Telegram prohrál? Sociální síť bude spolupracovat s ruskou službou bezpečnosti

Moskva - Sociální síť Telegram, která je rozšířená především v Rusku a na východě, bude nově spolupracovat s ruskou Federální službou bezpečnosti (FSB). Telegram bude poskytovat data o svých uživatelích na vyžádání FSB. Toto rozhodnutí se bude týkat pouze konkrétních uživatelů, žádost o poskytnutí informací FSB bude muset odůvodnit soudním rozsudkem.

O tomto rozhodnutí informovala britská služba BBC. FSB požaduje po Telegramu, aby sociální síť sdělovala úřadům přístup k údajům svých klientů. Podle úřadů šifrovací síť Telegram, která je alternativou Messengeru a WatsAppu, využívají extremisté.

Ruská tajná služba FSB uvedla, že Telegram používali například pachatelé loňského atentátu, který se odehrál v dubnu v petrohradském metru. Podle FSB teroristé plánovali atentát prostřednictvím Telegramu. Tento případ si vyžádal 16 mrtvol. 

O poskytnutí informací musí nutně rozhodnout soud. „Po tomto rozhodnutí se Telegram stane méně lákavou platformou pro šíření teroristické propagandy,“ řekl zakladatel sociální sítě Pavel Durov na svém telegramovém profilu. Se šířením terorismu Telegram bojoval samostatně, data byly pravidelně zveřejňovány na kanálu @ISISwatch.

Podle Durova se ruská tajná služba s tímto rozhodnutím neuspokojí, jelikož FSB chce mít přístup k neomezenému počtu uživatelských dat, a to především k osobní korespondencí všech uživatelů. Pod záminkou boje proti terorismu FSB a další státní služby v posledních letech zpřísňují dohled nad internetem.

Konflikt naposledy gradoval v dubnu, kdy Durov oznámil rozhodnutí  nepředat státu navzdory soudnímu příkazu šifrovací klíč umožňující proniknout do zakódované komunikace uživatelů. Telegram, který má na 200 milionů uživatelů, má být podle soudního rozhodnutí v Rusku nedostupný, dokud požadavky úřadů na rozšifrování zpráv uživatelů nesplní. Durov ale takové požadavky označuje za protiústavní. Nové rozhodnutí se bude týkat pouze konkrétních telegramových účtů. 

Telegram podle ruských médií mezitím vzkvétá, od začátku pokusů o zablokování se údajně počet jeho ruských uživatelů zvýšil o více než čtvrt milionu. Správci internetových sítí zručně využívají všech možností odporu od operativních změn IP adres po změny protokolů virtuálních privátních sítí VPN. Podstatná část sítě zůstává dál v provozu, i když dozorová agentura Roskomnadzor podle listu Vedomosti vede proti telegramu válku s použitím "kobercového bombardování".

Podle analýzy, kterou provedla služba BBC s ruskou vládou nejvíc spolupracoval v loňském roce Apple, zatímco Facebook, Twitter a Microsoft jakoukoli spolupráci se státními orgány odmítá.

Související

Ilustrační foto

AP: Aplikace Telegram pomáhá řídit běloruské protesty

Každý den jako hodinky se na oblíbené komunikační aplikaci Telegram objevují úkoly pro ty, kdo protestují proti běloruskému autoritářskému vůdci. Stanovují cíle, se systematickou přesností určují časy a místa shromáždění, a povzbuzují všechny demonstranty, aby neklesali na duchu, napsala dnes agentura AP.
Facebook, autor: Alex Haney

Sociální sítě nedají Číně údaje uživatelů v Hongkongu

Provozovatelé sociálních či komunikačních sítí Facebook, WhatsApp a Telegram dali najevo, že odmítnou splnit požadavek čínských úřadů, aby jim poskytli data svých uživatelů v Hongkongu. Tyto webové platformy naznačily, že zvažují dopad kontroverzního nového bezpečnostního zákona, který pro autonomní oblast Hongkongu 30. června schválil Peking.

Více souvisejících

Telegram (mobilní síť) Rusko sociální sítě

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy