Solar Impulse 2 přeletěl Atlantik, v Seville přistál o 20 hodin dřív

Sevilla - Solar Impulse 2 překonal Atlantický oceán a dnes přistál ve španělské Seville, let trval zhruba 70 hodin. Více než 6270 kilometrů unikátní stroj pilotoval Bertrand Piccard (58).

Z New Yorku Solar Impulse 2 odletěl v pondělí dvě a půl hodiny po půlnoci místního času (08:30 SELČ) a na letišti v Seville přistál dnes krátce před 07:40 SELČ. Letěl přibližně o 20 hodin kratší dobu, než se původně předpokládalo.

Letadlo poháněné výhradně sluneční energií tak dokončilo významnou část obletu Země. Ve Španělsku se začne připravovat na trasu do Egypta a z něj pak na závěrečný úsek do Abú Zabí. Odtud se stroj vydal na cestu loni v březnu.

Piloti sedí v kabině o objemu 3,8 metru krychlových, která je dostatečně izolovaná, aby mohli čelit teplotním výkyvům pohybujícím se od plus 40 do minus 40 stupňů Celsia. "Po dlouhé noci s turbulencí a málem spánku vidím první paprsky denního světla," tweetoval dnes ráno Piccard ještě z letadla.

Zdroj: YouTube

"Byl to kouzelný zážitek strávit tři dny a tři noci nad mytickým oceánem, jakým je Atlantik," řekl po přistání člen rodu slavných vědců a vynálezců rozhlasové stanici Europe 1. "Bylo to kouzelné i ze symbolického hlediska, protože je to poprvé, co Atlantik přeletělo letadlo na sluneční pohon," dodal.

Ještě předtím stačil pilot na twitteru napsat krédo, s nímž se s Borschbergem do dobrodružství se svým strojem pustili: "Chceme představovat nový svět, svět čistých technologií. Protože budoucnost je čistá a začíná nyní!"

Zatím nejdelší etapou obletu byla trasa z japonské Nagoji na Havaj. Měřila 6457 kilometrů a pětidenní let tehdy zajistil André Borschberg (63). Na Havaji měl Solar Impulse 2 téměř desetiměsíční pauzu, protože se řešily problémy s bateriemi. Původně se počítalo s tím, že celý oblet potrvá pět měsíců. Prvním dnem letu byl 9. březen 2015.

Související

Více souvisejících

Solární letadlo - Solar Impulse

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy