Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Protože pro českou výpravu získali medaile pouze zlatá Ester Ledecká z paralelního obřího slalomu ve snowboardu a bronzová rychlobruslařka Martina Sáblíková, znamená to, že se Češi v počtu získaných medailí letos umístili až na 21. pozici. Měřítko pak snese i biatlonistka Markéta Davidová, která skončila těsně pod stupněmi vítězů. "Osobně si myslím, že to není žádný velký propadák. Taky jsme mohli třeba odjet bez medaile. K tomu je vždy blízko," nechal se k tomu v rámci hodnocení olympiády z českého pohledu v Pekingu slyšet vedoucí výpravy Martin Doktor.

Přesto oproti minulým Hrám v Pchjongčchangu, kde získali Češi sedm medailí, se nejedná o nějaký zářný výsledek. "Nejde pokaždé přijet z Her s balíkem medailí a příště to opakovat. Donekonečna to nefunguje. Ale věříme, že se to vrátí tam, kde jsme byli na předchozích Hrách. Jsem přesvědčený, že za čtyři roky zase budeme mít borce na medaile," řekl však dále Doktor.

Samotný šéf Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval pak kromě toho, že vyzdvihl obě olympijské medailistky společně s biatlonistkou Markétou Davidovou, připomněl, že Her se nezúčastnila zraněná snbowboardcrossařka a další možná kandidátka na medaili Eva Samková. "Takže jsme věděli, že to nebude nic moc. Žádná medaile, i když vypadá, že naši borci jsou favority, nikdy není jistá. Nechceme se vymlouvat, ale máme spoustu výsledků pod stupni. Za mě vůbec nebylo špatné, jak se čeští sportovci prezentovali," hodnotil Kejval.

Ke zlaté ze snowboardu Ester Ledecké se vrátil i Doktor, jenž připomněl její čtvrté a páté místo ze sjezdu a super-G. "Řekněme si na rovinu, její výsledky jsou excelentní. Je neuvěřitelná profesionálka se vším všudy, má skvělý tým a patří jim za výsledky a nasazení veliký dík," uvedl. A nevynechal ani sedminásobnou olympijskou medailistku Martinu Sáblíkovou. "Pro Martinu má bronz doopravdu hodnotu zlata. Očekávají se od ní medaile a není to jednoduché. Neuvěřitelně ji obdivuju, že to zvládla a ustála tlak."

Kromě těch se pak od českých funkcionářů dostala slova uznání skeletonistce Anně Fernstädtové, které krátce před odletem do Pekingu byla zjištěna cukrovka. Kejval se i vrátil k nesporné úspěšné olympijské premiéře českých hokejistek, ale i ke curlingové smíšené dvojici. "Hokejistky se představily ve skvělém světle a jsem nadšený z jejich chování a zapálení. Účast curlerů národu ukázala nový sport a pevně věřím, že pro oba sporty to bude nový začátek a do budoucna už to nebude jen o účasti, ale i o bojích o medaile," sdělil v Pekingu.

Šéf Národní sportovní agentury Flip Neusser je ale jiného názoru, co se týče hodnocení právě skončených Her. "Nalijme si čistého vína, naše výprava byla devátá nejpočetnější ze všech zemí a i přes famózní výkony Ester Ledecké a Martiny Sáblíkové se dvě medaile nedají považovat za úspěch," uvedl pro iDnes.cz.

Je si vědom, že na začátku toho všeho je nedostatek peněz určených pro sportovní sektor. "Je to další důkaz toho, že u nás musí po vzoru jiných zemí proběhnout prioritizace sportů, protože teď máme 113 olympioniků a dvě medaile, zatímco například srovnatelné Nizozemsko vysílá na olympiádu 41 sportovců, kteří přivezli 17 medailí," pokračoval Neusser.

Dodejme, že nová vláda Petra Fialy v rámci nového návrhu státního rozpočtu dá do sportu oproti původním 5,9 milardám korun schválených předešlou vládou Andreje Babiše "jen" 4,6  miliardy korun.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Olympijské hry, ilustrační foto

Týmový závod ve slalomu ovládli Rakušané. Češi skončili v osmifinále

O poslední závod v alpském lyžování v rámci letošních Her v Pekingu se v neděli postaral týmový závod ve slalomu. Ten se měl uskutečnit už v sobotu,jenže tehdy byl nakonec odložen kvůli nepříznivému počasí. Tento závod pak ovládli Rakušané, díky čemuž se tak stal nejúspěšnějším sjezdařem těchto Her Johannes Strolz (dvě zlata a stříbro). České kvarteto Tereza Nová, Elese Sommerová, Kryštof Krýzl a Jan Zabystřan neuspělo v osmifinále, kde nestačili na Francuze, se kterými prohráli 1:3.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy