Zelený fašismus? Skleníkový efekt je ve skutečnosti pozitivní jev

Praha - Globální oteplování je proces růstu teploty zemského klimatického systému. Tento proces není přirozený – je zcela antropogenní (způsobený člověkem – pozn. redakce). S růstem populace, technologickým pokrokem a zvyšující se lidskou spotřebou tlak na přírodu se za posledních 20 let výrazně posílil. Jedním z nejdůležitějších faktorů způsobujících negativní změny klimatu je skleníkový efekt. Společnost většinou nechápe jeho roli, která je ve skutečnosti pozitivní. Bez skleníkového efektu život na planetě není možný.

S existenci globálního oteplování nesouhlasí řada lidí. Někteří lidé tvrdí, že jde o přirozené výkyvy klimatu a že veškeré teorie o globálním oteplování jsou konspirační tendenční výmysly vědců a ekologů. S tímto tvrzením například souhlasí i druhý prezident České republiky Václav Klaus. V roce 2009 Klaus napsal knihu, kde označil ekologická hnutí a globální oteplování za zelený fašismus – ideologie, která ohrožuje lidskou svobodu, nikoli přírodu.

K názorům Václava Klause by se přidal i aktuální prezident USA Donald Trump, zatímco Obama by bouřlivě protestoval. Tak co konkrétně znamená termín globální oteplování? Samotný skleníkový efekt je přirozený jev, který umožňuje existenci života na planetě. Skleník a zmíněný skleníkový efekt nemají mezi sebou nic společného, tento efekt je založen na zcela jiném principu než princip skleníků.

 Skleníkový efekt se odvíjí od složení zemské atmosféry, která obsahuje určité plyny, jejichž působení pohlcuje sluneční záření a zpětně vyzařuje teplo. Tím pádem na planetě převažují příznivé teploty, jinak by teplota zemského povrchu byla vždycky pod nulou. Vždy záleží na koncentraci těchto plynu v atmosféře, pokud je obsah vodní páry, oxidu uhličitého, metanu či ozonu vyšší než norma, tyto plyny budou aktivněji absorbovat sluneční záření, které následně zpětně vyzáří do atmosféry.  

Vliv lidské činnosti na negativní změnu klimatu leží především ve zvýšení úrovně oxidu uhličitého v atmosféře. Tento plyn vzniká v důsledku spalování fosilních paliv, masivnímu odlesňování či těžbě některých surovin. Lidská činnost povede k oteplení o 0,5 až 1,5 °C, což pro některé skupiny lidí nezní příliš přesvědčivě. 

Za dalších několik desítek let se teplota zvýší o 3 nebo 5 °C. Takové tempo oteplení je o 100krát rychlejší než na konci poslední doby ledové. Globální oteplování je opravdu globální, protože zasáhne do každého kontinentu. Momentálně nejvíc trpí ledovce, jejichž rozsah se stabilně zmenšuje. V některých regionech se teploty naopak dočasně zvyšují, což je pouhý důsledek změny klimatického klimatu.

Související

Ilustrační fotografie.

Nenormální únorové počasí. Je o více než šest stupňů tepleji

Čeští meteorologové předpokládají, že letošní únor bude nejteplejším únorem v Česku v historii měření. Na sociální síti X to v pondělí uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V průměru je zatím o více než šest stupňů tepleji oproti dlouhodobému průměru. 

Více souvisejících

globální oteplování Globální ochlazování Ekologie Václav Klaus Klimatické změny skleník

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy