Kvitová nezklamala. Češky ve finále vedou nad Srbkami 2:0 a kráčí za obhajobou Fed Cupu

Praha - České tenistky v sobotu udělaly dva rázné kroky za obhajobou titulu ve Fed Cupu - po úvodním dnu vedou nad Srbskem 2:0, když svůj zápas nejprve zvládla Lucie Šafářová, která porazila Annu Ivanovičovou. Po ní pak na kurtu dominovala Petra Kvitová a odnesla to Jelena Jankovičová.

České reprezentantky jsou na prahu obhajoby celkového vítězství ve Fed Cupu. Po sobotních dvouhrách víkendového finále vedou nad Srbskem 2:0 a potřebují jen jeden bod ze dvou nedělních singlů či debla. Na tvrdém povrchu nejprve dvojka Lucie Šafářová zdolala Anu Ivanovičovou za 101 minut 6:4, 6:3. Po krátké pouze šla na kurt Petra Kvitová a za 80 minut vyprovodila Jelenu Jankovičovou 6:4 a 6:1, ačkoli v prvním setu prohrávala 2:4. Pak však získala devět her za sebou.

Sedmnáctá hráčka světového žebříčku, pětadvacetiletá Šafářová, potvrdila, že na někdejší světovou jedničku Ivanovičovou našla recept. Nad rodačkou z Bělehradu zvítězila počtvrté za sebou a má s ní bilanci 4:2. Kuriozitou je fakt, že rodačku z Brna trenérsky vede Srbka Biljana Veselinovičová.

Po rýmě a odstoupení z istanbulského Turnaje mistryň nastoupila k druhé dvouhře Petra Kvitová. Její soupeřkou byla Jelena Jankovičová. Dvaadvacetiletá Kvitová Srbku zdolala ve dvou setech a v rámci Fed Cupu zaznamenala jedenácté vítězství v řadě.

Nedělní program začíná v 11:00 a Češkám stačí k obhajobě získat jediný bod.

Finále Fed Cupu: 3. - 4. listopadu, Praha

ČESKO - SRBSKO 2:0 po sobotních dvouhrách

Výsledky: Lucie Šafářová - Ana Ivanovičová 6:4, 6:3 za 101 minut Petra Kvitová - Jelena Jankovičová 6:4, 6:1 za 80 minutNemohu být šťastnější, smála se Kvitová

České lvice Petra Kvitová a Lucie Šafářová vybojovaly ve finále Fed Cupu dva body pro český tým a výrazně přiblížily obhajobu loňského triumfu - v neděli jim stačí vyhrát jediný zápas. Obě tenistky na tiskové konferenci prozradily, že jsou nadšené a věří, že vše dotáhnou do zdárného konce.

Jako první na kurt nastoupila Šafářová proti Ivanovičové a doslova jí nedala šanci. Vzhledem k okolnostem prý lze tento zápas označit za jeden z těch životních.

„S tou atmosférou, jaká tady byla a proti tak dobré hráčce, jakou Ivanovičová je, to je jeden z mých životních zápasů. Na druhou stranu jsem letos zahrála několik hodně dobrých utkání," řekla Šafářová, která možná i díky zkušenostem z loňského roku našla recept na nervozitu.

„Před zápasem jsem se nechtěla nechat vykolejit nervozitou. Spíš jsem si jí připustila a soustředila se na taktiku, na to kam hrát a celkově spíše na hru. Pocity jsou úžasné. Vyhrát takový zápas navíc doma ve finále je nepopsatelné. Jsem za to strašně šťastná," dodala.

Po Šafářové vlétla na kurt Kvitová a po pomalém rozjezdu s Jankovičovou zatočila jako se sparingpartnerkou.

„Nešlo to úplně lehce, ale sama jsem překvapená, jak jsem to zvládla. Rozehrála jsem se a byla jsem potěšená, jak to šlo dobře. Momentálně nemohu být šťastnější," smála se Kvitová, která se snažila moc nevnímat diváky, ale mexická vlna jí neunikla.

„Diváky jsem se snažila moc nevnímat. Ono to poměrně emočně vysává a to jsem nechtěla, protože nemám moc fyzických sil. Snažila jsem se to dávat od sebe dál a být spíše ve hře. Ale jsem ráda za podporu. Určitě bylo fajn, že jela mexická vlna," prozradila Kvitová a přiznala, že v závěru už se viděla někde na sedačce. „Za stavu 5:0 ve druhém setu už jsem si přála, ať je konec. A teď jsem ráda, že sedím," řekla závěrem rodačka z Fulneku.

Související

Petra Kvitová

Tenistka Petra Kvitová v Austrálii nenastoupí. Oznámila, že je těhotná

Dnes na Instagramu zveřejnila držitelka dvou triumfů z Wimbledonu z let 2011 a 2014 Petra Kvitová příspěvek hovořící o tom, že je těhotná a že tak se svým manželem a trenérem Jiřím Vaňkem očekávají letos v létě narození potomka. Třiatřicetiletá tenistka pak ale dál neuvedla, zda tato radostná skutečnost znamená konec její hráčské kariéry. Každopádně je jisté, že se nepřestaví na úvod sezóny v Austrálii. 
Kvitová si postupem do osmifinále splnila povinnost, favoritkou se necítí

Petra Kvitová a hekání soupeřky? Slaví postup do osmifinále Wimbledonu. "Jsem strašně ráda, že jsem to zvládla."

Jako zkoušku trpělivosti označila tenistka Petra Kvitová dnešní duel 3. kola Wimbledonu proti Srbce Nataliji Stevanovičové. Novinářům po vítězství 6:3, 7:5 řekla, že právě klidná hlava rozhodla o jejím postupu do osmifinále. Nejen, že se turnajová devítka vypořádala s odlišným stylem soupeřky a jejími hlasitými projevy během hry, ale zvládla také přestávku kvůli dešti v koncovce druhého setu. Postupem mezi šestnáct nejlepších tenistek splnila podle svých slov povinnost, jako favoritka turnaje se ale nevnímá.

Více souvisejících

Petra Kvitová Fed Cup

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

včera

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

včera

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

včera

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy