V Bischofshofenu se v hlavním závodě představí všichni Češi, dva z nich se kvalifikovali z první desítky

Bischofshofen - V úterý se konala na můstku v rakouském Bischofshofenu kvalifikace na poslední hlavní závod v rámci letošního prestižního Turné čtyř můstků. A hned všichni čtyři Češi se do středečního závodu probojovali. Nejlepší z nich byl opět Roman Koudelka, jenž skočil ke 133 metrům, kvalifikace se však vyvedla i Jakubu Jandovi, který předvedl skok pouze o tři metry kratší a obsadil tak devátou pozici. Vítězem kvalifikace se stal norský závodník Kenneth Gangnes. Ten se tak ve středu utká v k.o. souboji se Severinem Freundem, jenž se této kvalifikace nezúčastnil.

Po úterním skoku dalekém 133 metrů se Roman Koudelka ve středu utká s Rakušanem Clemensem Aignerem, se kterým by český skokan neměl mít žádný veliký problém. Kvalifikace se ohromně podařila Jakubu Jandovi, který předvedl svůj nejlepší skok v rámci letošního Turné, když skočil ke 130 metrům. Nějakou chvíli vedl, nakonec skončil na deváté pozici a za soupeře do středečního k.o. souboje vyfasoval taktéž rakouského závodníka, tentokráte Markuse Schiffnera. Ani pro Jakuba Jandu by postup do 2. kola neměl být žádný problém.

V kvalifikaci se samozřejmě ppředvedli i dva další čeští reprezentanti. Jan Matura skočil 120 metrů a v k.o. souboji má za soka Poláka Kamila Stocha, což rozhodně nebude vůbec lehký soupeř. Ještě těžšího však dostal Lukáš Hlava. Ten se utká se Švýcarem, jenž má na kontě mimo jiné i olympijské zlato, Simonem Amannem. Připomeňme, že Lukáš Hlava skočil skok daleký 118 metrů.

Jak trénink, tak i samotnou kvalifikaci v Bischofshofenu vynechal celkově druhý muuž v pořadí Severin Freund. Ten totiž dostal volno po pádu v Innsbrucku. "Dnes to nemá smysl, den odpočinku nestačil, má dost modřin," řekl kouč Werner Schuster s tím, že na hlavní středeční závod bude Němec připraven.

Kvalifikace na závod SP a závěrečný díl Turné čtyř můstků ve skoku na lyžích v Bischofshofenu (Rakousko):

1. Gangnes (Nor.) 144,4 b. (138,5 m)2. P. Prevc (Slovin.) 144,1 (137,5)3. Hayböck (Rak.) 140,9 (136)4. Wellinger (Něm.) 135,2 (135,5)5. Kasai (Jap.) 132,9 (134)6. Koudelka 132,6 (133)

...

9. Janda 131,4 (130)30. Matura 109,5 (120)37. Hlava (všichni ČR) 106,8 (118)

Dvojice pro 1. kolo:

Matura - Stoch (Pol.)Hlava - Ammann (Švýc.)Janda - Schiffner (Rak.)Koudelka - Aigner (Rak.)

Související

Ilustrační fotografie.

Pohřešovaný bývalý skokan na lyžích Antonín Hájek byl nalezen mrtev v pouhých 35 letech

Ten nejčernější scénář se v pátek naplnil. Po pěti měsících hledání se našlo tělo bývalého skokana na lyžích Antonína Hájka, bohužel však bez známek života. Poslední zprávy hovořily o tom, že se pětatřicetiletý Hájek nacházel v Malajsii, od té doby o něm žádné další informace nepřišly a rodina tak jeho zmizení oznámila na začátku loňského října policii. Bývalý skokan na lyžích, jenž je nadále držitelem českého rekordu v letech na lyžích, zemřel v pouhých 35 letech. 
Skoky na lyžích

Skokan na lyžích Viktor Polášek učinil překvapivé rozhodnutí. Ukončil kariéru

Nečekané rozhodnutí začátkem tohoto týdne učinil skokan na lyžích Viktor Polášek. Tento juniorský mistr světa z roku 2017 se totiž ve svých pouhých 24 letech rozhodl ukončit svou skokanskou kariéru. Oznámil to na svém instagramovém účtu. Hlavními důvody pro toto rozhodnutí byla jedna ztráta motivace, ale především psychické a fyzické vyčerpání.

Více souvisejících

Skoky na lyžích Jakub Janda (skokan na lyžích) Roman Koudelka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy