Štafetu mužů ovládli Švédové. České kvarteto se vešlo do první pětky

Po většinu nedělního štafetového závodu mužů, který zakončil třetí podnik Světového poháru v biatlonu 2020/21 konající se v rakouském Hochfilzenu, figurovalo české kvarteto ve druhé desítce, přičemž vstup do elitní desítky mělo vždy na dohled. Závod ale ukázal biatlon v plné své kráse tak, že fanoušci do poslední chvíle nevěděli, jak to všechno dopadne. Díky finišmanovi Michalu Krčmářovi a především jeho čisté střelbě se nakonec čeští biatlonisté umístili na slušném pátém místě. Štafetu ovládli Švédové před Nory a Němci.

Jako první do štafetového závodu z českého pohledu odstartoval, stejně jako tomu bylo ve finském Kontiolahti, teprve dvacetiletý junior Tomáš Mikyska. Mladý reprezentant se zpočátku snažil držet českou vlajku poměrně vysoko v průběžném pořadí, na řadu ale přišla první střelecká položka. V ní český biatlonista minul jednou a nakonec se kvůli tomu propadl až na 19. pozici. Neznamenalo to ale, že by snad ztrácel nějak moc, protože po následné střelbě vestoje se rázem ocitl na daleko přijatelnějším dvanáctém místě. V tu chvíli byli na čele startovního pole Rusové společně s Finy, Nory a Francouzi.

"Bylo to těžké. Lyže mi jely, ale střelbu jsem si hodně hlídal a i díky tomu jsme nabral ztrátku, kterou jsem nabral," řekl ke svému výkonu Mikyska.

Ten předával pomyslný štafetový kolík Jakubu Štvretckému, který sice běžel dobře, ale to samé už se nedá říct o jeho střelbě. Zatímco vleže chyboval jednou, vestoje hned třikrát, trestným kolům se ale i tak naštěstí vyhnul, ovšem Ondřeji Moravcovi předával až na 14. pozici se ztrátou 12:07 na prvního závodníka. "Koberce klouzaly, po těžkém běhu. Kdyby bylo o dobytí na každé střelbě méně, tak bych byl spokojený, takhle spokojený být nemůžu," věděl po svém úseku Štvrtecký.

Další úsek tak byl tedy z českého pohledu na nejzkušenějším závodníkovi v kvartetu, který sice při střelbě vleže jednou chyboval, ale při střelbě vestoje ukázal, že právě stojku má nejradši a vybílil všechny terče. I díky tomu tak posunul českou štafetu na ještě lepší devátou příčku.

Zraky českých fanoušků se tak upíraly k finišmanovi Michalu Krčmářovi a ten si se svou rolí poradil více než znamenitě. Díky rychlému běhu a první své bezchybné střelbě posunul český tým ještě o jedno místo dopředu a když pak v další střelbě ukázal taktéž svoji rychlost, tedy nejenom, že byl rychlý na trati, ale i na koberci, rázem z toho byblo páté místo. Na tomto úžasném umístění se pak do cíle už nic nezměnilo.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Muži - štafeta 4x7,5 km (13.12.2020):

1. Švédsko (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) 1:16:31,5 (0 trest. okruhů + 8 dobíjení)2. Norsko (Laegreid, Dale, T. Bö, J.T. Bö) -5,7 (1+11)3. Německo (Lesser, Rees, Doll, Horn) -44,1 (0+7)4. Rusko -1:13,5 (1+9)5. Česko (Mikyska, Štvrtecký, Moravec, Krčmář) -1:35,1 (0+6)6. Francie -1:51,3 (3+12)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy