Wimbledon, 7. den: Berdych přešel přes Zvereva a nyní ho čeká Veselý, Strýcová Kvitovou nepomstila

Londýn - Poté, co letošní ročník nejslavnějšího tenisového turnaje na světě konajícího se tradičně v londýnském areálu All England Club, tedy Wimbledon, trápí v posledních dnech nepříznivé počasí, kvůli kterému se přerušeovalo hned několikrát několik zápasů, stalo se tak teprve počtvrté v historii tohoto grandslamu, že se hrálo i o střední neděli. A tak i během tohoto dne byli k vidění ve svých zápasech čeští tenisté. Zatímco v ženském singlu se povedlo postoupit do osmifinále pouze jedné české reprezentantce a to Lucii Šafářové, v tom mužském nalezneme hned dvě česká jména, která se ale utkají v další fázi turnaje právě spolu. Řeč je o Tomáši Berdychovi a Jiřím Veselém. Prvně jmenovaný tenista dokázal postoupit přes německého, teprve devatenáctiletého talenta Alexandra Zvereva, když nad ním zvítězil výsledkem 6:3, 6:4, 4:6 a 6:1. Druhý jmenovaný Čech hrající ve famózní formě si pak poradil ve třech setech s Portugalcem Joaem Sousou 6:2, 6:2 a 7:5. Jedinou českou tenistkou, která se dnes přestavila v anglické metropoli, byla Barbora Strýcová, které ovšem duel s přemožitelkou Petry Kvitové Ruskou Jekatěrinou Makarovovou vůbec nevyšel a už po dvou setech se musela s Londýnem rozloučit.

Po třech letech se rodák z Valašského Meziříčí Tomáš Berdych poprvé ukázal na centrkurtu slavného londýnského tenisového areálu All England Clubu a v rámci 3. kola letošního Wimbledonu se mu tam poměrně dařilo. Jeho soupeřem byl německý talent Alexandr Zverev a na tohle utkání bude rozhodně vzpomínat v dobrém nejen proto, že si zahrál právě na centrkurtu, ale především proto, že během tohoto zápasu zaznamenal jednak 44 vítězných míčů a jednak také hned třináct es. Svůj duel 3. kola začal nejlépe jak mohl, neboť rychle dostal toto utkání pod kontrolu a vedl 2:0 na sety. A nejen proto, že v každé této sadě sebral svému soupeři pokaždé jeden servis, se zdálo, že už celkem bez problémů postoupí do další fáze turnaje. Jenže Zverev nechtěl nic vzdávat a jelikož se mu podařilo ve třetí sadě prorazit Čechovo podání, rozradostnil tak nakonec svou výhrou v tomto setu londýnské publikum, které v tu chvíli bylo na jeho straně. Ve čtvrtém setu už ale byla vidět pouze dominance českého hráče, jemuž se povedlo od stavu 0:1 vyhrát hned šest gamů v řadě a díky tomu tak nakonec duel vyhrál a postoupil do osmfinále.

V něm se utká se svým mladším krajanem Jiřím Veselým, kterému se na tomto turnaji zatím velmi daří a dařilo se mu i v zápase 3. kola, ve kterém narazil na Portugalce Joaa Sousu. Dvaadvacetiletému českému reprezentantovi se totiž povedlo do této fáze turnaje postoupit díky vítězství nad Rakušanem Dominikem Thiemem, tedy nad semifinalistou letošního French Open. "Cítím se tady skvěle, hraju velmi dobře a jsem silný. Jen jednou jsem si v turnaji ztratil servis a doufám, že to tak bude pokračovat," uvedl ke svým dosavadním výkonům v All England Clubu Veselý.

Právě z jeho strany byl v duelu s portugalským hráčem vidět v prvních dvou setech dominance, třetí set pak zvládl díky své lepší koncovce. "Hrál jsem agresivně a sebevědomě, což mi dodal předešlý zápas," okomentoval svoji hru ve 3. kole hráč, jemuž se tentokrát, narozdíl od turnaje v Monte Carlu, kde se mu podařilo vyřadit aktuální světovou jedničku Novaka Djokoviče, potvrdit své předchozí, dá se říct velké vítězství nad Thiemem. "Měl jsem tady dva dny na to oklepat se z výhry nad Thiemem. Snažil jsem se dostat do hlavy, že nemám zase co ztratit, na druhou stranu jsem cítil, že šance je, zvlášť na trávě, kde Sousa nemá žádné mimořádné výsledky," řekl Veselý. Ten uspěl nad Sousou především díky svému zvládnutému začátku, kdy v prvním setu celkem rychle vedl 4:0, vedle toho se pak mohl spolehnout i na bezchybný servis, který mu pomohl i v momentu, kdy čelil soupeřově brejkbolu. Český tenista ho totiž dokázal odvrátit esem.

I proto se tak může vůbec poprvé radovat z postupu do osmifinále Wimbledonu. "Kdyby mi to někdo řekl před turnajem, asi se tomu zasměju. Mám z toho neskutečnou radost, ale snažím se pořád kontrolovat, neřešit, v jaké fázi turnaje jsem. Teď si půjdu zápas užít, proti Tomášovi nemám znovu absolutně co ztratit. Můžu si to jenom vyzkoušet a dát do zápasu maximum. Už teď je to velmi povedený turnaj," neskrýval své nadšení Veselý, na kterého teď čeká jeho vzor z dětství Tomáš Berdych, se kterým se doposud utkal pouze jednou a to na turnaji ATP loni v čínském Šen-čenu. Tehdy si Berdych s Veselým poradil celkem bez větších potíží. "Berdych byl můj hrdina, když jsem byl malý. Na zápas se těším. Budu zase outsider, on musí vyhrát. Ale kdo ví? Nechám tam všechno," slibuje příbramský rodák.

V ženském singlu se ruská tenistka Jekatěrina Makarovová stylizuje ve Wimbledonu do role kata českých tenistek. Zatímco ve 2. kole vyprovodila z tohoto turnaje Petru Kvitovou, ve 3. kole si celkem snadno pohrála i s Barborou Strýcovou, které povolila pouze šest gamů za celý duel. I proto tak po hodině a půl zvítězila nad plzeňskou rodačkou 6:4 a 6:2. "Paradoxně jsem hrála líp než v minulých zápasech. Cítila jsem se celkem fajn, akorát mi selhal servis. Podávala jsem šíleně. Každý bod jsem si musela těžce vybojovávat. Nepomohla jsem si v žádném gamu, což je proti takové soupeřce rozhodující. Ona byla lepší, ale nebyla neporazitelná," řekla po utkání Strýcová, které se tak nepodařilo napodobit její fedcupovou kolegyni Lucii Šafářovou, která už v osmifinále je a na kterou čeká Kazaška Jaroslava Švedovová.

Přitom se Strýcové povedlo hned třikrát v řadě sebrat své soupeřce servis, pokaždé ho ale nedokázala potvrdit. "Vedla jsem 3:2 a 40:15, jenže jsem v tom gamu nezahrála nic navíc. To bylo špatně. Kdybych šla na síť, nebo něco vymyslela, mohlo se to vyvíjet jinak," přemýšlela česká hráčka nad tím, co mohla udělat v zápase lépe. Makarovová proti ní praktikovala agresivní tenis, přičemž několikrát předvedla údery k lajnám, k vidění byly dlouhé výměny, ale většinou se po nich radovala Ruska. "Ona to hrozně žene. Těžko jsem se dostávala na síť. Hraje stereotypně, takže vím, kam ten balón půjde, ale nedokázala jsem vymyslet nic navíc," okomentovala hru své soupeřky, na kterou tak nedokázala adekvátně odpovídat a i proto byla na ni vidět  během zápasu frustrace. Tradičně si nadávala a několikrát odpinkla míček, který ji házeli sběrači. Ve druhé sadě pak Češka prohrávala velmi rychle 0:3, v posledním gamu pak odvrátila míček, jenž šel do autu a nalila tak své soupeřce na vítězný volej. I tak si Strýcová vylepšila svou loňskou bilanci, neboť tehdy se s Wimbledonem rozloučila už v 1. kole. "Kdyby mi to někdo nabídl před Wimbledonem, beru to všema deseti. Necítila jsem se úplně nejlíp. Nedá se říct, že bych byla spokojená, ale dvě vybojované výhry jsou dobré. Jen mě mrzí, že jsem nedošla dál, protože je to můj nejoblíbenější turnaj."

Na Wimbledonu se v neděli představil i český ženský deblový pár Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká, které nyní budou hrát proti Venus a Sereně Williamsovým. Zopakuje se tak jejich souboj s wimbledonské trávy z roku 2012, tehdy ale šlo o olympijské finále, ze kterého nakonec vzešly vítězně Američanky. Do 3. kola, kde se právě s těmito černošskými sestrami utkají, se probojovaly díky vítězstvím nad francouzsko-švýcarským párem Alizé Cornetová-Xenia Knollová 6:3, 6:7 a 7:5. Vyhrát mohl český pár již ve edvu setech, neboť v tom druhém měli za stavu 5:3 k dispozici hned dva mečboly, ty však využity nebyly. V rozhodující sadě byl pár H+H dokonce blízko k porážce, jelkikož prohrával 1:5, nakonec se ale vše v dobré obrátilo.

Grandslamový turnaj, Wimbledon (3.7.2016):

Muži, dvouhra - 3. kolo:

Berdych (10-ČR) - Zverev (24-Něm.) 6:3, 6:4, 4:6, 6:1Veselý (ČR) - Sousa (31-Portug.) 6:2, 6:2, 7:5Gasquet (7-Fr.) - Ramos (Šp.) 2:6, 7:6 (7:5), 6:2, 6:3Tsonga (12-Fr.) - Isner (18-USA) 6:7 (3:7), 3:6, 7:6 (7:5), 6:2, 19:17Kyrgios (15-Austr.) - F. López (22-Šp.) 6:3, 6:7 (2:7), 6:3, 6:4Pouille (32-Fr.) - Del Potro (Arg.) 6:7 (4:7), 7:6 (8:6), 7:5, 6:1

Čtyřhra - 2. kolo:

B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Džazírí, Rosol (Tun./ČR) 6:3, 6:4

Ženy, dvouhra - 3. kolo:

Makarovová (Rus.) - Strýcová (24-ČR) 6:4, 6:2S. Williamsová (1-USA) - Becková (Něm.) 6:3, 6:0Vandewegheová (27-USA) - Vinciová (6-It.) 6:3, 6:4Pavljučenkovová (21-Rus.) - Bacsinszká (11-Švýc.) 6:3, 6:2Kuzněcovová (13-Rus.) - Stephensová (18-USA) 6:7 (1:7), 6:2, 8:6Vesninová (Rus.) - Boserupová (USA) 7:5, 7:5

Čtyřhra - 2. kolo:

Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) - Cornetová, Knollová (Fr./Švýc.) 6:3, 6:7 (2:7), 7:5Gavrilovová, Kasatkinová (Austr./Rus.) - Matteková-Sandsová, Šafářová (7-USA/ČR) 6:2, 0:6, 7:5Karolína Plíšková, Görgesová (8-ČR/Něm.) - Putincevová, Rybáriková (Kaz./SR) 6:1, 6:4Grönefeldová, Peschkeová (Něm./ČR) - Bertensová, Larssonová (16-Niz./Švéd.) 6:4, 6:1

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:

Kubot, Hlaváčková (6-Pol./ČR) - Sá, Krejčíková (Braz./ČR) 6:3, 3:6, 6:1

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis wimbledon Tomáš Berdych

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 51 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy