Wimbledon, 3. den: Úspěšná středa. Berdych zvládl dohrávku, postupují i Kvitová s Veselým

Londýn - I ve středu pokračoval letošní ročník nejslavnějšího tenisového grandslamu, tedy Wimbledonu. Během tohoto dne se v All England Clubuu představila trojice Čechů. Například se ukázala Petra Kvitová, která tak nastoupila konečně ke svému zápasus Rumunkou Soranou Cirsteaovou, jenž měl být na programu již v úterý, ovšem kvůli nepříznivému počasí, které tedy organizátory turnaje trápilo částečně i ve středu, se tedy přeložil na třetí hrací den. A česká tenistka vstoupila do tohoto grandslamu více, než dobře, neboť nad Rumunskou celkem jasně zvítězila 6:0 a 6:4. Tomáš Berdych pak zvládl dohrávku svého zápasu s Chorvatem Ivanem Dodigem a to samé se povedlo i jeho kolegovi Jiřímu Veselému, který si pro změnu poradil s Nizozemcem Igorem Sijslingem.

Jak tedy bylo výše zmíněno, hned dva čeští tenisté museli svůj zápas, jenž začal v úterý, dohrát kvůli typicky londýnskému počasí, které v těchto dnech nad tenisovým areálem All England Clubu panuje, ve středu. Jedním z těchto českých reprezentantů, kterého tato nepříjemnost potkala, byla i česká tenisová jednička mezi muži Tomáš Berdych. Ten tak musel ve svém zápase s Chorvatem Dodigem pokračovat rozehraný čtvrtý set a i když v této dohrávce v rámci této sady hned dvakrát ztratil a vedle toho dokonce neuvyžil ani mečbol, nakonec se mu tento set podařilo získat na svou stranu až ve zkrácené hře. Duel tedy rodák z Valašského Meziříčí vyhrál výsledkem 7:6, 5:7, 6:1 a 7:6 a postoupil tak do druhého kola, kde na něj bude čekat Němec Benjamin Becker, na nímž má český tenista velmi úspěšnou vzájemnou bilance. Z šesti těchto duelů jich Čech vyhrál nad Němcem hned pět. A jak přistupuje Tomáš Berdych k takto přerušeným zápasům kvůli dešti? "Nikdy to není snadné, ale po těch letech na okruhu jsem si zvykl. Prostě se musíte srovnat s tím, že nemáte volný den a přicházíte o tradiční rytmus. Soustředím se na dohrávku jako na nový mač, ať vás může čekat pár výměn nebo třeba několik setů," řekl po zápase.

V něm, konkrétně ve čtvrté sadě, která se ve středu dohrávala, mohl Berdych hned několikrát ukončit duel a to tak, že ve svůj prospěch. První příležitost k tomu měl za stavu 5:1, jenže tehdy nevyužil brejkbol a v následném gamu o podání sám přišel (připomeňme, že čtvrtý set byl v úterý přerušen za stavu 4:1 pro českého hráče). Jenže pak se mu podařilo díky svému bekhendovému úderu po lajně opět soupeře brrejknout a za stavu 5:3 tu tak byla další možnost k ukončení duelu. Prvním mečbolu však Berdych na kluzké trávě ukouzl a proto tak Dodig mohl volej umístit pohodlně do kurtu. "Musím říct, že jsem se na trávě napadal v minulosti dost a byly daleko horší. Tohle bylo úplně v pohodě."

Následně se nad travnatými kurty opět rozpršelo, ovšem jednalo se o drobný déšť, tudíž tak sudí nechal oba hráče dohrát tento set. "Na jednu stranu to asi nebezpečné bylo, ale na druhou stranu se s tím musím umět vypořádat. A těší mě, jak jsem to zvládl a daleko líp se hýbal než on. To bylo pozitivní než jeden pád," uvedl Berdych. Hra na vlhké trávě dělala problémy oběma tenistům a uklouznutí si na své konto připsal i Chorvat a to za stavu 6:5 pro Berdycha, jenž tak měl k dispozici druhý mečbol, který ale ještě nevyužil. V následném tie-breaku učinil sice za stavu 2:2 dvojchybu, ovšem pak zaznamenal hned pět vítězných míčů v řadě, díky čemuž si tak vybojoval třetí mečbol. A ten už využít dokázal.

Ve středu v podvečerním čase svůj zápas dohrál i Jiří Veselý, který už v úterý začal duel 1. kola s Nizozemcem Igorem Sijslingem. Toto střetnutí bylo přerušeno za stavu 6:2, 6:4 a 1:1. Ve středu se nejprve odehrálo pět gamů a když ve třetím setu prohrával český tenista 3:4, následovala opět kvůli nepříznivému počasí až čtyřhodinová pauza. "V tom chladu jsem se bál, že i když jsem se rozcvičil, že mi pak ztuhnou svaly a ztratím servis, ale nestalo se," přiznal své obavy Veselý. Poté, co se oba tenisté na kurt opět vrátili, třetí set dospěl až do zkrácené hry, ve které 64. hráč světového žebříčku prohrával už 2:6. Čtyři setboly ale dokázal odvrátit a pak měl k dispozici hned dva mečboly, přičemž ten první se mu využít nepodařilo, ten  druhý už ano a to dokonce přelobováním svého soka. "Tie break jsem začal nervózně a až za stavu 2:6, když jsem si říkal, že už jdeme do čtvrtého setu, jsem se uvolnil a zahrál skvělé míče. Bylo to i trochu o štěstí, protože jsem i v tom větru zahrál perfektně dva loby," okomentoval dění ve čtvrtém setu Veselý, jenž se ve druhém kole utká s Dominicem Thiemem, který se v letošním French Open probojoval až do semifinále.

Celkem hladce si svou soupeřkou poradila Petra Kvitová, která ve svém úvodním zápase tohoto grandslamu narazila na Rumunku Soranu Cirsteaovou. V zápase, který netrval ani hodinu, zaznamenala rodačka z Fulneku hned 59 vítězných míčů a vedle toho pak osm nevynucených chyb. Úvod tohoto duelu, ve kterém se šestadvacetiletá česká tenistka utkala s aktuálně 85. hráčkou světa, tedy s Cirsteaovou z Rumunska, začal pro české barvy velmi dobře. Vždyť Kvitová v prvním setu ztratila pouhé čtyři výměny a i proto se mohla radovat po čtvrthodině z toho, jak uštědřila své soupeře kanára. Druhý set byl už vyrovnanější, ovšem za stavu 2:2 dokázal Kvitová Rumunku brejknout a tak se nakonec po 53 minutách mohla radovat z vítězství 6:0 a 6.4. "Jsem spokojená se svojí hrou, dobře jsem podávala a celkově to na kurtu vypadalo dobře. Po tom dešti to nebylo jednoduché, ale zvládla jsem to," řekla Kvitová, která doufala, že na svůj první zápas nebude čekat dlouho a věřila tak, že se jednak předešlý duel Berdych-Dodig na tom samém kurtě rychle dohraje a jednak, že se nerozprší tak, aby byl její duel opět odložen. "Měla jsem pak dojem, že jenom jím, to mi přišlo legrační. Dvakrát jsem se rozcvičovala, ale beru tyhle věci v pohodě. Tak to je a ani jsem proto nebyla nervózní," řekla.

Do středečního hracího dne ještě zasáhla Barbora Strýcová, proti které se v prvním kole představuje Estonka Anett Kontaveitová. V tomto zápase se zatím nedohrál ani první set. Za stavu 2:3 se totiž opět rozpršelo (jak překvapivé) a tak se její duel dohraje ve čtvrtek. V tento den se londýnskému publiku představí i Karolína Plíšková s Lucií Šafářovou a Denisou Allertovou, pokud ovšem půjde vše podle plánu.

Grandslamový turnaj, Wimbledon (29.6.2016):

Muži, dvouhra - 1. kolo:

Dodig (Chorv.) - Berdych (10-ČR) 6:7 (5:7), 7:5, 1:6, 6:7 (2:7)Veselý (ČR) - Sijsling (Niz.) 6:2, 6:4, 7:6 (9:7)Tomic (19-Austr.) - Verdasco (Šp.) 4:6, 6:3, 6:3, 3:6, 6:4A. Zverev (24-Něm.) - Mathieu (Fr.) 6:3, 6:4, 6:2Albot (Mold.) - Elías (Portug.) 3:6, 6:2, 7:5, 6:4Albot (Mold.) - Elías (Portug.) 3:6, 6:2, 7:5, 6:4

2. kolo

Djokovič (1-Srb.) - Mannarino (Fr.) 6:4, 6:3, 7:6 (7:5)Federer (3-Švýc.) - Willis (Brit.) 6:0, 6:3, 6:4

Ženy, dvouhra - 1. kolo:

Kvitová (10-ČR) - Cirsteaová (Rum.) 6:0, 6:4A. Radwaňská (3-Pol.) - Kozlovová (Ukr.) 6:2, 6:1Kontaová (16-Brit.) - Puigová (Portor.) 6:1, 7:5Pavljučenkovová (21-Rus.) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) 7:5, 1:6, 6:1Petkovicová (32-Něm.) - Hibinová (Jap.) 3:6, 7:5, 6:2Rodinová (Rus.) - Curenková (Ukr.) 6:3, 7:5Boserupová (USA) - Mariaová (Něm.) 6:4, 0:6, 6:2Bencicová (7-Švýc.) - Pironkovová (Bulh.) 6:2, 6:3Bouchardová (Kan.) - Rybáriková (SR) 6:3, 6:4Konjuhová (Chorv.) - Knappová (It.) 6:3, 6:3

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis wimbledon Tomáš Berdych

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Aktualizováno před 30 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 46 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy