Windows 10 budou zadarmo. Téměř pro všechny

Seattle - Největší světová softwarová společnost Microsoft dnes představila řadu podrobností o svém novém operačním systému Windows 10. Oznámila rovněž, že tento systém bude poskytovat na jeden rok zdarma uživatelům dřívějších verzí Windows 8.1 i Windows 7. Nový systém se má podle Microsoftu stát jednotnou platformou pro různé typy přístrojů, včetně osobních počítačů, počítačových tabletů, chytrých telefonů a herních konzolí Xbox.

Společnost již dříve avizovala, že Windows 10 přinesou návrat klasické nabídky Start, kterou řada uživatelů postrádala. Dnes upozornila, že tuto nabídku bude nyní možné roztáhnout na celou obrazovku.Microsoft rovněž potvrdil, že internetový prohlížeč Internet Explorer bude nahrazen novým softwarem s krycím označením Project Spartan. Na osobních počítačích bude v rámci nového operačního systému dostupná digitální osobní asistentka Cortana s hlasovým ovládáním, která zatím funguje pouze ve verzi Windows pro mobilní zařízení.Microsoft dnes nečekaně představil také brýle pro virtuální realitu HoloLens umožňující sledování třírozměrných obrazů generovaných počítačem. Podpora virtuální reality bude rovněž součástí systému Windows 10.Předpokládá se, že Microsoft uvede Windows 10 na trh ve druhé polovině letošního roku. Firma doufá, že nový systém podpoří její aktivity v oblasti chytrých telefonů, kde zaostává za konkurencí. Na rok zdarma budou mít Windows 10 k dispozici rovněž uživatelé nynější mobilní verze Windows Phone 8.1.Pomocí bezplatné nabídky hodlá Microsoft podle agentury Reuters dostat Windows 10 na co nejvyšší počet zařízení, a poté se bude snažit získat zpět ušlé příjmy prodejem různých doplňkových služeb. Microsoft doufá, že díky bezplatné nabídce přiměje více než miliardu uživatelů osobních počítačů, aby používali operační systém Windows i na dalších zařízeních, jako jsou chytré telefony a tablety.Podle dosavadního číslování by měla mít nová verze v názvu devítku, Microsoft se ale rozhodl, že tentokrát přejde od osmičky rovnou k desítce. Chce tak dát najevo, že nový systém představuje oproti stávajícím Windows 8.1 velký krok vpřed.Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows stále používá většina osobních počítačů. V oblasti chytrých telefonů však firma zaostává za konkurenty Google a Apple. Podle výzkumné společnosti IDC podíl přístrojů využívajících systém Windows Phone loni na světovém trhu s chytrými telefony dosahoval pouze 2,7 procenta.Microsoft loni v dubnu dokončil převzetí divize výroby mobilních telefonů od finské společnosti Nokia, za kterou zaplatil 5,44 miliardy eur (přes 150 miliard Kč). Kromě výroby telefonů získal Microsoft i licence a portfolio patentů Nokie.Jak to bude s hraním na Windows 10?

Šéf Xbox divize, Phil Spencer již před několika dny informoval, že se na dnešní tiskové konferenci Microsoftu dozvíme nové vzrušující informace o budoucnosti hraní na počítačích. Před několika minutami svá slova potvrdil, oznámil totiž několik vzrušujících novinek.ČTĚTE ZDE NA GAMIFIQUE.cz

Související

Windows 10

Vývoj Windows zahájil Microsoft před 40 lety, nejrozšířenější jsou "desítky"

Operační systém Windows přinesl americké počítačové firmě Microsoft, kterou v roce 1975 spoluzaložil Bill Gates, ohromný úspěch. Windows všech verzí jsou v současnosti bezkonkurenčně nejrozšířenějšími operačními systémy a podle různých odhadů jsou nainstalovány na asi 90 procentech všech osobních počítačů (PC) a jsou dostupné ve 138 světových jazycích. Vývoj svého "obrázkového" operačního systému zahájil Microsoft v roce 1981, jeho první verze byla ohlášena o dva roky později a nejnovější verzi Windows 11 by měla firma představit 24. června.

Více souvisejících

Windows 10 Microsoft

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy