Biatlonista Karlík dýchal na záda nejlepším. Naděje zhasly až při poslední střelbě

V úterý svým již pátým dnem pokračují Zimní olympijské hry v Pekingu. Mimo jiné se například konal další závod v biatlobu, když s tentokrát představili muži ve vytrvalstním závodě. Právě teno závod ze všech nejlépe zvládl Francouz Quentin Fillon Maillet, pro stříbro si dojel Bělorus Anton Smolski a až třetí skončil obhájce olympijského zlata z Pchjongčchangu Nor Johannes Boe. Nejlepším Čechem byl nečekaně Mikuláš Karlík, který sahal po svém historicky nejlepším výsledku v kariéře, ještě před závěrečnou střelbou se pohyboval v elitní desítce, ale kvůli hned třem minelám nakonec skončil až jednatřicátý.

Především proto, že se český reprezentantům nedařila v tomto závodě střelba, nemohli počítat s nějakým nadějným umístěním alespoň do třicítky. Takový Jakub Štvrtecký hned na první střelecké položce zaznamenal tři minely a už tehdy bylo jasné, že žádný velký výsledek z toho pro něj nebude. Podobně se nedařilo ani Michalu Krčmářovi, který pro změnu tři chyby natropil na třetí střelecké položce.

To Mikuláš Karlík jel téměř celý závod naprosto bezchybný závod, až se tomu nechtělo vzhledem k jeho dosavadním výkonům ve Světovém poháru věřit. Před závěrečnou střelbou vestoje dokonce díky třem čistým předchozím položkám figuroval na výtečné sedmé pozici a dá se říct, že pokukoval po nečekaném medailovém umístění. Jenže právě poslední střelba se mu vůbec nevydařila. Jakoby se začal bát, že by snad z toho mohl být zrovna na olympiádě dobrý výsledek, a hned třikrát zastřílel mimo.

Dodejme, že zatímco se Karlík za celý závod netrefil třikrát a skončil tak jednatřicátý coby nejlepší Čech, jeho kolega Štvrtecký se netrefil do terče celkem pětkrát a skončil nakonec pětašedesátý a Krčmář se stejným počtem chybných střel skončil devětapadesátý. Žemličkovi, který měl dvě chyby na střelnici, se pro změnu nedařilo běžecky a skončil dvaašedesátý.

"Chyby pramenily z přemíry snahy. Nebylo to v tom, že bych si nevěřil nebo váhal, naopak. Na vytrvalostní závod jsem se těšil, ale dnes ani běžecká stránka nebyla dobrá. Musíme to zanalyzovat. Nekončíme tu a takhle to nebudu chtít nechat," nechal se slyšet po závodě v rozhovoru pro ČT sport Michal Krčmář.

Dlouho byl v boji o medaili Rus Cvetkov, ovšem ten si naději na ni nakonec odstřelil poslední ranou, stejně tak jako Nor Tarjei Boe. A tak se před tyto závodníky tehdy dostali jiný Nor Johannes Boe, jenž v tomto závodě obhajoval zlato z Pchjongčchangu 2018 a Francouz Fillon Maillet, jenž pro změnu aktuálně vede pořadí v tomto ročníku Světového poháru. A to i přesto, že do té doby za celý závody chybovali dvakrát. Protože Francouz následně běžel daleko rychleji než Nor, byl tak tedy o 31 vteřin dříve v cíli než Seveřan.

Na stupně vítězů je pak oba ještě doplnil nečekaně díky svému výkonu Bělorus Anton Smolski, který patřil k bezchybným střelcům v závodě. Mohl dokonce pomýšlet na senzační zlato, když po poslední střelbě měl dvouvteřinový náskok na Mailleta, ale nakonec ho neudržel. I tak byl ale naprosto spokojen s olymipjským stříbrem.

Biatlon - ZOH v Pekingu:

Muži - vytrvalostní závod (20 km) - (8.2.2022):

1. Fillon Maillet (Fr.) 48:47,4 (2 tr. minuty), 2. Smolski (Běl.) -14,8 (0), 3. J. T. Bö (Nor.) -31,1 (2), 4. Cvetkov (Rus.) -34,9 (1), 5. Gow (Kan.) -1:05,6 (1), 6. Doll -1:07,1 (2), 7. Rees (oba Něm.) -1:21,6 (1), 8. T. Bö (Nor.) -1:29,6 (1), 9. Claude (Fr.) -1:38,1 (2), 10. Loginov (Rus.) -1:40,2 (3), ... 31. Karlík -4:08,9 (3), 59. Krčmář -6:40,5 (5), 62. Žemlička -6:56,9 (2), 65. Štvrtecký -7:05,3 (5)

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda Biatlon

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

Rusové cílí na ukrajinskou železnici. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy