Fed Cup: Kvitová prohrála i svou druhou dvouhru. Postup vybojovaly Plíšková se Strýcovou

Kluž - Čeští tenisoví fanoušci se mohou po tomto víkendu naplno radovat. Důvod je jasný. České tenistky postoupily do semifinálové fáze letošního ročníku Fed Cupu. Nejvíce se o postup mezi nejlepší čtyři týmy zasloužily Karolína Plíšková s Barborou Strýcovou, česká tenisová jednička Petra Kvitová totiž ani ve své druhé dvouhře nedokázala na svou stranu získat bod. Nepříznivý stav 1:2 tak musela nejprve sama Plíšková a stejně jako v sobotu se jí to povedlo. Tentokráte zvítězila nad Monikou Niculescuovou a to 6:4, 4:6 a 6:3. O rozhodující bod, díky kterému se tedy můžeme radovat, se postaraly Karolína Plíšková a Barbora Strýcová, které vzávěrečné čtyřhře porazily po dvou setech rumunské duo Andreea Mutuová, Raluca Olaruová 6:2 a 6:3. Tým vedený Petrem Pálou se v boji o finále utká se Švýcarkami.

Poprvé v kariéře se stalo rodačce z Fulneku Petře Kvitové to, že v rámci jednoho fedcupového víkendu nevyhrála ani jednu svoji dvouhru. Hráčka, jež měla veliký podíl na čtyřech fedcupových triumfech za posledních pět let, nestačila tentokrát na Simonu Halepovou a to i přesto, že předvedla mnohem lepší výkon, než v sobotu proti Niculescuové. Sice hned v úvodu nedělního duelu ztratila své podání, následně po skvělých výkonech ve dvou gamech za sebou dokázala stav prvního setu otočit na svou stranu, rychle tak zase vedla 2:1. Jenže pak měla k dispozici hned dva brejkboly, ovšem ani jeden z nich nedokázala využít ve svůj prospěch. Najednou tak v prvním setu prohrávala už 3:5 a vítězství v této sadě si Rumunka připsala díky velikému štěstí a to v podobě "prasátka".

Zatímco první set české reprezentantce příliš výsledkově nevyšel, ten druhý byl naopak vydařený. Ovšem stejně jako v tom prvním, tak i v tom druhém zpočátku česká hráčka nejprve prohrávala, tentokrát již o dvě hry, tedy 0:2. Vzhledem k tomu, že předváděla česká hráčka živější a zarputilejší tenis, dokázala tento nepříznivý vývoj otočit a zanedlouho vedla 3:2. Kromě svého agresivního a přesnějšího tenisu byla ze strany Kvitové ve druhém setu k vidění i snaha o kraťasy. Po každé, když se jí podařil nějaký míček, radovala se se zaťatou pěstí. V osmmé hře této sady byla na podání Rumunka, o servis však přišla a Kvitová tak vedla 5:3, v následující hře Češka odvrátila tři brejkboly a nakonec se mohla radovat z vítězství 6:3 ve druhém setu. V závěrečné hře nejprve uhrála Češka brejk a vedla tak 2:1, o toto vedení však rychle přišla, Kvitová pak ztratila svůj servis v osmém gamu této sady, kterou tedy nakonec Halepová vyhrála 6:3.

Karolína Plíšková teď měla za úkol vyhrát jednak svou dvouhru a pak uspět spolu s Barborou Strýcovou ve čtyřhře. Co se tedy týče dvouhry, tak tam se spolu střetli Karolína Plíšková a Monika Niculescuová. Třináctá hráčka světa sice nejprve prohrávala v první sadě 0:2, v šestém gamu této sady však díky svým nepříjemným čopovaným úderům sebrala Rumunce podání, v desáté to samé pak zopakovala. Ve druhé části tohoto zápasu pak hrála pro změnu lépe zase Niculescuová. Ta sice prohrávala již 2:4, jenže pak dokázala sebrat soupeřce servis a následně vyhrála čtyři hry za sebou. Na české hráčce byla v tu chvíli vidět rozladěnost, mrštila raketou o zem a šla se uklidnit. Poslední set pak už probíhal víceméně podle plánu Plíškové, která tedy tento duel nakonec vyhrála.

V následující čtyřhře pak byla dvojice Plíšková-Strýcová sebevědomá od začátku až do konce, nemuseli čelit ani jednomu brejkbolu, za to rumunským tenistkám dokázaly sebrat hned dva servisy v každém setu. I díky tomu české duo vyhrálo tento zápas po dvou setech 6:2 a 6:3 a svěřenkyně Petra Pály se pak mohly v klidu radovat z dalšího vítězného fedcupového střetnutí a z postupu do semifinále, kde se střetnou se Švýcarkami. Ty prošly přes Němky. Další semifinálovou dvojicci tvoří Francie a překvapivě i Nizozemsko, které dokázalo projít přes favorizované Rusky, které to tak před moskevským publikem totálně nezvládly.

Konečné výsledky 1. kola Světové skupiny tenisového Fed Cupu (7.2.2016):

Rumunsko - Česko 2:3

Halepová - Kvitová 6:4, 3:6, 6:3Niculescuová - Karolína Plíšková 4:6, 6:4, 3:6Mituová, Olaruová - Plíšková, Strýcová 2:6, 3:6.

Související

Tenis, ilustrační fotografie.

Problém pro český tenis. Národní sportovní agentura vyšetřuje kam šly peníze z dotací

Když v roce 2021 Praha pořádala finále Poháru Billie Jean Kingové, byla to velká sláva. Nyní to ale vypadá, že z růžového snu se stává pro český tenis noční můra. Jak totiž zjistil Radiožurnál, Národní sportovní agentura (NSA) má v tuto chvíli v hledáčku Český tenisový svaz a jeho šéfa Iva Kaderku. Je totiž otázkou, kam se zatoulala část peněz z dotace v celkové výši 65 milionu korun určené na pořádání zmiňovaného mezinárodního turnaje. 
Tenis, ilustrační fotografie

Až závěrečná čtyřhra rozhodla o postupu Češek na Pohár Billie Jean Kingové

V sobotu pokračovala na pražské Štvanici kvalifikace na listopadový závěrečný turnaj Poháru Billie Jean Kingové. Po prvním pátečním dni byl stav v souboji mezi Českami a Britkami nerozhodný 1:1 a každému týmu tak zbývaly dvě výhry k tomu, aby na závěrečný turnaj postoupil. Nejprve k tomu měly blíže svěřenkyně nehrajícího kapitána Petra Pály poté, co nejprve česká jednička Markéta Vondroušová navázala na pátek a i v sobotu si dokázala poradit se svou soupeřkou, tentokráte s britskou hvězdičkou Emmou Raducanuovou, kterou porazila jasně dvakrát 6:1. Do dalšího sobotního zápasu nasadil Pála šestnáctiletý talent Lindu Fruhvirtovou a přestože v souboji s Herriet Dartovou bojovala jako lvice, nakonec byla Britka nad její síly. A tak se ke slovu musela přihlásit čtyřhra, do které nastoupila Vondroušová s Karolínou Muchovou. České duo nakonec nad tím britským Dartová-Swanová vyhrála ve dvou setech 6:1 a 7:5 a oslavy z postupu tak mohly propuknout naplno.

Více souvisejících

Fed Cup Karolína Plíšková (tenistka) tenis

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 5 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 10 hodinami

USA: Putin svým posledním krokem dokázal, že je zoufalý

Spojené státy prohlásily, že změna ve vedení ruského ministerstva obrany nařízená šéfem Kremlu Vladimirem Putinem svědčí o jeho zoufalství v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy