Co znamenají biblická čísla? Nejsou náhodná, mají svůj význam

MAGAZÍN - Biblická čísla. Nejrůznější číslice, které se v Bibli nachází a často opakují údajně nejsou náhodná, ale mají svůj význam. Bůh jimi prý chtěl něco sdělit a podrobným studiem jsme schopní odhalit co. Tvrdí to kazatel a spisovatel Edward F. Vallowe ve své knize Biblická matematika.

1 – Číslo jedna má znamenat jednotu a zároveň prvenství křesťanství jako celého náboženství. Zároveň také jednotu mezi Bohem a Ježíšem. V Bibli se objevuje v podobě knih, které mají pouze jednu kapitolu (například Jan 2 a 3) a také slova, která se v celé Bibli objeví pouze jednou (např. slovo věčnost).

2 – Číslo dvě znamená jednotu i rozdělení, potvrzení faktů svědkem a také je to symbol manželství. Dále je to dělení Bible na Starý a Nový zákon. Dále to je znamení Adama (který jako první zhřešil) a Ježíše (který jeho hříchy napravil).

3 – Číslo tři znamená úplnost, ačkoliv o něco slabší než číslo sedm. Podle Vallowa je to první z tzv. duševně perfektních číslic (3, 7, 10, 12). Významné trojice z Bible jsou například Abel, Enoch, Noah nebo Abraham, Isaac a Jacob. Číslo tři je v Bibli použito celkem 467x a Nový zákon má 27 knih, což je 3x3x3 a má to tím potvrzoval sílu čísla.

4 – Číslo čtyři je symbolem pro stvoření, protože až ve čtvrtém dní tvořícího týdne vznikl materiální svět a celestiální objekty jako je slunce, měsíc a hvězdy. Jedna z nejvýznamnějších žen Bible, Eva, byla zmíněna přesně čtyřikrát.

5 – Číslo pět je symbolem pro Boží milost a objevuje se v Bibli celkem 318x. Deset přikázání se ve skutečnosti skládá ze dvou pětic – jedna hovoří o vztahu k Bohu a druhá o vztazích mezi lidmi. Také existuje celkem pět knih Božího práva – Genesis, Exodus, Leviticus, Čísla a Deuteronomie. Těm se dohromady říká Pentateuch (penta znamená pět – pozn. red.)

6 – Číslo šest znamená lidskou slabost, zlo Satana, hřích a lidstvo obecně. Člověk měl být stvořený šestého dne a také má šest dní pracovat. Hebrejští otroci měli pracovat šest let a sedmého být propuštěni. Bible zmiňuje celkem šest zemětřesení a Ježíš byl v průběhu příběhu šestkrát obviněn z toho, že je posedlý démonem.

7 – Sedmička je další z tzv. duševně perfektních čísel a podle Vallowa je základem celého Božího písma. V knize se objevuje 860x. Značí úplnost a fyzickou i duševní dokonalost. V týdnu stvoření je celkem sedm dní a sedmý den je dnem odpočinku. V Bibli je sedm mužů, kteří jsou přímo označeni jako muži Boha – Mojžíš, David, Samuel, Elijáš, Shemaiah, Eliseus a Igdaliah.

10 – Další dokonalé číslo, deset, se v Bibli objevuje celkem 321x. Vallow tvrdí, že se skládá z čísel 4 a 6, tedy stvoření + člověk. To má dohromady dát zákon, odpovědnost a pořádek. Je deset přikázání a před potopou žilo 10 generací lidí.

12 – Dvanáctka je nejvyšší z dokonalých čísel a symbolizuje autoritu a sílu Boha. Existovalo dvanáct apoštolů, mužů, kteří měli nést Ježíšovo poselství.

13 – Číslo třináct znamená rebelii a bezvládí. Reprezentuje veškeré vlády vytvořené člověkem, které neuznávají Boha. Název nejdelší knihy v Bibli, Thessalonians, se skládá ze 13 písmen. Drak, což je symbol Satana a veškeré rebelie proti Bohu, se v knize Zjevení objevil přesně třináctkrát.

666 – Číslo složené ze tří šestek je symbolem nejhoršího zla a odkazuje k systému lidí, kteří jsou kompletně odděleni od Boha pod neustálým vlivem Ďábla. Vallow varuje, že by se lidé od takového systému měli distancovat, jinak společně s ním budou zničeni.

Související

Více souvisejících

Bible biblické příběhy křesťanství Bůh Náboženství

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy