Návrat do Světového poháru po olympiádě se Češkám nevydařil. Ve štafetě skončily osmé

První závod po olympijských hrách v Pekingu měly na programu biatlonistky. V rámci Světového poháru ve finském Kontiolahti se ve čtvrtek zúčastnily štafetového závodu. Na trati se objevily i Češky, kterým se však dařilo jako na houpečce a nakonec kvůli nevydařenému úseku finišmanky Lucie Charvátové se tedy nakonec česká štafeta musela spokojit s osmou příčkou. Nejlépe se v závodě naopak dařilo Norkám, za nimi na stupních vítězů skončily ještě Švédky a Italky. Francouzská štafeta, se kterou se počítalo na pódium, byla diskvalifikována.

Pokud čeští biatlonoví fanoušci čekali, že po návratu do Světového poháru se bude českému biatlonu dařit o něco lépe než na olympiádě v Pekingu, museli být rychle zklamáni. Jako první se za českou štafetu představila na trati Eva Puskarčíková a už jí se od začátku nedařilo podle představ. Terče minula hned pětkrát a po tomto prvním úseku se tak Češky pohybovaly až na 16. místě, přičemž za vedoucími Norkami ztráceli dokonce přes minutu a půl.

O výrazné zlepšení v průběžném pořadí tohoto závodu se z českého pohledu postaraly Markéta Davidová s Jessicou Jislovou. „Nebylo to úplně špatné," okomentovala v rozhovoru pro ČT sport svůj výkon Davidová. Nejen ona se postarala o zlepšení, ještě výše sečeská štafeta dostala díky Jislové na třetím úseku. „Děsně mě to bavilo, odjíždělo mi to a i technicky jsem si připadala dobře. Snažila jsem se být opatrná na střelnici, ale podařilo se mi rychle dobít i tu jednu ránu vedle na stojce," uvedla pro ČT sport ke svému výkonu Jislová.

Ta nakonec tedy přdávala jako pátá v pořadí a tady si mohli čeští fanoušci chvíli myslet, že by z toho mohl být slušný výsledek. Vše ale zhatila při střelbě vleže a vestoje finišmanka Lucie Charvátová, která na obou položkách zaznamenala vždy jeden nevybílený terč těchto 300 metrů navíc na trastném kole tak tedy sesunulo českou štafetu na konečné osmé místo. „Mrzí mě to strašně, protože bylo reálné udržet se v elitní pětce," byla očividně zklamaná Charvátová.

Jednalo se mimochodem o první biatlonový závod Světového poháru, na kterém se kvůli sankcím za invazi ruských vojsk na Ukrajinu nezúčastnili ruští a běloruští reprezentanti.

Závod SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) - (3.3.2022):

Ženy - štafeta 4x6 km:

1. Norsko (Röiselandová, Eckhoffová, Lienová, Tandrevoldová) 1:09:48,1 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení)2. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -37,7 (0+8)3. Itálie (Comolaová, Wiererová, Sanfilippová, Vittozziová) -1:00,2 (0+7)4. Německo -1:57,1 (2+9)5. Švýcarsko -2:37,1 (1+12)6. Rakousko -2:55,8 (2+11)

...

8. ČR (Puskarčíková, Davidová, Jislová, Charvátová) -3:26,6 (2+14)

Konečné pořadí štafet (po 5 závodech):

1. Švédsko 243 b.2. Norsko 2353. Francie 216

...

7. ČR 168

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy