Semifinále Fed Cupu v USA zahájí sedmnáctiletá debutantka Vondroušová

Tampa - České tenistky se o víkendu pokusí probít do šestého finále Fed Cupu za posledních sedm let. Při absenci tradičních opor vsadil kapitán Petr Pála na mládí. Sobotní program semifinále načne americká jednička Coco Vandewegheová se sedmnáctiletou Markétou Vondroušovou, po nich nastoupí Shelby Rogersová a Kateřina Siniaková.

Český výběr postrádá čtyři hráčky, které se zasloužily o posledních pět fedcupových triumfů. Zranění ze hry vyřadilo Petru Kvitovou a kvůli napěchovanému itineráři se omluvily Karolína Plíšková, Barbora Strýcová a Lucie Šafářová. Ovšem také Američanky postrádají největší jména. Na zelené antuce ve floridském resortu Saddlebrook se nepředstaví těhotná Serena Williamsová, její sestra Venus a ani Madison Keysová.

Kapitán Petr Pála do semifinále nominoval Kateřinu Siniakovou (38. v žebříčku dvouhry WTA), Kristýnu Plíškovou (56.), Denisu Allertovou (109.) a Markétu Vondroušovou (117.). Pro úvodní den potom ukázal na dvacetiletou Siniakovou a debutantku Vondroušovou. Sedmnáctiletá tenistka je letos ve výborné formě, po dominanci na nižším okruhu ITF si v minulém týdnu podmanila i turnaj spadající do nejvyšší kategorie WTA Tour. Při svém druhém startu mezi elitou ovládla podnik ve švýcarském Bielu.

Zleva Vondroušová, Plíšková, Siniaková, Allertová

Páteční los stanovil, že úvodní duel semifinále obstará americká jednička Coco Vandewegheová a Markéta Vondroušová. Pětadvacetiletá Vandewegheová je na 24. místě světového žebříčku a v lednu překvapila postupem do grandslamového semifinále na Australian Open. O druhý sobotní bod se utká Shelby Rogersová (49.) a česká jednička Kateřina Siniaková, jež zápasovou atmosféru Fed Cupu stejně jako Allertová okusila pouze jednou v deblu za rozhodnutého stavu.

Nedělní obsazení dvouher a čtyřhry se ještě může změnit. V úvahu připadá reprezentační premiéra Kristýny Plíškové na úkor Vondroušové. U obou mužstev se ale počítá s taktizováním, zvláště pokud bude stav vyrovnaný a vítěze určí až závěrečná čtyřhra. Do ní tým kapitánky Kathy Rinaldiové, mírný favorit víkendu, zcela jistě postaví světovou deblovou jedničku Bethanii Mattekovou-Sandsovou.

Američanky na fedcupový titul čekají 17 let, do finále se naposledy dostaly v roce 2010. O rok dříve se datuje poslední měření sil s Českem, v semifinále soutěže v Brně domácí mužstvo prohrálo 2:3. Vítěz floridského souboje se v listopadu střetne o trofej s lepším z dvojice Bělorusko, Švýcarsko.

USA - Česko Semifinále Fed Cupu v Tampě (antuka)

Sobota 21. 4. 18:00: Vandewegheová (24.) - Vondroušová (117.)Rogersová (49.) - Siniaková (38.).

Neděle 22. 4. 17:00: Vandewegheová (24.) - Siniaková (38.) Rogersová (49.) - Vondroušová (117.) Davisová, Matteková-Sandsová - Allertová, Kristýna Plíšková.

Vše vysílá ČT Sport.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Fed Cup Kateřina Siniaková (tenistka) Markéta Vondroušová (tenistka) Kristýna Plíšková (tenistka) Denisa Allertová (tenistka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy