Írán otočil: Programu kosmických letů s posádkou se nevzdává. mají pomoct Rusové

Teherán - Írán už několik úspěchů při dobývání kosmu zaznamenal. Vypustil například rakety, které na oběžnou dráhu vynesly myš, želvu, hmyz a také opice, jež se vrátily na Zemi živé. Dnes Teherán oznámil, že se nehodlá vzdát programu letů do vesmíru s lidskou posádkou, při jehož realizaci doufá ve spolupráci s Rusy.

Začátkem letošního června agentura IRNA ale oznámila, že Teherán upustil od plánu vyslat už příští rok do vesmíru svého prvního kosmonauta, a to vzhledem k příliš vysokým nákladům.

Šéfa střediska pro letecký a kosmický výzkum při ministerstvu pro vědu a výzkum Faatolláh Omi dal nyní najevo, že Írán od pilotovaných letů do vesmíru zcela neustoupil. Řekl, že se očekává "konečná odpověď" velké ruské kosmické firmy, s níž už se uskutečnila "předběžná jednání" o spolupráci.

AFP připomněla, že v roce 2015 navštívil Teherán místopředseda ruské vlády Dmitrij Rogozin, který má na starosti vesmírný program své země, aby zjistil možnosti případné spolupráce v této oblasti. "V současné době prochází deset zkušebních pilotů náročným a intenzivním výcvikem, v jehož závěru... budou dva vybráni pro let do vesmíru," sdělil Omi.

Související

Více souvisejících

Írán vesmir Rusko Dmitrij Rogozin (ruský visepremiér)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 16 minutami

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 43 minutami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 11 hodinami

před 17 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

Vlna veder decimuje Mexiko. Rekordy pokořeny v 10 městech, včetně Mexico City

V pátek úřady v Mexiku hlásily rekordně vysoké teploty v deseti městech, včetně toho hlavního. Současná vlna veder způsobila celostátní výpadky elektřiny a ohrozila energetickou síť.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy