5 nápadů, jak si sami vyrobíte ekologický skleník, make-up či elektrokoloběžku

Praha - Produkty šetrné k přírodě si úspěšně našly cestu do našeho každodenního života. Mnohé z nich si přitom můžeme jednoduše vyrobit doma vlastními silami. Díky šikovným kutilům, kteří umísťují návody na internet, se nemusíme omezovat pouze na domácí čisticí prostředky nebo kosmetiku. Doma si můžeme snadno vyrobit skleník i elektrokoloběžku.

Ačkoli některé z vlastnoručně vyrobených ekoproduktů mohou působit jako velká časová i finanční investice, jejich návratnost je rychlá a pozitivní dopad na přírodu značný. „Ekologie nemusí být pouze o velkých změnách. Někdy stačí jenom dobrý nápad a trocha času. Výsledkem pak mohou být přínosné a k přírodě šetrné produkty,“ říká Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže, která již devátým rokem oceňuje ty nejlepší ekologické a energeticky úsporné projekty v České republice. Udržitelnosti dnes pomáhají různé trendy. Patří mezi ně domácí výroba kosmetiky, využívání PET láhví nebo kutilské ekovýrobky.

Tip 1: Domácí hygienické produkty

Jedním z aktuálních trendů v rámci ekologie je takzvaný život bez odpadu. Průkopnice tohoto stylu Bea Johnson motivuje společně se svou rodinou tisíce jiných k odmítání plastových obalů, ale i k nákupu oblečení z druhé ruky či výrobě vlastních hygienických produktů. Například zubní pastu připravuje jednoduše smícháním sody bikarbony, kokosového oleje a aroma. „Výroba vlastních prostředků je i zdravější – povedlo se nám eliminovat všechny toxické produkty z našeho života“, řekla v rozhovoru pro ecoFuture Bea Johnson.

Tip 2: Skleník z PET láhví

Ve většině domácností se běžně vyskytují plastové láhve. Kromě zmačkání a vyhození do recyklace je ale lze využít i jako alternativní stavební materiál. PET láhve totiž můžete použít jako náhradu folie při výrobě zahradního skleníku. Láhve stačí navléct na silnější prut či drát a vytvořit z nich sloupce, které pak slouží jako stěny i střecha skleníku. Pokud bydlíte v bytě bez zahrady, můžete si vytvořit menší obdobu skleníku vhodnou na balkon pomocí plastových obalů na CD.

Tip 3: Výroba ekovozidla ve vlastní dílně

Že české kutilství významně přispívá k ekologii dokazují svými výtvory i mnozí výherci ekologické soutěže. Loňský vítěz kategorie Kutil, Jaromír März, ve své domácí dílně sám vytvořil solární automobil, elektrickou koloběžku i elektrocentrálu. K zařízením, která März vyrábí, vkládá také názorné video návody na YouTube. „Výroba těchto prostředků je jednoduchá a jejich komponenty se dají snadno koupit,“ tvrdí März. Například elektrokoloběžku, se kterou projel celou Šumavu, dokáže podle něj vyrobit každý zručnější kutil za méně než 20 tisíc korun.

Tip 4: Levná a šetrná kosmetika

Pokud rovněž zvažujete omezení plastu a chemie ve vaší domácnosti, můžete si doma vyrábět i kosmetické přípravky. Smícháním vazelíny a rozdrcených mandlí spálených na pánvi třeba vyrobíte černou maskaru. Tu lze místo v plastovém obalu uchovávat ve skleněné či plechové nádobce, jež na rozdíl od plastové vydrží i několik let. Doma si můžete vyrobit i mýdlo, tělové mléko, deodorant či vlastní make-up.

Tip 5: Kompostovat jde i ve městě

Pokud recyklujete, ale při vyhazování organických zbytků do směsného odpadu máte výčitky svědomí, využijte trend vermikompostování. Jde o proces, ve kterém hrají hlavní roli kalifornské žížaly. Zvířata vyhozený organický odpad zpracují, čímž vznikne takzvaný vermikompost. Ten lze použít jako hnojivo, třeba do svislé balkónové „zahrádky“ s bylinkami. Vermikompostér si vyrobíte jednoduše – stačí vám dobře větraná, ne příliš hluboká uzavíratelná nádoba, do které vložíte pár vrstev organického odpadu a žížaly. Následně už jen pravidelně přidáváte organický materiál.

Související

Globální oteplování není výmysl

Zelený fašismus? Skleníkový efekt je ve skutečnosti pozitivní jev

Praha - Globální oteplování je proces růstu teploty zemského klimatického systému. Tento proces není přirozený – je zcela antropogenní (způsobený člověkem – pozn. redakce). S růstem populace, technologickým pokrokem a zvyšující se lidskou spotřebou tlak na přírodu se za posledních 20 let výrazně posílil. Jedním z nejdůležitějších faktorů způsobujících negativní změny klimatu je skleníkový efekt. Společnost většinou nechápe jeho roli, která je ve skutečnosti pozitivní. Bez skleníkového efektu život na planetě není možný.

Více souvisejících

skleník make-up elektrokoloběžka zajímavosti

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy