Wimbledon, 5. den: Berdych se raduje z postupu do 3. kola, stejně tak i Strýcová. Duel Kvitové kvůli dešti odložen

Londýn - O postup do 3. kola nejslavnějšího tenisového grandslamu bojoval ve čtvrtek jak Tomáš Berdych, tak i Petra Kvitová. Zatímco prvně jmenovaný tenista svůj duel s Benjaminem Beckerem stihl v pátek dohrát a to tak, že se nakonec radoval z vítězství 6:4, 6:1 a 6:2, rodačka z Fulneku své střetnutí o účast ve 3. kole s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou sice rozehrála a úvodní set prohrála 5:7, ve druhém setu se pak neodehrál ani gam, neboť za stavu 40:30 pro českou reprezentantku byl duel přerušen nakvůli dešti, který v těchto dnech skutečně trápí organizátory turnaje. Ještě před tíám, než déšť začal nad All England Clubem v pátek úřadovat, stihla postoupit do další fáze tohoto grandslamu Barbora Strýcová, která si ve dvou setech poradila s ruskou hráčkou Jevgenii Rodinovou, kterou tedy porazila 6:4 a 6:0.

Wimbledonská vítězka z roku 2011 Petra Kvitová nezačala svůj duel 2. kola letošního ročníku londýnského grandslamu, ve kterém se utkává s Ruskou Makarovovou, zrovna nejlépe, neboť hned na jeho začátku ztratila svůj servis. Když se hrála osmá hra úvodní sady, tak právě tehdy se Češce podařilo poprvé prolomit servis ruské hráčky. V následujícím gamu ale opět své podání prohrála a tak i kvůli tomu prohrála i celý tento set poměrem 5:7. V prvním gamu druhé sady podávala Kvitová a v době, kdy v něm vedla 40:30, musel rozhodčí hru kvůli dešti přerušit a duel se tak dohraje v sobotu.

To Tomáš Berdych stihl ještě před deštěm vyhrát svůj souboj o postup do 3. kola. Ze začátku tohoto duelu s Němcem Beckerem se jednalo o vyrovnaný tenis, jenž vydržel do stavu 4:4 v prvním setu. Tehdy se totiž třicetiletému rodákovi z Valašského Meziříčí podařilo odvrátit hned dva brejkboly a od té doby dokázal vyhrát sedm gamů v řadě. Ve druhé sadě pak byla vidět ze strany českého tenisty dominance a málem to dopadlo tak, že uštědřil svému o pět let staršímu soupeři z Německa kanára. Ten však byl odvrácen, ale i tak nakonec Becker prohrál vysoko 1:6. Ve třetím setu pak tato dominance českého tenisty pokračovala a když se mu v něm povedlo svého soupeře hned dvakrát brejknout, za skoro hodinu a půl bylo hotovo a Berdych se tak může těšit na 3. kolo Wimbledonu.

V něm se ukáže i Barbora Strýcová a stane se tak v jejím případě již počtvrté. I její druhý zápas v tomto ročníku tohoto grandslamu musel začít kvůli nepříznivému počasí se zpožděním, přesto turnajová čtyřiadvacítka dokázala hned na úvod duelu své soupeřce Rodinové z Ruska dvakrát sebrat servis. Jenže ani v jednom případě tyto brejky následně nepotvrdila. "Hrozně moc jsem chtěla vyhrát, ale mentálně to nebylo ono. Navíc se tam točil vítr a bylo to dost nepříjemné," okomentovala rodačka z Plzně úvod utkání. Až v páté hře prvního setu se podařilo české hráčce udržet servis poté, co ho před tím prolomila své soupeřce. A protože poté vyhrála hned sedm her v řadě, mohla být po zápase šťastná z postupu do další fáze. "Důležité bylo, že jsem první set i doservírovala, to mě nakoplo. Pak jsem hrála pečlivý tenis a už to bylo," řekla.

Svůj zápas 3. kola měla v pátek hrát i Lucie Šafářové, proti které se má postavit senzace ze Slovenska Jana Čepelové, jež se podařilo v předcozí fázi vyřadit šampiónku z letošního French Open Španělku Muguruzaovou. Tento zápas se ale odkládá na sobotu.

Grandslamový turnaj, Wimbledon (1.7.2016):

Muži, dvouhra - 2. kolo:

Berdych (10-ČR) - Becker (Něm.) 6:4, 6:1, 6:2Del Potro (Arg.) - Wawrinka (4-Švýc.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:2), 6:3Tsonga (12-Fr.) - Mónaco (Arg.) 6:1, 6:4, 6:3Kyrgios (15-Austr.) - Brown (Něm.) 6:7 (3:7), 6:1, 2:6, 6:4, 6:4Isner (18-USA) - Barton (Austr.) 7:6 (10:8), 7:6 (7:3), 7:6 (10:8)F. López (22-Šp.) - Fognini (It.) 3:6, 6:7 (5:7), 6:3, 6:3, 6:3Pouille (32-Fr.) - Young (USA) 6:4, 6:3, 6:3

3. kolo:

Federer (3-Švýc.) - Evans (Brit.) 6:4, 6:2, 6:2

Ženy, dvouhra - 2. kolo:

Strýcová (24-ČR) - Rodinová 6:4, 6:0Kvitová (10-ČR) - Makarovová 5:7, 0:0 přerušenoS. Williamsová (1-USA) - McHaleová (USA) 6:7 (7:9), 6:2, 6:4Kuzněcovová (13-Rus.) - Mooreová (Brit.) 6:1, 2:6, 6:3Pavljučenkovová (21-Rus.) - Putincevová (Kaz.) 7:5, 6:1Becková (Něm.) - Sasnovičová (Běl.) 6:2, 6:1

3. kolo:

V. Williamsová (8-USA) - Kasatkinová (29-Rus.) 7:5, 4:6, 10:8Suárezová (12-Šp.) - Erakovicová (N. Zél.) 6:2, 6:2

Čtyřhra ženy - 1. kolo:

Medinaová, Parraová (14-Šp.) - Krejčíková, Siniaková (ČR) 4:6, 6:4, 6:3

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis wimbledon Tomáš Berdych

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 49 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy