Biatlonoví fanoušci odpočítávají hodiny. Světový pohár se vrací do Nového Města na Moravě

Nové Město na Moravě - Světový pohár v biatlonu zavítá po roční odmlce do Nového města na Moravě, od čtvrtka do neděle se ženy a muži představí v individuálních závodech. Pořadatelé předpovídají bouřlivou atmosféru s návštěvou kolem 120 000 diváků.

Po švédském Östersundu a slovinské Pokljuce se SP přesouvá do české Vysočiny. Na rozdíl od prvních dvou dílů bude závodníky povzbuzovat daleko hojnější divácká kulisou. Na stadion, kde je položena střelnice, se vejde až 20 000 lidí a dalších 10 000 nadšenců se vměstná podél trati. Momentálně je téměř vyprodáno na víkendový program, kolem tři tisíce vstupenek zbývá na čtvrtek i na pátek. Z velké části se jedná o lístky právě do prostoru kolem tratí.

Optimistické prognózy odhadují, že by Vysočina Arénu celkem mohlo navštívit přes 120 000 fanoušků. Tím by se vyslal jasný signál exekutivě Mezinárodní biatlonové unie IBU, která Novému Městu musí odsouhlasit další organizaci SP v letech 2018, 2020 a 2021.

Superbowl of Biathlon this weekend at Nove Mesto na Morave , ???????? with 120000 spectators expected. Thanks for the photo Matthias. pic.twitter.com/TXC4ILFC43

— Biathlon Canada (@biathloncanada) 13. prosince 2016

Před týdnem v Pokljuce potvrdili role favoritů letošní suveréni. Laura Dahlmeierová mezi ženami a Martin Fourcade mezi muži ovládli oba individuální závody a také pomohli svým reprezentacím k triumfu ve štafetách. V Novém Městě se jedou tři individuální závody, jsou Dahlmeierová a Fourcade schopni zvítězit ve všech? Taková možnost tu vždy bude, ovšem minimálně startovní pole biatlonistek čítá několik jmen aspirujících na zlato.

Mezi ně se dozajista řadí Gabriela Koukalová, která v průběžném pořadí okupuje pátou příčku. Na ní se klesla z druhého místa po zastávce v Pokljuce, pod propadem se nejvíce podepsala nepovedená stíhačka. V ní si naopak vyjela životní úspěch Eva Puskarčíková, z osmé startovní pozice se posunula k bronzu. "Věřím, že fanoušky nezklamu. Asi budou očekávat, že navážu na své dosavadní výsledky. Každá pozice do 15. místa pro mě bude pořád parádní úspěch," prozradila Pukarčíková pro web Českého svazu biatlonu. 

Odrazit k lepším zítřkům se hodlá Veronika Vítková, zatím nedokáže najít klid na střelnici, a proto ji míjejí umístění kolem elitní desítky, na něž byla zvyklá. Na střelecký výbuch z minulého týdne hodlá zapomenout Lucie Charvátová.

Ženskou nominaci překvapivě doplnila devatenáctiletá Markéta Davidová. Talentovaná juniorka ukazuje dobrou formu na závodech druhé kategorie v IBU Cupu. V úvodním kole dokonce vyhrála a v průběžném pořadí se drží na bronzové pozici. Šéftrenér Ondřej Rybář chce Davidové dopřát cenné zkušenosti, jak pravil pro stránky svazu: "Od Markéty vůbec nic nečekáme, nebude svázána žádným tlakem. Bude mít pouze příležitost si vyzkoušet, jak vypadá velký biatlon." Šesté nominační místo zůstane u českých reprezentantek nevyužité, Jessica Jislová se připojí k B týmu.

Rovněž v mužské nominaci se objevilo jedno neočekávané jméno. Že v Novém Městě dostane šanci zkušený Ondřej Soukup, bylo v plánu, ale povolání Lukáše Kristejna zaskočilo i samotného závodníka. Kristejn, nejlepší z Čechů v IBU Cupu, a Soukup nahradili Tomáše Krupčíka a Adama Václavíka.

V mužském startovním poli čeští příznivci směřují své naděje k trojici Michal Šlesingr, Michal Krčmář a Ondřej Moravec. Do velmi slušné fazóny se dostal zejména Michal Krčmář, při posledních třech startech se pokaždé vměstnal do nejlepší desítky. Atakovat podobné umístění by mělo být cílem na domácí půdě u všech třech zmíněných.

Program 3. dílu Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Čtvrtek 15. 12. 17:30 Sprint mužů Pátek 16. 12. 17:30 Sprint žen Sobota 17. 12. 15:00 Stíhací závod mužů Sobota 17. 12. 17:40 Stíhací závod žen Neděle 18. 12. 11:45 Hromadný závod mužů Neděle 18. 12. 14:15 Hromadný závod žen

Vše vysílá ČT Sport.

Průběžné pořadí SP žen (po 5 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová (Něm.) 277, 2. Mäkäräinenová (Fin.) 208, 3. Braisazová 189, 4. Dorinová Habertová (obě Fr.) 185, 5. Koukalová (ČR) 183, ...7. Puskarčíková 168, 18. Vítková 98, 30. Charvátová (všechny ČR) 52.

Průběžné pořadí SP mužů (po 5 z 26 závodů): 1. M. Fourcade (Fr.) 288, 2. J. T. Bö (Nor.) 193, 3. Šipulin 173, 4. Cvetkov (oba Rus.) 166, 5. Björndalen (Nor.) 166, ...17. Šlesingr 107, 18. Krčmář 102, 21. Moravec 90, 64. Krupčík (všichni ČR) 3.

Související

Více souvisejících

Biatlon Nové Město na Moravě Gabriela Koukalová (biatlonistka)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy