Australian Open, 3. den: Berdych s Kvitovou pokračují grandslamem v Melbourne jako nůž s máslem. Dál nepokračují Anderson s Bertensovou

Melbourne - Turnaj zatím největším českým hvězdám vychází dokonale. Jak Tomáš Berdych, tak i Petra Kvitová i ve druhém kole australského grandslamu ukázali, že jejich výkon z kola prvního nebyl náhodný. Že se po návratu na kurty daří Tomáši Berdychovi, to zblízka poznal Nizozemec Robin Haase, který se během zápasu zmohl pouze na sedm vyhraných her a z Melbourne byl tak nakonec vyprovozen Tomášem Berdychem 1:6, 3:6 a 3:6. Snadno proklouzla do 2. kola i Petra Kvitová, jejíž sílu pro změnu poznala 6:1 a 6:3. Kdo však z českých reprezentantů dál v turnaji nepokračuje, tak tím je Markéta Vondroušová, jelikož nestačila na Petru Martičovou, se kterou prohrála 4:6 a 5:7. Z turnaje venku jsou už po druhém kole některé zahraniční hvězdy. Tak třeba jedna z favoritek ženského pavouka Kiki Bertensová překvapivě vypadla, když s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou, nacházející se aktuálně na 44. místě žebříčku WTA, prohrála 6:3, 3:6 a 3:6. Stejně už na úspěch na letošním Australian Open nemůže myslet ani světová pětka mezi muži Kevin Anderson, pro nějž bylo konečnou stanicí střetnutí s Francesem Tiafoem.

Už od samého úvodu bylo, v jaké tento turnaj Tomáše Berdycha zastihl v pohodě. Než se Haase v zápase rozkoukal, zasypal ho český reprezentant hned několika tvrdými údery od základní čáry a prakticky to byl právě rodák z Valašského Meziříčí, kdo režíroval, jakým tempem se duel bude hrát. Do karet bývalému daviscupovému reprezentantovi hrál i ten fakt, že Nizozemec natropil hned několik nevynucených chyb. Výsledek? První set byl hotov už za 21 minut s tím, že Berdych neztratil ani jeden míček.

V dominanci v zápase pokračoval Berdych i ve druhém setu, který zahájil sebráním soupeřova servisu, stále praktikoval svůj tenis od základní čáry, na který se Haase snažil marně nacházet nějaký účinný recept. Navíc k tomu český tenista přidal i výtečnou hru u sítě, přičemž Haasemu nepřipustil, aby si vzal jeho podání a co víc, Haase si mohl nechat zdát i o tom, že by snad nějakou hru při Berdychově podání dostal do shody. Když ve druhém setu vedl Berdych 5:3, dokázal třiatřicetiletý Čech svého nizozemského soka brejknout podruhé a duel tak šel do třetího setu.

V něm se rozhodující okamžik zápasu stal za stavu 4:3 pro Berdycha, kdy se českému tenistovi toho nizozemského opět podařilo brejknout a v následném gamu mu tak stačilo dopodávat do vítězného konce. Díky tomu se tak může těšit na další duel Australian Open ve 3. kole.

Výbornou formu na začátku nové sezóny ve 2. kole australského grandslamu potvrdila v ženském pavouku i Petra Kvitová. Po Slovence Rybárikové jí v něm nyní čekala Irina Beguová z Rumunska. Nad tou vedla zanedlouho v úvodní sadě už 4:0 a i když následně přišla o servis, následky to na Kvitové nezanechalo a díky zisku dvou následujících her tak první set vyhrála bez problémů 6:1.

Že by tento duel měla vyhrát právě rodařka z Fulneku, to potvrzovala nejen skutečnost, že je Petra Kvitová na tom ve světovém žebříčku daleko lépe než Beguová, ale i ta skutečnost, že všechny tři předešlé vzájemné zápasy Češka pokaždé vyhrála. Za čtvrtým vítězstvím nad rumunskou soupeřkou mířila i nyní, ve druhém setu totiž opět rychle vedla, tentokrát už 3:0. Ve třetím gamu druhého setu se fedcupové reprezentantce podařilo soupeřku brejknout a přestože se zdálo, že má cestu k triumfu v zápase vydlážděnou, musela v těchto chvílích při svých servisech daleko více bojovat než kdy před tím. O všem ale rozhodl devátý game, kdy se Češce opět povedlo Beguové vzít podání a tudíž tak poté mohla slavit postup do 3. kola a to díky vítězství 6:1 a 6:3. Její další soupeřku v Melbourne bude Belinda Bensicová, jež z prvního letošního grandslamu nechala vyprovodit v 1. kole jinou Češku a to Kateřinu Siniakovou.

Ta se tak na melbournských kurtech může ukazovat tenisovým fanouškům už je ve čtyřhře se svou parťačkou Barborou Krejčíkovou. Tato ryze česká dvojice si na úvod deblového turnaje v Melbourne poradila snadno s duem Bogdanová, Rodionovová dvakrát 6:2.

Dalším Berdychovým soupeřem bude Argentinec Schwartzman, Federer musel absolvovat dva tie-breaky

Pokud jde o to, s kým se Tomáš Berdych utká ve 3. kole Australian Open, jeho soupeřem bude Argentinec Diego Schwartzman totiž v pětisetové bitvě nakonec porazil Američana Denise Kudlu 6:4, 5:7, 3:6, 7:6 a 6:4 a tudíž se tak bude moct připravit na rodáka z Valašského Meziříčí.

Dál v turnaji pak pokračuje i Roger Federer, jenž se však nečekaně natrápil se 189. hráčem světového žebříčku Danielem Evansem, přestože byl suel nakonec jen třísetový. V prvních dvou sadách totiž musel vždy absolvovat tie-breaky, které ale zvládl a ptrotože třetí set vyhrál poměrem 6:3, po dvou hodinách a 3 minutách si Švýcar mohl konečně oddechnout.

O překvapení dne se pak postarali svými vyřazeními jak aktuálně pátý hráč žebříčku ATP Kevin Anderson z Jihoafrické republiky, tak i devátá hráčka světa Kiki Bertensová z Nizozemska. Zatímco Anderson, jenž se loni dokázal probojovat až do finále londýnského Wimbledonu, nestačil na teprve dvacetiletého hráče Francese Tiafoea, se kterým tedy prohrál 6:4, 4:6, 4:6 a 5:7, pro Bertensovou byla nad její síly sedmnáctiletá Ruska Anastasia Pavljučenkovová. Přestože nad ní vyhrála první set 6:3, další dvě sady už favoritka nezvládla.

Konečné výsledky 3. dne tenisového grandslamu Australian Open (16.1.2019):

Muži, dvouhra - 2. kolo:

Tomáš Berdych (ČR) - Robin Haase (Niz.) 6:1, 6:3, 6:3Nadal (2-Šp.) - Ebden (Austr.) 6:3, 6:2, 6:2Bautista (22-Šp.) - Millman (Austr.) 6:3, 6:1, 3:6, 6:7 (6:8), 6:4De Minaur (27-Austr.) - Laaksonen (Švýc.) 6:4, 6:2, 6:7 (7:9), 4:6, 6:3Tsitsipas (Řec.) - Troicki (Srb.) 6:3, 2:6, 6:2, 7:5Basilashvili (Gru.) - Travaglia (It.) 3:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3Seppi (It.) - Thompson (Aus.) 6:3, 6:4, 6:4Schwartzman (Arg.) - Kudla 6:4, 5:7, 3:6, 7:6, 6:4Čilič (Chor.) - McDonald (USA) 7:5, 6:7, 6:4, 6:4Tiafoe (USA) - Anderson (JAR) 4:6, 6:4, 6:4, 7:5Verdasco (Šp.) - Albot (Mol.) 6:1, 7:6, 6:3Federer (Švýc.) - Evans (Brit.) 7:6, 7:6, 6:3Chačanov (Rus.) - Nišioka (Jap.) 6:3, 6:3, 6:3Fritz (USA) - Monfils (30-Fr.) 6:3, 6:7 (8:10), 7:6 (8:6), 7:6 (7:5)Dimitrov (20-Bulh.) - Cuevas (Urug.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3, 7:5Fabbiano (It.) - Opelka (USA) 6:7 (15:17), 6:2, 6:4, 3:6, 7:6 (10:5)

Ženy, dvouhra - 2. kolo:

Kvitová (8-ČR) - Beguová (Rum.) 6:1, 6:3Markéta Vondroušová (ČR) - Petra Martičová (Chorv.) 4:6, 5:7Pavljučenkovová (Rus.) - Bertensová (Niz.) 3:6, 6:3, 6:3Stephensová (USA) - Babosová (Maď.) 6:3, 6:1Garciaová - Hivesová (Aus.) 6:3, 6:3Sasnovičová (Běl.) - Kontaveitová (Est.) 6:3, 6:3Bartyová (Aus.) - Wangová (Čína) 6:2, 6:3Sakkariová (Řec.) - Sharmaová (Aus.) 6:1, 6:4Anisimovová (USA) - Tsurenkovová (Ukr.) 6:0, 6:2Collinsová (USA) - Vickeryová (USA) 6:3, 7:5Birrellová (Něm.) - Vekičová (Chor.) 4:6, 6:4, 6:1Wozniacká (Dán.) - Larssonová (Švéd.) 6:1, 6:3Sabalenková (11-Běl.) - Boulterová (Brit.) 6:3, 6:4Birrellová (Austr.) - Vekičová (29-Chorv.) 6:4, 4:6, 6:1Kerberová (2-Něm.) - Haddadová Maiaová (Braz.) 6:2, 6:3Bencicová (Švýc.) - Putincevová (Kaz.) 7:5, 4:6, 6:2Šarapovová (30-Rus.) - Petersonová (Švéd.) 6:2, 6:1

Ženy, čtyřhra - 1. kolo:

Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Bogdanová, Rodionovová (Rum./Austr.) 6:2, 6:2Melicharová, Peschkeová (4-USA/ČR) - Mariaová, Watsonová (Něm./Brit.) 6:1, 4:6, 6:4Hradecká, Makarovová (6-ČR/Rus.) - Barthelová, Keninová (Něm./USA) 6:3, 6:3

Související

Markéta Vondroušová

Česko bude mít o jednoho olympionika v Paříži méně. Vondroušová se her nezúčastní kvůli zranění

Do Paříže chtěla jet s ambicí minimálně vyrovnat či dokonce vylepšit stříbrnou medaili z posledních her v Tokiu. Nakonec ale pro tenistku Markétu Vondroušovou, loňskou wimbledonskou vítězku a vítězku Roland Garros z roku 2019, pokračuje ne zrovna vydařená letošní sezóna. Po nedávném vyřazení z Wimbledonu hned v 1. kole totiž krátce před plánovaným odletem do francouzské metropole uvedla, že se her nezúčastní kvůli zranění ruky.
Kateřina Siniaková

Na Krejčíkovou ve Wimbledonu navázala Siniaková. S Townsendovou vyhrála turnaj ve čtyřhře

Sobota byla ve Wimbledonu ryze českým dnem. Poté, co ve finále ženského singlu uspěla po Janě Novotné, Petře Kvitové a Markétě Vondroušové jako čtvrtá Češka v historii v éře samostatného státu Barbora Krejčíková, připsal si český tenis ještě ten samý den úspěch i v ženské čtyřhře. Finále turnaje totiž ovládl česko-americký pár Kateřina Siniaková-Taylor Tonwsendová poté, co dvakrát 7:6 porazil kanadsko-novozélandské duo Gabriela Dabrowská-Erin Routliffeová.

Více souvisejících

tenis Tomáš Berdych Australian Open

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy