Stíhací závod žen nejlépe zvládla Norka Eckhoffová. Kristejn Puskarčíková skončila osmá

Do elitní desítky se v nedělním stíhacím závodě v rámci Světového poháru v rakouském Hochfilzenu dokázala probojovat česká reprezentantka Eva Kristejn Puskarčíková. Ta totiž skončila na výtečném osmém místě, když si polepšila hned o čtyřiadvacet míst. Navázala tak na sobotní štafetu, kde díky svému běžeckému výkonu coby finišmanka vyšvihla české kvarteto na šestou pozici. Vedle ní pak na bodovaná umístění dosáhly Markéta Davidová (24.), Lucie Charvátová (30.) a Jessica Jislová (31.). Na nejvyšší stupínek v tomto stíhacím závodě pak vystoupala Norka Tirill Eckhofová a to především díky její bezchybné střelbě.

Vstup do stíhacího závodu se nevydařil vítězce sprintu Italce Wiererové, která chybovala hned při prvnís třelbě dvakrát, stejně tak se "dařilo" i české reprezentantce Lucie Charvátové, jež po dvou trestných kolech navíc se na trať následně zařadila až na dvacátou pozici. To další tři české biatlonistky, které se zúčastnily tohoto stíhacího závodu, úvodní ležku zastřílely čistě, Kristejn Puskarčíková navíc k tomu přidala i nejrychlejší střelecký čas ze všech, díky čemuž se tak najednou ze čtvrté desítky objevila na 18. místě.

Na šestnáctém v tu chvíli figurovala další česká závodnice Jessica Jislová, v elitní patnáctce pak byla k vidění i Markéta Davidová, která po úvodní i následující druhé čisté střelbě. Po druhé střelbě naopak kroužily na trestném kole jednou, v případě Jislové hned dvakrát. Díky tomu se tak tyto závodnice srovnaly za sebou mezi 21. a 25. místem.

Už tehdy se na čele závodu objevily norské vlaječky díky Eckhoffové a Tandrevoldové, přičemž Davidová na toto duo ztrácela před třetí střeleckou položkou téměř minutu, když ale při své třetí střelbě minula hned první terč, ocitla se Davidová po absolvování trestného kola až na 19. místě. To Kristejn Puskarčíková stadion po třetí střelbě opouštěla v rozhodně jiném psychickém rozpoležení, když opět předvedla svou typickou bezchybnou rychlopalbu. Proto se tak Puskarčíková rázem vyšvihla na hranici elitní desítky, tedy na 11. pozici.

Že Eckhoffová nakonec skutečně ovládne tento stíhací závod, tak to bylo více než jasné po závěrečné střelecké položce, po které právě tato Norka zůstala jedinou závodnicí ve startovním poli s čistou střelbou na kontě. Za stříbrem si pak dojela Švédka Öbergová, třetí pak skončila další Norka Tandrevoldová.

Kristejn Puskarčíková se sice před poslední střelnou v závodě čistou střelbou pyšnit nemohla, ale důležité bylo, že poslední střelbu čistě zvládla. Díky ní totiž opouštěla koberec a vydala se na trať jao sedmá v pořadí, přičemž za sebou měla aktuálně vedoucí biatlonistku celého Světového poháru Italku Wiererovou. Také tam byla k vidění i Finka Mäkäräinenová, jež zaujala svým rychlým běžeckým časem, takže Puskarčíkovou nečekalo na závěr nic jednoduchého.

Právě Finka nakonec rodačku z Harrachova předstihla, ale díky konečnému osmému místu se tak mohla radovat z toho, že byla největší skokankou ze všech závodnic ve stíhacím závodě. „Jsem hodně spokojená, hlavně střelba mi vyšla perfektně, i když při stojce jsem se dost klepala," nechala se slyšet po závodě Puskarčíková.

Ani do první dvacítky se pak nepodívala česká biatlonová jednička Davidová a to především kvůli dvěma trestným kolům v závěru. „Posun o jedenáct míst je na jednu stranu fajn, ale chtěla jsem víc. Ta dvojka na poslední stojce mi to ale nedovolila. Celé tři dny v Hochfilzenu nebyla moje střelba nejlepší, ale musím to brát, jak to je," řekla ke svému výkonu Davidová.

Světový pohár biatlonistek - stíhací závod na 10 km v Hochfilzenu (15.12.2019):

1. Eckhoffová (Norsko) 29:14,6 (0)2. Öbergová (Švédsko) +25,8 (2)3. Tandrevoldová (Norsko) +39,7 (1)4. Braisazová (Francie) +47,95. Fialková (Slovensko) +1:02,9 (2)6. Bescondová (Francie) +1:07,8 (1)7. Mäkäräinenová (Finsko) +1:14,0 (2)8. Kristejn Puskarčíková (ČR) +1:16,0 (1)

----

24. Davidová (ČR) +2:11,6 (3)30. Charvátová (ČR) +2:30,1 (6)31. Jislová (ČR) +2:33,5 (2)

Stav SP (po 4 z 24 závodů):

1. Wiererová (Itálie) 1882. Tandrevoldová (Norsko) 1613. Öbergová (Švédsko) 1554. Röiselandová (Norsko) 1365. Simonová (Francie) 1236. Braisazová (Francie) 1197. Ekchoffová (Norsko) 1078. Perssonová (Švédsko) 105

---------

11. Davidová (ČR) 10115. Kristejn Puskarčíková (ČR) 8327. Charvátová (ČR) 6038. Jislová (ČR) 34

Související

Více souvisejících

Biatlon Eva Puskarčíková (biatlonistka)

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 6 hodinami

Scholz a Macron se tajně setkají v Paříži, před návštěvou čínského vůdce

Německý kancléř Olaf Scholz se ve čtvrtek večer v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na večeři, při které budou diskutovat o politice Evropské unie a Číny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy