Letos rekordní počet otužilců na Memoriálu Alfreda Nikodéma v Praze, plavalo jich 236

Praha - Na pražském Slovanském ostrově ve středu před polednem proběhnul 66. ročník Memoriálu Alfreda Nikodéma. Organizátoři prohlásili, že se letos tradičního zimního plavání zúčastnil rekordní počet otužilců, a to 236.

Překonal se tak rekord z loňského roku, kdy si zaplavalo 230 lidí. Pokračuje se tak v tradici zvyšujícího se počtu účastníků, loňský ročník byl co do počtu plavců nejhojnější od roku 1976. Závodů se zúčastnili špičkoví zimní plavci z celé republiky, ale také z Polska. Mezi soutěžícími byli i sportovci, kteří překonali kanál La Manche.

Nejstarší účastnici Boženě Černé bude v únoru 83 let, nejmladšímu účastníkovi Vojkovi Štěrbovi z Pardubic pak 11 let."Voda mohla být studenější," konstatoval po doplavání Vojko. Plavaly se trasy 100, 300 a 750 metrů. Tratě se ale musely letos kvůli silnému proudu o trochu zkrátit.

Na plavání ve studené vodě si musí plavci zvykat. "Největší riziko je určitě slabé srdce, tam hrozí okamžitý kolaps," upozornil Prokop na nebezpečí pro příležitostné plavce.

Teplota vody byla 4 °C a vzduchu 7,5 °C.

Alfred Nikodém, podle kterého se soutěž jmenuje, byl pražský zlatník a zakladatel zimního plavání v Československu. Aby upoutal pozornost diváků, volil podle internetových stránek klubu otužilců netradiční metody, například plavání ve vojenské uniformě s puškou na zádech nebo s nohama v pytli. Poprvé plaval o Vánocích ve Vltavě v roce 1923, o pět let později bylo ve vodě u Národního divadla pod jeho vedením 63 plavců. Naposledy plaval o Vánocích v roce 1945, je pohřbený na pražském Vyšehradě.

Související

Otužování, ilustrační fotografie.

Sebastian Kneipp a jeho léčení vodou. Doporučoval i otužování

Léčivé účinky vody jsou známy celá tisíciletí, lázeňství se zrodilo již v období starověku. Voda byla vždy vnímána jako životadárná tekutina, hrála významnou roli v náboženství nebo magických úkonech i v lidovém léčitelství. Průkopníkem propagujícím léčení pomocí vody byl Sebastian Kneipp. Ten mimo jiné již v 19. století doporučoval dnes tak populární otužování.

Více souvisejících

otužilci Praha

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 27 minutami

před 51 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy