Davidová sahala v masáku na první českou medaili v sezóně. Nakonec skončila desátá

Po většinu dobu ženského závodu s hromadným startem, kterým se biatlonistky loučili v neděli s německým Oberhofem, odkud se odeberou společně se svými mužskými kolegy do italské Anterselvy, byla jediná česká reprezentantka Markéta Davidová v celém startovním poli vidět vždy v jeho popředí a i s jedním trestným kolem na kontě sahala po medailovém úspěchu. Jenže na řadu přišla poslední střelecká položka, na které zaznamenala hned dvě chyby a naděje na nejlepší výsledek jakéhokoli českého biatlonisty či biatlonistky v této sezóně Světového poháru tak byly ty tam. Davidová tak nakonec skončila desátá. Tak trochu překvapivou vítězkou závodu se stala Francouzka Simonová.

Jak to tak bývá, rozhodovalo se především na střelnici. Biatlonistky, jež se zúčastnily nedělního závodu s hromadným startem v Oberhofu, to poznaly hned od začátku. První střelbu totiž z celého startovního pole zvládlo čistě odstřílet hned třináct biatlonistek, druhou pak už jen pět z nich. Naštěstí pro české fanoušky mezi těmito pěti byla i jediná česká účastnice tohoto závodu Markéta Davidová. Díky tomu se tak mohla těšit z kontaktu s Italkou Wiererovou, Švédkou Hannou Öbergovou a norským duem Knottenová-Tandrevoldová. „První polovina závodu byla od Markéty absolutně skvělá. Jistá střelba, přitom ve slušném rytmu a hodně rychlý běh," byl si po závodě vědom trenér českého ženského týmu Egil Gjelland.

Třetí střelbu v závodě zvládla čistě odstřílet pouze už jen Italka Wiererová, která tak po této střelbě vestoje měla hned pětadvacetivteřinový náskok na druhou Hannu Öbergovou. Ta naopak musela před tím, než vyjela ze stadionu, na jedno trestné kolo. To musela tehdy absolvovat i česká reprezentantka Davidová. Díky tomu, že byla poté ve společnosti se skvěle běžící Rakušankou Lisou Hauserovou, dotáhly se obě tyto závodnice celkem rychle k unikající Švédce.

Z českého pohledu to tak tehdy všechno vypadalo velmi nadějně, vše nakonec musela rozluštit závěrečná zastávka na koberci, tedy poslední střelba vestoje. A ta překopala průběžné pořadí naprosto dokonale. Wiererová musela hned na dvě trestná kola a tím tak přišla o možnost bojovat o cenný kov. To samé bohužel potkalo i Davidovou. „Obě ráno mimo terč jí ulétly doleva. Těší mě stabilní výkonnost Markéty, ale sama dobře ví, že ještě potřebuje zlepšovat rychlost při střelbě," připomněl po závodě kouč Egil Gjelland.

Nejlépe závěreečnou stojku zvládla Francouzka Simonová společně s Němkou Preussovou a právě obě tyto závodnice se celkem překvapivbě dostaly do čela závodu. Nakonec poslední dvoukilometrový okruh nejlépe zvládla Francouzka, neboť ji zbylo na závěr daleko více sil. O bronz pak sváděly boj Seveřanky, přičemž nejúspěšnější z nich byla Švédka Hanna Öbergová. Není pak rozhodně bez zajímavosti, že rozdíl mezi šestou a třináctou příčkou v cíli činil šest vteřin.

„Mohla jsem skončit o hodně lépe, přece jen ta dvojka z poslední střelby tam být neměla. Předtím na trati mě ale okolnosti donutily udávat tempo. Další holky ze špice moc jet nechtěly a já při své pomalejší střelbě nechtěla dopustit, aby se sjel celý balík. Před masákem jsem se cítila dost unavená, nakonec to až tak šílené nebylo, i když pětkrát vystoupat na Rennsteig bylo opravdu náročné. Ale nechci být neskromná, každé umístění v první desítce se počítá," líčila pak po závodě v rozhovoru Davidová.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo) - (17.1.2021):

Závod žen s hromadným startem na 12,5 km:

1. Simonová (Fr.) 40:11,1 (3)2. Preussová (Něm.) -3,9 (2)3. H. Öbergová (Švéd.) -11,7 (3)4. Tandrevoldová (Nor.) -13,0 (2)5. Brorssonová (Švéd.) -14,9 (1)6. Wiererová (It.) -28,8 (2)7. Röiselandová -30,3 (4)8. Eckhoffová (obě Nor.) -32,1 (4)9. Braisazová-Bouchetová (Fr.) -32,6 (4)10. Davidová (ČR) -33,0 (3)

Průběžné pořadí SP (po 13 z 26 závodů):

1. Röiselandová 5792. Eckhoffová 5603. H. Öbergová 5504. Wiererová 4425. Preussová 4396. E. Öbergová (Švéd.) 429

...

9. Davidová 36455. Puskarčíková 4057. Charvátová 3765. Jislová (všechny ČR) 20

Související

Více souvisejících

Biatlon Markéta Davidová

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 31 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy