Fed Cup: Plíšková napravila své sobotní zaváhání, Golubicová pokračovala ve vítězném tažení i proti Strýcové. O postupu rozhodla čtyřhra

Lucern - V neděli pokračovalo v Lucernu dalšími dvěma singly a závěrečnou čtyřhrou semifinálový souboj v rámci tenisového Fed Cupu mezi Švýcarskem a Českem. Po sobotním dni byl stav tohoto semifinále vyrovnaný 1:1 poté, co nejprve Strýcová hladce porazila Timeu Bacsinszkou, ve druhém duelu pak nečekaně selhala jednička českého týmu Karolína Plíšková se 129. hráčkou světa Viktorijí Golubicovou. A zatímco během druhého dne byl Plíšková svůj zápas, tentokrát s Bacsinszkou, zvládla, švýcarská vycházející hvězda Golubiicová opět tým Petra Pály potrápila a to tím, že vyrovnala stav semifinále na 2:2, když pokořila Barboru Strýcovou a opět to bylo na tři sety. O postupujícím do finále tak musela rozhodnout závěrečná čtyřhra, na kterou nastoupila dvoji Lucie Hradecka/Karolína Plíšková, proti nim pak Švýcaři nasadili Golubicovou s Hingisovou. Čtyřhře se ale většinou daří Češkám a i v neděli to naše hráčky potvrdily a tak se ve Fed Cupu díky tomu dočkáme páté ú)časti ve finále během šesti let.

Timea Bacsinszká, na kterou se země helvétského kříže v tomto semifinále nejvíce spoléhala, zklamala domácí diváky po sobotě, kdy tedy nestačila na Baraboru Strýcovou, i v neděli, kdy odešla poražena Karolínou Plíškovou taktéž po dvou setech. Naopak rodačka z Loun si tak spravila chuť po včerejším nevydřeném duelu s Golubicovou. První set prvního nedělního duelu byl sice celkem vyrovnaný a to až do stavu 4:4, byla to spíše Švýcarka, která měla do tohoto stavu navrch, jelikož jak ve druhé, tak i ve čtvrté hře měla dohromady k dispozici hned tři brejkboly. V devátém gamu se ovšem podařilo Plíškové brejknout svou soupeřku a poté dopodávala na vítězství v tomto setu poměrem 6:4, přičemž vše zakončila esem, na které se hodlala Švýcarka podívat prostřednictvím jestřábího oka, nicméně to jí nepomohlo. A zatímco byla tedy první sada vyrovnaná, ta právě to se již nedalo říct o druhém setu. Přispěl k tomu i brejk české hráčky hned v první hře, díky němuž pak vedla v tomto setu 4:0. Poté dokázala sice Švýcarka tento nepříznivý stav snížit, přesto se ale z vítězství radovala Češka, která tedy tento set vyhrála výsledkem 6:2.

Po tomto duelu tak Česku stačilo vyhrát nadcházející dvouhru, ve které se proti sobě postavily Barbora Strýcová a Viktorija Golubicová. A právě Golubicová v tomto duelu potvrdila to, že její sobotní výhra nad Plíškovou nebyla žádnou náhodou. První sadu sice zvládla rodačka z Plzně vyhrát výsledkem 6:3, stejně jako v sobotu, tak i v neděli dokázala Golubicová zápas otočit na svou stranu. Druhhý set vyhrála až poté, co zvládla zkrácenou hru, v závěrečném setu už dominovala a nakonec zvítězila 6:1. Na kurt se tak připravovaly hráčky určené pro čtyřhru.

Nehrající kapitán Petr Pála právě ve čtyřhře spoléhal jednak na Karolínu Plíškovou, ale především na Lucii Hradeckou. Právě tato dvojice nastoupila proti Viktoriji Golubicové a Martině Hingisové. Hradecká je silná hlavně u sítě a díky tomu tak měly Češky od začátku navrch nad Švýcarkami. Domácí zase pro změnu spoléhali na jedničku mezi deblistkami Martinu Hingisovou, ovšem ta až nezvykle mnoho chybovala. A i díky tomu tak naše hráčky zvítězily následujícím skóre: dvakrát 2:6. Stalo se tak potřetí za sebou, kdy svěřenkyně Petra Pály rozhodly  o svém postupu až díky čtyřhře a byla to celkem sedmá rozhodující vítězná čtyřhře během doby, kdy fedcupový tým vede právě Petr Pála.

Češky se ve finále utkají s Francií.

Semifinále Fed Cupu (nedělní program):

Švýcarsko - Česko 3:2

Bacsinszká – Ka. Plíšková 4:6, 2:6Golubicová – Strýcová 3:6, 7:6, 6:1Golubicová, Hingisová – Plíšková, Hradecká 2:6, 2:6

Francie - Nizozemsko 3:2

Mladenovicová - Bertensová 5:7, 4:6Garciaová - Rusová 6:3, 6:4Garciaová, Mladenovicová - Bertensová, Hogenkampová 4:6, 6:3, 6:3

Související

Tenis, ilustrační fotografie.

Problém pro český tenis. Národní sportovní agentura vyšetřuje kam šly peníze z dotací

Když v roce 2021 Praha pořádala finále Poháru Billie Jean Kingové, byla to velká sláva. Nyní to ale vypadá, že z růžového snu se stává pro český tenis noční můra. Jak totiž zjistil Radiožurnál, Národní sportovní agentura (NSA) má v tuto chvíli v hledáčku Český tenisový svaz a jeho šéfa Iva Kaderku. Je totiž otázkou, kam se zatoulala část peněz z dotace v celkové výši 65 milionu korun určené na pořádání zmiňovaného mezinárodního turnaje. 
Tenis, ilustrační fotografie

Až závěrečná čtyřhra rozhodla o postupu Češek na Pohár Billie Jean Kingové

V sobotu pokračovala na pražské Štvanici kvalifikace na listopadový závěrečný turnaj Poháru Billie Jean Kingové. Po prvním pátečním dni byl stav v souboji mezi Českami a Britkami nerozhodný 1:1 a každému týmu tak zbývaly dvě výhry k tomu, aby na závěrečný turnaj postoupil. Nejprve k tomu měly blíže svěřenkyně nehrajícího kapitána Petra Pály poté, co nejprve česká jednička Markéta Vondroušová navázala na pátek a i v sobotu si dokázala poradit se svou soupeřkou, tentokráte s britskou hvězdičkou Emmou Raducanuovou, kterou porazila jasně dvakrát 6:1. Do dalšího sobotního zápasu nasadil Pála šestnáctiletý talent Lindu Fruhvirtovou a přestože v souboji s Herriet Dartovou bojovala jako lvice, nakonec byla Britka nad její síly. A tak se ke slovu musela přihlásit čtyřhra, do které nastoupila Vondroušová s Karolínou Muchovou. České duo nakonec nad tím britským Dartová-Swanová vyhrála ve dvou setech 6:1 a 7:5 a oslavy z postupu tak mohly propuknout naplno.

Více souvisejících

Fed Cup Karolína Plíšková (tenistka) tenis

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy