Fed Cup: České tenistky to opět dokázaly. Počtvrté získaly fedcupový pohár

Praha - O tomto víkendu se v Praze konalo finálové střetnutí v rámci ženského tenisového mezinárodního turnaje, tedy Fed Cupu. České tenistky pod vedením nehrajícího kapitána Petra Pály se tentokrát o cennou trofej střetly s Ruskem, kterém mimo jiných reprezentovala jedna z největších sportovních hvězd v současnosti, která ještě nikdy Fed Cup nezískala, Maria Šarapovová. Po sobotním dnu byl stav finále nerozhodný 1:1 a to poté, co nejprve Petra Kvitová zvítězila nad Anastasijí Pavljučenkovovou 2:6, 6:1, 6:1 a následně Karolína Plíšková nestačila právě na ruskou jedničku Marii Šrapovovou, se kterou prohrála 3:6, 4:6. Pro českou tenistku Karolínu Plíškovou však to hlavní mělo přijít právě v neděli, kde se tedy rozhodovalo o dalším vítězi tenisového Fed Cupu.

Nedělní program však začal soubojem mezi oběma jedničkami soupeřících týmů, tedy mezi Petrou Kvitovou a Marií Šarapovovou. Právě ruská jednička sice vyhrála i tento duel, nicméně obě její vítězství Ruskám nepomohly. Ale pojďme po pořádku. Jelikož nad Šarapovou vyhrála Kvitová oba dva předchozí vzájemné duely a to i včetně duelu, jenž se hrál v rámci nedávného Turnaje mistryň, který se konal v Singapuru, tak česká hráčka byla hodně sebevědomá před tímto nedělním fedcupovým zápasem. A ze začátku tohoto duelu na tom byla Češka lépe. Na servisu byla ruská hráčka, ovšem té za úvodní hru ta česká nedovolila více, než pouhý jeden fiftýn, na ruskou soupeřku praktikovala Kvitová především silové a přesné údery. Postupně Kvitová svůj náskok zvyšovala a úvodní sadu zakončila tím, že podruhé právě v této časti střetnutí získala servis Šarapovové. První sadu nakonec Kvitová vyhrála 6:3. Druhá sada však byla už vyrovnanější. První game této sady moc české hráčce nevyšel, Šarapovová měla totiž k dispozici hned dva brejky, které však ddokázala domácí tenistka odvrátit. Na rodačce z Fulneku bylo znát, že na svém podání už nebyla tak dominatní, jako tomu bylo v první sadě. Přitom tedy první hru druhé sady vyhrála právě Kvitová. Ta mohla v této časti zápasu vést i 2:0, ovšem Rusku svou urputností nakonec dokázala vyrovnat na 1:1. Zlomovým momentem pak byla decátá hra této sady, kdy Češka sice vedla už 40:0, ovšem nakonec tuto hru získala na svou stranu Šarapovová a té se pak začalo více dařit. Druhý set zakončila čistou hrou a nakonec ji Šarapovová vyhrála poměrem 4:6. Držitelka pěti grandslamových titulů pak potvrdila druhou sadu tím, že se jí dařilo i v závěrečné třetí sadě. Kvitová byla viditelně unavenější, v páté hře třetího setu tak ztratila svůj servis a to znamenalo, že  Šarapovová vyhrála nakonec třetí sadu, tentokráte 2:6. Po tomto duelu tak byl stav finálového zápasu 1:2 pro Rusko.

O něco kratší dobu pak byla na kurtu v O2 Aréně Karolína Plíšková, proti které nastoupila Anastazija Pavljučenkovová. Česká hráčka předváděla divákům mnohem lepší servis, než jak tomu bylo při jejím sobotním duelu proti Šarapovové. Konkrétně 69 %, takovou úspěšnost mělo její první podání. Když se hrála osmá hra první sady, tak dokázala Pavljučenkovovou brejknout a i díky tomu tak zvítězila v první sadě poměrem 6:3. Začátek druhé sady vlastně nezačali dobře obě saouupeřky, neboť jak Plíšková, tak i Pavljučenkovová si prohrály svá podání. Co se vůbec týče podání Karolíny Plíškové, tak už nebylo tak úspěšné, jak tomu bylo v první sadě. Když česká hráčka prohrávala 3:4, musela čelit hned dvěma brejkoblům ze strany Rusky, ovšem zvládla to a následně ona sama sebral Rusce servis. Díky tomu tak vyhrála i druhý set, tentokrát 6:4 a stav finále tak byl opět vyrovnaný 2:2.

Rozhodnout  tak musela následující čtyřhra, kde za Česko nastoupila znovu Karolína Plíšková, která měla po boku Barboru Záhlavovou-Strýcovou. Ruský tým pak poslal na kurt dvojici Pavljučenkovová-Vesninová. Ze začátku této čtyřhry se dařilo české dvojici, vždyť hned první servis Rusek dokázaly Češky získat na svou stranu a tak v první sadě vedli 2:0. Poté však jak Strýcová, tak i Plíšková prohrály svoje podání, což tedy zapříčinilo to, že první sadu vyhrály nakonec Rusky a to výsledkem 4:6. Pak už ale duel patřil Češkám. Především díky Strýcové, které se dařilo na síti, ovšem nejen tam, ale i na servisu byla výtečná. Během druhé sady dokázaly naše hráčky sebrat soupeřkám hned dvě podání a i přesto, že v závěru této hry ztratily i svůj servis, tak se nakonec radovaly z vyrvnání na 1:1. O vítězi letošního Fed Cupu tak rozhodovala poslední třetí sada čtyřhry. A i tam se dařilo české dvojici. Za stavu 4:2 pro ni dokázaly podruhé v této sadě brejknout soupeřky a tak se přiblížit k vítězství. To se nakonec povedlo, třetí sadu Češky vyhrály 6:2 a mohly se tak radovat ze čtvrtého fedcupového vítězství za pět let.

Konečné nedělní výsledky finále Fed Cupu 2015:

Kvitová - Šarapovová 6:3, 4:6, 2:6Plíšková - Pavljučenkovová 6:3, 6:4Strýcová, Plíšková - Pavljučenkovová, Vesninová 4:6, 6:3, 6:2

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Fed Cup Karolína Plíšková (tenistka)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

Zemřel Arthur L. Irving, kanadský miliardář a naftař

Podle tiskové zprávy společnosti Irving Oil zemřel v pondělí ve věku 93 let Arthur L. Irving, emeritní předseda a bývalý prezident společnosti.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy