Biatlonistka Koukalová získala na MS zlato ve sprintu

Hochfilzen - Gabriela Koukalová ideálně vyladila formu na vrchol sezóny. Po výborném výkonu ve včerejší závodě smíšených štafet dnes opanovala sprint na 7,5 kilometru a poprvé v kariéře dosáhla na individuální zlato z MS. Sedmadvacetiletá biatlonistka podpořila nejrychlejší běh dne čistou střelbou na obou položkách.

Před začátkem závodu Mezinárodní biatlonová unie kvůli podezření z dopingu dočasně pozastavila činnost Jekatěrině Glazyrinové z Ruska. Suspendována byla na základě McLarenovy zprávy. Ve startovním poli Glazyrinovou nahradila krajanka Irina Usluginová.

V intervalovém startu čeští trenéři nasadili své svěřenkyně do zadních skupin. Důvodem byl předpoklad zapadajícího slunce, čímž měl sníh namrzat a trať se zrychlovat. Lucie Charvátová zahajovala jako 56., Veronika Vítková 74., Eva Puskarčíková 90. a Gabriela Koukalová dokonce až 96. ze 101 účastnic. Favoritky Marie Dorinová Habertová, Kasia Mäkäräinenová či Dorothea Wiererová vybíhaly mezi prvními, naopak Laura Dahlmeierová coby 64. A jak ukázal průběh sprintu, riskantní rozhodnutí českých koučů se náramně vyplatilo.

Na úvodní střelecké zastávce se z boje o vítězství vyřadily tři z pěti největších aspirantek, Dorinová Habertová a Wiererová minuly jednou a Mäkäräinenová dvakrát. Dobré povětrnostní podmínky znamenaly jediné – na zlato bude potřeba bezchybné střelby. S tou se v kombinaci s rychlým během vytasily Anais Chevalierová, Lisa Vittozziová a Laura Dahlmeierová. Běžecké tempo Němky Dahlmeierové bylo ale jako obvykle přeci jen o něco vyšší a na všech průběžných mezičasech dominovala s velkým náskokem. V cíli odsunula Chevalierovou na druhé místo o 21 sekund.

Lauru Dahlmeierovou, první ženu Světového poháru, však z čela sesadila druhá žena SP. Gabriela Koukalová. Češka tratí letěla a vybílila všech deset terčů na ležce i stojce. Cílovou pásku proťala časem o čtyři sekundy lepším, než stanovila Dahlmeierová, a stala se mistryní světa!

Před Koukalovou individuální zlato na MS pro tuzemské barvy vybojovali Kateřina Holubcová před 14 lety v Chanty Mansijsku a Roman Dostál před 12 lety právě v Hochfilzenu.

Bronz uzmula Anaïs Chevalierová, ve středu stříbrná s francouzskou smíšenou štafetou. Rozdíl mezi ní a čtvrtou Lisou Vittozziovou z Itálie činil pouhé dvě desetiny vteřiny. Smolařka Vittozziová se musí vyrovnat s druhým čtvrtým místem během 24 hodin.

Zbylé české reprezentantky v dnešním sprintu chybovaly ve střelbě a na elitní příčky se dívaly z uctivé vzdálenosti. Eva Puskarčíková po zkažené ležce absolvovala dvě trestná kola a skončila 17. Lucie Charvátová, pálící mimo jednou vleže a jednou vstoje, se umístila na 32. příčce. Puskarčíková s Charvátovou a pochopitelně vítězná Koukalová se představí v nedělní stíhačce, do níž se nekvalifikovala Veronika Vítková. Zkušená závodnice se trápila na střelnici a konečná pozice v sedmé desítce je výrazně za jejími možnostmi.

Mistrovství světa v biatlonu 2017 v Hochfilzenu

Ženy - sprint na 7,5 km: 1. Koukalová (ČR) 19:12,6 (0 trestných kol), 2. Dahlmeierová (Něm.) -4,0 (0), 3. Chevalierová (Fr.) -25,1 (0), 4. Vittozziová -25,3 (0), 5. Sanfilippová (obě It.) -31,9 (0), 6. Hinzová (Něm.) -37,9 (0), 7. Dorinová Habertová (Fr.) -42,8 (1), 8. Kuzminová (SR) -44,0 (1), 9. Aymonierová (Fr.) -53,9 (1), 10. Merkušynová (Ukr.) -55,3 (0), ...17. Puskarčíková -1:09,3 (2), 32. Charvátová -1:33,8 (2), 68. Vítková (všechny ČR) -2:28,9 (5).

Sestřih nejlepších momentů:

LIVE #biathlon moment:https://t.co/etzcAX5WcR #hochfilzen2017 pic.twitter.com/0PBYUX84EL

— IBU World Champs (@IBU_WC) 10. února 2017

Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová (Něm.) 723, 2. Koukalová (ČR) 712, 3. Mäkäräinenová (Fin.) 666, 4. Dorinová Habertová (Fr.) 636, 5. Wiererová (It.) 486, ...8. Puskarčíková 427, 22. Vítková 249, 48. Charvátová 70, 79. Davidová (všechny ČR) 13.

Související

Více souvisejících

Biatlon MS v biatlonu 2017 Gabriela Koukalová (biatlonistka)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 2 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 2 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 2 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy