Oktagon 54 v Ostravě. Kincl udržel titul, Kohout i Lengál končí v Tipsport Gamechangeru

Ostrava v sobotu večer hostí nabitý turnaj Oktagon 54, jehož hlavním tahákem je titulová obhajoba českého zápasníka Patrika Kincla proti polskému soupeři Piotru Wawrzyniakovi. Zároveň začíná druhý ročník pyramidy Tipsport Gamechanger, která je označována za ligu mistrů MMA. 

O úvodní zápas večera ve vítkovické Ostravar Aréně se po 18. hodině postarali Černohorec Miloš Janičić a čtyřicetiletý německý veterán Ebrahim Hosseinpour. První kolo ze tří vypsaných bylo opatrné a svázané taktikou, oba borci zůstali v postoji. Hned po pár vteřinách druhého dějství se však Hosseinpour ocitl na zemi nejprve jednou a vzápětí podruhé, přičemž na nohy se opět postavil až jako poražený. Janičić ho zdolal po pouhých šesti minutách. 

Právě se přehrává: OKTAGON 54: Round Zero, Free Prelims a Tipsport Gamechanger Talk

OKTAGON 54: Round Zero, Free Prelims a Tipsport Gamechanger Talk Video: YouTube

Následoval druhý rezervní zápas Gamechangeru, v němž se utkali zkušený Francouz Jason Ponet a Lukasz Rajewski, jehož ze sousedního Polska mohlo přijet podpořit mnoho fanoušků. Rajewski se v první pětiminutovce chopil iniciativy, protivníka dokonce dostal na zem. Nic víc z toho však nebylo. 

Zápas měl každopádně větší náboj než předchozí střetnutí, ukončení nedosáhl žádný z aktérů ani v druhém kole. O vítězi museli rozhodnout bodoví rozhodčí, kteří nakonec ukázali na Rajewského. Rozhodl však jediný bod. 

Kolem půl osmé odstartovala liga mistrů MMA v lehké váze. O první osmifinále druhého ročníku Tipsport Gamechangeru se postarali německý bojovník Hafeni Nafuka a srbský válečník Predrag Bogdanović. Balkánec se tak trochu i vlastní vinou dostal po pár desítkách vteřin na zem a tím pádem do potíží. Z těch se však dostal a začal mít navrch. Na zemi se nicméně nic přelomového neodehrálo.

Nafuka se před druhým kolem dozvěděl, že úvod patřil podle sudích jeho soupeři, proto se po opětovném zahájení boje snažil udávat tempo. Vývoj se ale opět otočil proti němu, lépe ohodnocen byl znovu výkon Srba. Bogdanović si pak ve třetím a závěrečném dějství zkušeně pohlídal výhru a postup do čtvrtfinále. 

Německo mělo ještě jedno želízko v ohni, byl jím Marcel Mohamed Grabinski, jemuž se hned v dalším zápase postavil španělský přístavní dělník Acoidan Duque. Ten se evidentně snažil dostat boj na zem, zatímco německý zástupce byl zprvu zjevně silnější na nohou. Po dvou dějstvích byl duel vyrovnaný a rozhodovalo třetí kolo. Lépe si v něm vedl Duque, který se navzdory sázkovým kurzům postaral o velké překvapení a zajistil si místo mezi nejlepšími osmi. 

Poté nastal poprvé během první březnové soboty čas českého zápasníka, když Matouš Kohout vstoupil do ringu s favorizovaným Polákem Mateuszem Legierskim. Kohout se samozřejmě mohl spolehnout na podporu domácího publika, které od prvních sekund skandovalo jeho jméno. 

Moc to ale nepomohlo, protože Legierski zhruba po dvou minutách tvrdě zasáhl soupeře a poslal ho k zemi. Tam se Kohoutovi dlouho dařilo odolávat a sbírat síly, už to vypadalo, že zvládne vydržet do první přestávky. Polský zápasník se ale dokázal dostat ke škrcení a český fighter odklepal konec ještě před limitem. 

Čeští fanoušci ale nemuseli mít hlavu v dlaních dlouho, protože ihned přišla další domácí naděje. Ovšem i Vladimír Lengál byl v souboji s Rakušanem Danielem Torresem outsiderem. 

Torres začal šíleným nástupem, Lengál kontroval nebezpečnou otočkou. Průběh se neuklidnil ani po dalších desítkách vteřin, dokonce došlo na přerušení kvůli ilegálnímu úderu ze strany českého reprezentanta. Rozhodčí si inkriminovanou situaci šel prohlédnout na video, nastoupil i doktor. Po chvíli se pokračovalo, přičemž Lengál schytal ostrý kop do levé nohy, na kterou začal po třech minutách kulhat. První kolo přesto ukončil poměrně dobrou pasáží. 

Bohužel, rakouskému zápasníkovi patřila také další dvě kola, takže se stalo nevyhnutelné. Češi opustili letošní ročník Gamechangeru hned v osmifinále. 

Na závěr harmonogramu Gamechangeru přišel na řadu slovenský favorit Ronald Paradeiser, jehož vyzyvatelem byl Turek Attila Korkmaz. Každý divák si musel od prvních chvil všimnout značné výškové převahy "Ronyho". 

První kolo nepřineslo výraznější převahu některého z bojovníků, ačkoliv Slovák se těšil podpoře českého publika. Vyrovnaný souboj pokračoval i ve druhé pětiminutovce, ta třetí měla definitivně určit vítěze. Borci ale byli poměrně pasivní, žádná divočina se nekonala. Paradeiser si nakonec zajistil postup do čtvrtfinále, ačkoliv byl bodovým hodnocením poměrně zaskočen.

Velké finále zajistila titulová obhajoba Patrika Kincla ve střední váze proti polskému fighterovi Piotru Wawrzyniakovi. Zápas po chvíli přerušil úder kolenem do intimních míst, který musel domácí obhájce rozdýchat. V průběhu prvního dějství se situace ještě jednou opakovala. 

Po úspěšném úvodním kole se Kincl po pauze ocitl jako první ze zápasníků na zemi. Není proto divu, že desítku dali tentokráte sudí jeho rivalovi, který ho navíc naháněl po pletivu. Po oddechu ale přišlo rychlé rozhodnutí...

Wawrzyniak sice nastoupil i do třetí pětiminutovky intenzivně, ale na zemi se tentokráte ujal iniciativy Kincl a dokázal se dostat do pozice, která byla pro vyzyvatele natolik nekomfortní, že došlo k odklepání. Kincl tak obhájil titul ve střední váze. 

Oktagon MMA Oktagon 54 (Ostrava) MMA (Mixed Martial Arts)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy