Superrychlé cestování realitou. Hyperloop má za sebou první testy

Las Vegas - Cestování budoucnosti, kdy se lidé budou přepravovat ve speciálních kapslích uvnitř potrubí rychlostí přes 1200 kilometrů za hodinu, se stává realitou. Dnes jej otestovala americká společnost Hyperloop One.

Koncept navržený vizionářem Elonem Muskem počítá s využitím stlačeného vzduchu a magnetismu a spojit by v první fázi měl americká města Los Angeles a San Francisco.

Dopravní systém Hyperloop (česky hypersmyčka) má přepravovat lidi, ale i třeba auta, v hliníkových modulech ve dvou ocelových potrubích spojených do smyčky ve tvaru čísla osm. V potrubí, kam budou vystřeleny stlačeným vzduchem, se budou vznášet na vzduchovém polštáři poháněny lineárními magnetickými urychlovači. Kvůli redukci odporu vzduchu má být uvnitř nižší tlak.

"Hyperloop je skutečný a vzniká právě teď," řekl před zkouškou médiím šéf společnosti Rob Lloyd.

Test spočíval ve vyslání kovových saní poháněných zmíněným lineárním urychlovačem po zkušební asi stometrové dráze, kterou podle plánu přejela za dvě sekundy rychlostí téměř 200 kilometrů v hodině. Místo brzd použili konstruktéři hromadu písku, do níž saně narazily. Zařízení zrychlilo z nuly na sto mil v hodině (160 kilometrů v hodině) za 1,1 vteřiny.

9. září 2024 20:54

Apple odhalil nový iPhone 16

Související

Elon Musk

Elon Musk jedná v Izraeli o stavbě tunelů, Netanjahu je z projektu nadšen

Americký podnikatel Elon Musk jedná s izraelskou vládou o výstavbě tunelů v této zemi. V kampani před nadcházejícími parlamentními volbami to prohlásil premiér Benjamin Netanjahu. Muskova společnost Boring, zaměřená na ražbu tunelů, by mohla pomoci rozvoji infrastruktury v zemi s přetíženým systémem veřejné dopravy a nejhorším dopravním provozem ve vyspělém světě, píše agentura Bloomberg.
Vizualizace dopravní kapsle systému Hyperloop uvnitř tubusu

VIDEO: Musk testoval tunel pro superrychlou jízdu, bylo to jak na horské dráze

Americký miliardář Elon Musk v noci na dnešek SEČ novinářům a pozvaným hostům v Los Angeles představil svůj téměř 1,8 kilometru dlouhý testovací tunel pro vysokorychlostní přepravu osob, který se podle něj časem stane řešením ubíjejícího provozu v kalifornském velkoměstě. Zkušební jízda byla podle účastníků působivá, byť kodrcavá. Musk mezitím zdůraznil, že tunel ještě čekají úpravy, které zajistí plynulou jízdu, napsala agentura AP.

Více souvisejících

Hyperloop

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy