Australian Open, 3. den: Berdych s Kvitovou pokračují grandslamem v Melbourne jako nůž s máslem. Dál nepokračují Anderson s Bertensovou

Melbourne - Turnaj zatím největším českým hvězdám vychází dokonale. Jak Tomáš Berdych, tak i Petra Kvitová i ve druhém kole australského grandslamu ukázali, že jejich výkon z kola prvního nebyl náhodný. Že se po návratu na kurty daří Tomáši Berdychovi, to zblízka poznal Nizozemec Robin Haase, který se během zápasu zmohl pouze na sedm vyhraných her a z Melbourne byl tak nakonec vyprovozen Tomášem Berdychem 1:6, 3:6 a 3:6. Snadno proklouzla do 2. kola i Petra Kvitová, jejíž sílu pro změnu poznala 6:1 a 6:3. Kdo však z českých reprezentantů dál v turnaji nepokračuje, tak tím je Markéta Vondroušová, jelikož nestačila na Petru Martičovou, se kterou prohrála 4:6 a 5:7. Z turnaje venku jsou už po druhém kole některé zahraniční hvězdy. Tak třeba jedna z favoritek ženského pavouka Kiki Bertensová překvapivě vypadla, když s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou, nacházející se aktuálně na 44. místě žebříčku WTA, prohrála 6:3, 3:6 a 3:6. Stejně už na úspěch na letošním Australian Open nemůže myslet ani světová pětka mezi muži Kevin Anderson, pro nějž bylo konečnou stanicí střetnutí s Francesem Tiafoem.

Už od samého úvodu bylo, v jaké tento turnaj Tomáše Berdycha zastihl v pohodě. Než se Haase v zápase rozkoukal, zasypal ho český reprezentant hned několika tvrdými údery od základní čáry a prakticky to byl právě rodák z Valašského Meziříčí, kdo režíroval, jakým tempem se duel bude hrát. Do karet bývalému daviscupovému reprezentantovi hrál i ten fakt, že Nizozemec natropil hned několik nevynucených chyb. Výsledek? První set byl hotov už za 21 minut s tím, že Berdych neztratil ani jeden míček.

V dominanci v zápase pokračoval Berdych i ve druhém setu, který zahájil sebráním soupeřova servisu, stále praktikoval svůj tenis od základní čáry, na který se Haase snažil marně nacházet nějaký účinný recept. Navíc k tomu český tenista přidal i výtečnou hru u sítě, přičemž Haasemu nepřipustil, aby si vzal jeho podání a co víc, Haase si mohl nechat zdát i o tom, že by snad nějakou hru při Berdychově podání dostal do shody. Když ve druhém setu vedl Berdych 5:3, dokázal třiatřicetiletý Čech svého nizozemského soka brejknout podruhé a duel tak šel do třetího setu.

V něm se rozhodující okamžik zápasu stal za stavu 4:3 pro Berdycha, kdy se českému tenistovi toho nizozemského opět podařilo brejknout a v následném gamu mu tak stačilo dopodávat do vítězného konce. Díky tomu se tak může těšit na další duel Australian Open ve 3. kole.

Výbornou formu na začátku nové sezóny ve 2. kole australského grandslamu potvrdila v ženském pavouku i Petra Kvitová. Po Slovence Rybárikové jí v něm nyní čekala Irina Beguová z Rumunska. Nad tou vedla zanedlouho v úvodní sadě už 4:0 a i když následně přišla o servis, následky to na Kvitové nezanechalo a díky zisku dvou následujících her tak první set vyhrála bez problémů 6:1.

Že by tento duel měla vyhrát právě rodařka z Fulneku, to potvrzovala nejen skutečnost, že je Petra Kvitová na tom ve světovém žebříčku daleko lépe než Beguová, ale i ta skutečnost, že všechny tři předešlé vzájemné zápasy Češka pokaždé vyhrála. Za čtvrtým vítězstvím nad rumunskou soupeřkou mířila i nyní, ve druhém setu totiž opět rychle vedla, tentokrát už 3:0. Ve třetím gamu druhého setu se fedcupové reprezentantce podařilo soupeřku brejknout a přestože se zdálo, že má cestu k triumfu v zápase vydlážděnou, musela v těchto chvílích při svých servisech daleko více bojovat než kdy před tím. O všem ale rozhodl devátý game, kdy se Češce opět povedlo Beguové vzít podání a tudíž tak poté mohla slavit postup do 3. kola a to díky vítězství 6:1 a 6:3. Její další soupeřku v Melbourne bude Belinda Bensicová, jež z prvního letošního grandslamu nechala vyprovodit v 1. kole jinou Češku a to Kateřinu Siniakovou.

Ta se tak na melbournských kurtech může ukazovat tenisovým fanouškům už je ve čtyřhře se svou parťačkou Barborou Krejčíkovou. Tato ryze česká dvojice si na úvod deblového turnaje v Melbourne poradila snadno s duem Bogdanová, Rodionovová dvakrát 6:2.

Dalším Berdychovým soupeřem bude Argentinec Schwartzman, Federer musel absolvovat dva tie-breaky

Pokud jde o to, s kým se Tomáš Berdych utká ve 3. kole Australian Open, jeho soupeřem bude Argentinec Diego Schwartzman totiž v pětisetové bitvě nakonec porazil Američana Denise Kudlu 6:4, 5:7, 3:6, 7:6 a 6:4 a tudíž se tak bude moct připravit na rodáka z Valašského Meziříčí.

Dál v turnaji pak pokračuje i Roger Federer, jenž se však nečekaně natrápil se 189. hráčem světového žebříčku Danielem Evansem, přestože byl suel nakonec jen třísetový. V prvních dvou sadách totiž musel vždy absolvovat tie-breaky, které ale zvládl a ptrotože třetí set vyhrál poměrem 6:3, po dvou hodinách a 3 minutách si Švýcar mohl konečně oddechnout.

O překvapení dne se pak postarali svými vyřazeními jak aktuálně pátý hráč žebříčku ATP Kevin Anderson z Jihoafrické republiky, tak i devátá hráčka světa Kiki Bertensová z Nizozemska. Zatímco Anderson, jenž se loni dokázal probojovat až do finále londýnského Wimbledonu, nestačil na teprve dvacetiletého hráče Francese Tiafoea, se kterým tedy prohrál 6:4, 4:6, 4:6 a 5:7, pro Bertensovou byla nad její síly sedmnáctiletá Ruska Anastasia Pavljučenkovová. Přestože nad ní vyhrála první set 6:3, další dvě sady už favoritka nezvládla.

Konečné výsledky 3. dne tenisového grandslamu Australian Open (16.1.2019):

Muži, dvouhra - 2. kolo:

Tomáš Berdych (ČR) - Robin Haase (Niz.) 6:1, 6:3, 6:3Nadal (2-Šp.) - Ebden (Austr.) 6:3, 6:2, 6:2Bautista (22-Šp.) - Millman (Austr.) 6:3, 6:1, 3:6, 6:7 (6:8), 6:4De Minaur (27-Austr.) - Laaksonen (Švýc.) 6:4, 6:2, 6:7 (7:9), 4:6, 6:3Tsitsipas (Řec.) - Troicki (Srb.) 6:3, 2:6, 6:2, 7:5Basilashvili (Gru.) - Travaglia (It.) 3:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3Seppi (It.) - Thompson (Aus.) 6:3, 6:4, 6:4Schwartzman (Arg.) - Kudla 6:4, 5:7, 3:6, 7:6, 6:4Čilič (Chor.) - McDonald (USA) 7:5, 6:7, 6:4, 6:4Tiafoe (USA) - Anderson (JAR) 4:6, 6:4, 6:4, 7:5Verdasco (Šp.) - Albot (Mol.) 6:1, 7:6, 6:3Federer (Švýc.) - Evans (Brit.) 7:6, 7:6, 6:3Chačanov (Rus.) - Nišioka (Jap.) 6:3, 6:3, 6:3Fritz (USA) - Monfils (30-Fr.) 6:3, 6:7 (8:10), 7:6 (8:6), 7:6 (7:5)Dimitrov (20-Bulh.) - Cuevas (Urug.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3, 7:5Fabbiano (It.) - Opelka (USA) 6:7 (15:17), 6:2, 6:4, 3:6, 7:6 (10:5)

Ženy, dvouhra - 2. kolo:

Kvitová (8-ČR) - Beguová (Rum.) 6:1, 6:3Markéta Vondroušová (ČR) - Petra Martičová (Chorv.) 4:6, 5:7Pavljučenkovová (Rus.) - Bertensová (Niz.) 3:6, 6:3, 6:3Stephensová (USA) - Babosová (Maď.) 6:3, 6:1Garciaová - Hivesová (Aus.) 6:3, 6:3Sasnovičová (Běl.) - Kontaveitová (Est.) 6:3, 6:3Bartyová (Aus.) - Wangová (Čína) 6:2, 6:3Sakkariová (Řec.) - Sharmaová (Aus.) 6:1, 6:4Anisimovová (USA) - Tsurenkovová (Ukr.) 6:0, 6:2Collinsová (USA) - Vickeryová (USA) 6:3, 7:5Birrellová (Něm.) - Vekičová (Chor.) 4:6, 6:4, 6:1Wozniacká (Dán.) - Larssonová (Švéd.) 6:1, 6:3Sabalenková (11-Běl.) - Boulterová (Brit.) 6:3, 6:4Birrellová (Austr.) - Vekičová (29-Chorv.) 6:4, 4:6, 6:1Kerberová (2-Něm.) - Haddadová Maiaová (Braz.) 6:2, 6:3Bencicová (Švýc.) - Putincevová (Kaz.) 7:5, 4:6, 6:2Šarapovová (30-Rus.) - Petersonová (Švéd.) 6:2, 6:1

Ženy, čtyřhra - 1. kolo:

Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Bogdanová, Rodionovová (Rum./Austr.) 6:2, 6:2Melicharová, Peschkeová (4-USA/ČR) - Mariaová, Watsonová (Něm./Brit.) 6:1, 4:6, 6:4Hradecká, Makarovová (6-ČR/Rus.) - Barthelová, Keninová (Něm./USA) 6:3, 6:3

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Tomáš Berdych Australian Open

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 46 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy