Podivnou štafetu Češi s katastrofální střelbou nezvládli. Páté místo pro OH ale mají

Na tuhle mužskou biatlonovou štafetu konající se německém Ruhpoldingu se bude vzpomínat na docela nepřehlednou a všemožně zpackanou. A to zpackanou i z českého pohledu, neboť českému mužskému kvartetu Adam Václavík, Mikuláš Karlík, Jakub Štvrtecký a Michal Krčmář se nedařilo hrubě střelecky. Kvůli dvanácti dobíjeným střelám a také trestným kolům, které třeba Adam Václacík po úvodní stojce absolvoval hned třikrát, nakonec česká štafeta skončila až osmnáctá, což je její dosud nejhorší výsledek v této sezóně. Nicméně i přesto mohou být čeští biatlonisté rádi alespoň z toho, že po tomto závodě mají jistotu pěti míst na nadcházejících Zimních olympijských hrách v Pekingu. Závod pak poznamenala i nepřehledná situace na střelnici, kdy při první střelbě někdo jiný vystřílel terče Norům a jejich konečný výsledek musel být zrevidován.

Že to bude divoká štafeta, to už bylo patrné jen krátce po startu, kdy italský závodník musel nějaký čas v úvodu běžet bez hůlky, pokračovalo to první střelbou vestoje, během kterého se přišlo na to, že Norům někdo střílel do terčů. Do toho všeho tu byla opravdu katastrofální střelba Čechů. Z celkových osmi ran, které měl k dispozici při první stojce, se trefil jen dvakrát a tak musel po této blamáži hned tři trestná kola. Postihl mě totální blackout. Najednou se mě zmocnil strach a byl z toho obrovský a neomluvitelný výpadek. Děsně mě to mrzí vůči klukům a hodně se to ve mně vaří," komentoval své selhání po své úseku v rozhovoru pro ČT sport.

Václavík nakonec proto předával štafetu Karlíkovi jako poslední v pořadí s více než dvouminutovou ztrátou na čelo. Druhému českému reprezentantovi se střelecky dařilo daleko lépe než jeho kolegovi, jelikož první ležku odstřílel naprosto čistě bez potřeby náhradních nábojů. Díky tomu se tak česká vlaječka v průběžném pořadí tehdy rázem vyšvihla na 20. příčku, při druhé střelbě však musel k vybílení všech terčů potřebovat všechny tři náhradní náboje a tudíž předával Štvrteckému opět s velikou ztrátou, dvou a půlminutovou. „Snažil jsem se jet ve vysokém tempu, možná i proto jsem dorazil takovej rozdováděněj na stojku a nechal tam tři. Naštěstí se mi jednotlivými ranami podařilo terč vyčistit a snad jsem to ještě víc nezhoršil," řekl v pozávodním rozhovoru pro ČT sport Karlík, jenž se vrátil na trať po covidové karanténě.

Nečekaný průběh závodu vyselektoval nečekanou vedoucí trojici bv obsazení Ruska, Běloruska a Ukrajiny poté, co se v závodě vedle Norů nedařilo ani Francouzům a Švédům. Právě první člen švédské štafety Femling byl ten, kdo v úvodu střílel Norům do terčů.

Češi se mezitím nadále v závodě střelecky trápili. Přestože Štvrtecký se mohl pyšnit ze začátku slušným během, díky kterém se přiblížil k patnáctému místu, jenže pak přišla střelba vestoje a ta toto snažení zhatila. Musel totiž po ní hned na dva trestné okruhy. „Je mi to líto, ale podobně jako při sprintu vůbec nevím, kam mě to na stojáku létalo," uvedl k tomu po závodě závodník, jenž tak poté ze střelnice odjížděl jako jednadvacátý. Pomyslný štafetový kolík pak finišmanovi Krčmářovi předal s ještě větší ztrátou. Na vedoucí Rusy v tu chvíli Češi ztráceli čtyři a půl minuty. Za Rusy navíc třetí úsek zvládl s velkou grácií Loginov.

Po něm se v ruském dresu na trati objevil Cvetkov, jenž byl ve střelbě naprosto suverénní a o vítězi tohoto divokého závodu bylo jasno. Na druhou příčku se vytáhli Němci mimo jiné se skvěle běžícími Dollem a finišmanem Nawarthem. Třetí skončili Bělorusové.

Český finišman Krčmář byl jediným českým reprezentanrtem, o kterém se mohlo říct, že odjel solidní závod. V rámci svého čtvrtého úseku zaznamenal devátý nejrychlejší běžecký čas, při obou střelbách potřeboval pouze jedno dobíjení a svou obrovskou snahou se mu nakonec podařilo překonat v pořadí ještě Japonsko, USA a Estonsko.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo), muži - štafeta 4x7,5 km:

1. Rusko (Chalili, Serochvostov, Loginov, Cvetkov) 1:11:06,1 (0 tr. okruhů+4 dobíjení), 2. Německo (Lesser, Rees, Doll, Nawrath) -7,0 (0+2), 3. Bělorusko (Labastov, Lazuski, Vorobej, Smolski) -23,0 (0+6), 4. Itálie -53,7 (0+5), 5. Francie -1:15,0 (1+10), 6. Ukrajina -1:44,9 (0+6), 7. Norsko -2:00,6 (0+10), 8. Švédsko -2:10,6 (1+12), 9. Kanada -2:32,0 (2+12), 10. Švýcarsko -2:51,1 (0+11), ...18. ČR (Václavík, Karlík, Štvrtecký, Krčmář) -5:05,6 (5+12)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 55 minutami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 1 hodinou

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Měl u sebe pistoli

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy