nepřijdou, jelikož na základě divoké karty se turnaje ve dvou hře zúčastní držitelka 23 grandslamů Serena Williamsová.

Více souvisejících

Serena Williamsová tenis wimbledon

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy