Tři vteřiny od zlata. Moravec skončil druhý na MS ve vytrvalostním závodě

Hochfilzen - Biatlonista Ondřej Moravec se opět bravurně připravil na vrchol sezóny a na světovém šampionátu se po dvou pátých místech zaskvěl stříbrnou medailí z vytrvalostního závodu na 20 kilometrů. Za vítězným Američanem Lowellem Baileym zaostal jen o 3,3 sekundy. Český úspěšný den podpořili šestý Michal Krčmář a osmnáctý Michal Šlesingr.

Do individuálního závodu se startuje v třicetisekundových intervalech a střílí se na čtyřech položkách: vleže, vstoje, vleže, vstoje. Čeští trenéři v čtyřčlenné nominaci oproti sprintu a stíhačce provedli jednu změnu. Chybujícího Adama Václavíka nahradil Tomáš Krupčík, ve velké části letošní sezóny člen B týmu. Nominaci na šampionát si vysloužil výkony na mistrovství Evropy. Krupčíka (startovní číslo 37) doplnilo stále trio Ondřej Moravec (51), Michal Krčmář (67) a Michal Šlesingr (94).

Mezi prvními na trať vyrazili dva hlavní favorité, Anton Šipulin a Martin Fourcade. Oba rivalové celkově minuli dvakrát, z toho jednou na úvodní ležce. Cíl proťal v lepším čase Martin Fourcade, ze 102 účastníků nejrychlejší v běhu, a Rusa porazil o 23 sekund. Šipulina poté odsouvali mimo medailové pozice Erick Lesser, Sergej Semenov, Michal Krčmář... a dále Ondřej Moravec s Lowellem Baileym, kteří předčili i Fourcada!

Dvaatřicetiletý Moravec a pětatřicetiletý Bailey si suverénně počínali na střelnici, nenaskočila jim ani jedná trestná minuta a jejich dramatický souboj o zlato rozhodovaly až poslední metry. Moravec v cíli vyhlížel příjezd Američana (startovní číslo 100), jenž v závěrečném okruhu ztrácel ze svého šestivteřinového náskoku po čtvrté střelbě. Bailey ale v sobě našel zbytky sil v samém finiši a Moravce zdolal o 3,3 sekundy. Na MS získal první medaili v kariéře a hned tu nejsladší.

Moravec zopakoval dva roky starý výsledek z vytrvalostního závodu na MS ve finském Kontiolahti a celkovou sbírku ze šampionátů si vylepšil na pět medailí. Další tři cenné kovy vydoloval na olympijských hrách 2014 v Soči.

Dobré výsledky si vyjeli také další Češi. Všech dvacet terčů vybílil i Michal Krčmář a kvůli pomalejšímu běhu skončil na šesté příčce, což je stále výborné umístění a znamená odčinění zkaženého sprintu, v němž byl 61. Michal Šlesingr se třemi trestnými minutami skončil osmnáctý a Tomáš Krupčík se stejnou střeleckou bilancí 32. Dnešní český zdar slibuje příslib do sobotních štafet.

Mistrovství světa v biatlonu 2017 v Hochfilzenu

Muži - vytrvalostní závod na 20 km: 1. Bailey (USA) 48:07,4 (0 trestných minut), 2. Moravec (ČR) -3,3 (0), 3. M. Fourcade (Fr.) -21,2 (2), 4. Lesser (Něm.) -32,0 (1), 5. Semenov (Ukr.) -38,6 (1), 6. Krčmář (ČR) -43,6 (0), 7. Šipulin (Rus.) -43,9 (2), 8. J. T. Bö -1:11,9 (2), 9. Birkeland (oba Nor.) -1:14,3 (1), 10. Weger (Švýc.) -1:22,8 (1), ...18. Šlesingr -2:26,5 (3), 32. T. Krupčík (oba ČR) -4:11,7 (3).

Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů): 1. M. Fourcade (Fr.) 980, 2. Šipulin (Rus.) 647, 3. Schempp (Něm.) 613, 4. J. T. Bö (Nor.) 567, 5. Peiffer (Něm.) 519, ...13. Moravec 391, 15. Krčmář 371, 22. Šlesingr 273, 52. Soukup 52, 56. Václavík 42, 79. T. Krupčík (všichni ČR) 12.

Související

Více souvisejících

Biatlon MS v biatlonu 2017 Ondřej Moravec (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 3 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 4 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 4 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Trump slíbil, že pokud vyhraje volby, zajistí Gershkovichovo propuštění

Bývalý prezident Trump řekl, že neví, zda bude reportér Wall Street Journal Evan Gershkovich před listopadovými volbami propuštěn z ruského vězení.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy