Sojuz už je na oběžné dráze. Tříčlenná posádka se cítí dobře

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dnes úspěšně odstartovala raketa Sojuz-FG, která má na Mezinárodní vesmírnou stanici dopravit ruskou loď Sojuz MS-12 s tříčlennou posádkou. Tvoří ji Rus Alexej Ovčinin, Američan Nick Hague a Američanka Christina Kochová, informovala ruská tisková agentura TASS. Ovčinin a Hague se k ISS vydali již 11. října loňského roku, ale kvůli selhání motoru druhého stupně se museli předčasně vrátit na Zemi.

O tom, že kosmická loď zahájila autonomní let k orbitálnímu komplexu, informoval dnes představitel ruské kosmické agentury Rosskosmos. Dnešní cestu Sojuzu k ISS podstoupí kosmonauti ve zkráceném režimu a po čtyřech obletech Země se mají k ISS přiblížit v pátek v 02:07 SEČ. Noví členové by měli na ISS strávit 204 dní.

Kosmonauti již oznámili, že se cítí dobře a že všechny systémy na palubě fungují správně.

Na ISS je nyní tříčlenná posádka: Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques. Ti jsou na oběžné dráze od 3. prosince.

Na 29. března je naplánován první východ dvou žen do otevřeného vesmíru, který společně uskuteční Kochová a McClainová. V květnu do otevřeného kosmu vystoupí také Ovčinin a Kononěnko.

Ovčinin a Hague se s použitím záchranného systému museli v říjnu vrátit na Zemi. Po oddělení prvního stupně rakety Sojuz-FG tehdy selhal motor druhého stupně. Před dnešním startem oba muži na tiskové konferenci uvedli, že raketě věří. "Jsem si stoprocentně jistý, že nás kosmická loď dopraví bezpečně na vesmírnou stanici a zpět domů," prohlásil podle agentury AP Hague.

Související

Sojuz (kosmická loď)

Poškozený Sojuz se bez posádky vrátil z ISS na Zemi

Poškozená ruská kosmická loď Sojuz M-22 přistála na Zemi jen necelé dvě hodiny poté, co se odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informovala o tom agentura TASS. Plavidlo loni poničil mikrometeorit, který způsobil únik chladicí kapaliny, a vracelo se tak bez posádky.

Více souvisejících

vesmírná loď Sojuz ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Bajkonur

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy